Kutsu sopalle

Sopan ja viinin yhdistelmiä voi itse kokeilla omien makutottumustensa mukaisesti tai sitten voi kokeilla kahden biokemistin - Seppo Sarimon ja viinimestari Pentti Arvelan – vinkkejä, jotka koottiin hulvattoman soppaprojektin tuloksena kirjaksi asti.

kuva: Seppo SarimoRaisiolainen Seppo Sarimo sanoo käyttävänsä enimmäkseen termiä soppa eikä keitto, sillä soppa tuntui kotoisemmalta ja muhevammalta suussa.

- Toki sana keitto istuu soppien nimiin luontevammin.

 

 

Brie-fenkolikeitto

Projektin juhlavin soppavalinta on brie-fenkolikeitto, joka sopii hyvin juhla-aterioiden alkuruuaksikin. Brie-juusto ja kerma tuovat keittoon pehmeyttä ja täyteläisyyttä. Keiton kyytipojaksi sopii parhaiten sherry (Nobleza Amontillado).

- Brie-fenkolikeiton soseuttamisessa, kuten keittojen soseuttamisessa yleensäkin, on sauvasekoitin oiva apuväline. Muuten keittojen valmistamisessa ei juuri muuta tarvitse kuin kunnon kattilan, puukauhan, terävän veitsen ja leikkuulaudan. Ne riittävät monasti soppaan kuin soppaan, luettelee Seppo Sarimo.

Reseptisivulle

Papu-kalkkunakeitto

kuva: Banana Stock Ltd. - Tämä oli ensimmäinen keitto, jonka valmistimme yhdessä Pentin kanssa. Sen onnistuminen antoi intoa jatkaa ja puoli vuotta myöhemmin soppaprojektimme kirjakin oli valmis julkistettavaksi, hän sanoo.

-Koska keitossa on maissia, arvelemme, että siihen sopisi yhdysvaltalainen pehmeän oloinen Merlot (Columbia-Crest Grand Estates).

- Keitto säilyy jääkaapissa kolme päivää tai jäädytettynä pakastimessa jopa kolmekin kuukautta maun siitä kärsimättä. Papu-kalkkunakeitto on minun oma suosikkini, vakuuttaa Seppo Sarimo. 

Reseptisivulle

Merellisiä, maanläheisiä, keveitä ja tuhteja luomuksia

Seppo Sarimo on aina tykännyt kokata ystävilleen ja halunnut kokeilla uusia reseptejä. Ruuanlaitto on hänelle normaali osa jokapäiväistä elämää. Soppia hän tekee kerran viikossa - varsinkin kun niitä on helppo valmistaa!

- Keräsimme kulinaariset soppakokemuksemme eri puolilta maailmaa, sillä soppahan on hyvä käyntikortti maasta kuin maasta. Muokkasimme reseptejä, testasimme aineksia ja vaihtelimme mausteitakin. Sopat hiotuivat pikku hiljaa meidän näköisiksi. Toisinaan hyvä resepti syntyi sattumalta. Pian jokaisella koesopalla oli oma puumerkkimme, kuvailee Seppo Sarimo yhteistä luomisen riemua.

kuva: Jyrki Valkama/YLE- Soppa sopii niin monenlaiseen tarkoitukseen. Se voi olla juhlava tai arkinen, kuuma tai kylmä, raskas tai kevyt. Projektimme ideana oli kannustaa miehet kokkailemaan yhdessä.

- Haluamme muistuttaa, että mukava yhdessäolo ja sen antama mielihyvä on tärkeää, sanoo Seppo Sarimo.

- Sopissamme on kiinnitetty huomiota myös vähäsuolaisuuteen, vähärasvaisuuteen ja rasvojen laatuun, proteiinien saantiin ja hyviin hiilihydraatteihin. Jos ruoka on ravitsevaa ja tasapainoista, on sillä varmasti myös edullisia vaikutuksia hyvinvointiimme, luettelee Seppo Sarimo. 
 

