Talvinen madekeitto mateenmaksatoastin kera

Talvinen madekeitto mateenmaksatoastin kera. Kuva: Yle Aamu-tv, Voita & Sokeria

Kokki Juha Turtiainen käytti hyödykseen myös mateen maksan ja valmisti keiton lisukkeeksi mateenmaksatoasteja.

Madekeitto ja mateenmaksatoast

Kalaliemi

1 kg kalanruotoja
1 l vettä
200 g sipulia (keltasipuli ja purjo)
tillinvarsia
kokonaisia valkopippureita
laakerinlehtiä

Huuhtele ruodot hyvin ja poista kidukset. Laita ruodot kattilaan ja kaada kylmä vesi päälle. Kuumenna liemi kiehumispisteeseen ja kuori pinnalta vaahto. Lisää sipulit ja mausteet ja keitä noin puoli tuntia. Siivilöi ja jäähdytä.

Madekeitto

1 l kalalientä
250 g perunaa
250 g fileoitua ja paloiteltua madetta
1 dl kuohukermaa
2 sipulia
tilliä
suolaa, voita
maustepippuria

Laita kattilaan pilkotut perunat, sipulit ja kokonaiset maustepippurit ja freesaa hetki. Kaada päälle kuuma kalaliemi. Keitä hiljalleen, kunnes perunat ovat kypsiä. Lisää joukkoon kalapalat. Älä keitä enää. Kaada joukkoon kerma ja mausta suolalla. Kiehauta nopeasti. Lisää viimeisenä hakattu tilli. Tarjoa keitto mateenmaksaleivän kanssa.

Mateenmaksatoast

muutama viipale tummaa leipää
voita
kalaliemessä haudutettua ja viipaloitua mateenmaksaa

Hauduta maksaa liemessä muutama minuutti ja ota sen jälkeen pannulla väri pintaan ja mausta suolalla ja mustapippurilla. Paahda leivät kuivalla pannulla ja sivele pintaan kevyesti voita. Nosta leivän päälle maksaviipaleet ja päälle toinen leipäviipale.

 

Ohje: Juha Turtiainen

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

linkit

Voita & Sokeria

Aamu-tv:n Voita & Sokeria -sarjassa valmistetaan ruokaa lauantaiaamuisin. Reseptit löydät Olotilasta.

Kevään 2012 kokit keittiömestari Juha