Kuubalainen papusoppa

Kirjan mukaan tämä soppa on sekoitus papujen ja kuminan maanläheisiä makuja sekä sofriton (hyvin keitettyä ja sulotuoksuista kastiketta) pistävyyttä, joka tulee sipulista, vihreästä paprikasta, valkosipulista, oreganosta ja sitrushedelmistä. Sopassa tuntuu sekä Espanjan ja Afrikan että myös Karibian saarten vaikutuksen kuubalaiseen keittiöperinteeseen.

Kuubalaiset eivät yleensä liota papuja ennen keittämistä, vaan keittävät niitä pidempään. Siten keitinvedestä, joka on keiton perusliemi, tulee voimakkaan makuista.

- Perusliemi (stock) voi olla erikseen valmistettu tai sitten se syntyy soppaa keittämisen yhteydessä kuten tässä sopassa, kuvaille Seppo Sarimo.

kuva: Comstock Production DepartmentSopasta on hyvä tietää miten ”raskas” se on. Raskauden mittana ovat yleensä rasvaisuus ja tärkkelyspitoisuus. Kevyimmille sopille valitaan kevyempää viiniä ja raskaille täyteläisempää.

- Yleensä sopan kanssa nautitaan valko- tai kuohuviiniä mutta vahvoille, lihaisille keitoille on yleensä joku kevyt punaviini paras valinta, kirjoittaa Pentti Arvela.

- Kuubalaisen papusopan seuraksi ehdotetaan pinot noir -rypäleistä viiniä, joka ei peitä alleen sopan makujen kirjavuutta. (Pinot Noir Les Carabènes)

 

Reseptisivulle

Kreikkalainen linssikeitto

Ikivanha linssikeitto on edelleen suosittu arki- ja juhlaruoka Kreikassa. Kerrotaan, että jotkut kreikkalaiset syövät linssikeittoa paastoaikana, koska linssit ovat vertauskuvallisia Neitsyt Marian kyyneleitä.

kuva: Banana Stock Ltd.Reseptissä käytetään sherryetikkaa pannuun tarttuneiden makuaineiden irrottamiseen. Keitossa ne voimistavat keiton happamen kirpeää makua.

- Koska retsina on kreikkalaisten kansallisjuoma, päätimme kokeilla sopisiko kyseinen viini maan keittoon – sopihan se! Sopan happoisuus ei ylittänyt viinin hapokkuutta, kuvailee Seppo Sarimo.

Soppaviinin valinnasta ja osuvuudesta voi keskustella sopan nauttimisen yhteydessä, mutta soppaprojektin vinkit vaikuttavat hyvin perustelluilta. Lisää soppareseptejä, vinkkejä aromikkaan perusliemen ja viimeisteltyjen soppien valmistukseen löytyy kirjasta Soppaillaan yhdessä (Oma kustanne, 2008).

Reseptisivulle
 

Soppamestareiden nyrkkisäännöt:

 

  • jos soppa on kovin suolaista, nauti sopan kanssa runsaan hedelmäistä viiniä
  • kevyille sopille kevyttä viiniä, raskaille täyteläisempää
  • jos soppa on kovin tulista, nauti sopan kanssa makeaa viiniä
  • älä pakasta meren antimia sisältäviä keittoja
  • hyvän sopan nelikko: perusliemi, monipuolisuus, aromikkuus ja viimeistely ja tietysti ensiluokkaiset raaka-aineet 

     

Lue myös: Viinimestariksi eläkeiässä (Pentti Arvela)
 

kommentit

4OTpZe ulyaygwqfktn, [url=http://ucwrhkjjgojx.com/]ucwrhkjjgojx[/url], [link=http://kmjenxkodjtl.com/]kmjenxkodjtl[/link], http://lcwdexngrlkq.com/

Su, 2010-04-18 17:13

lisää kommentti

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä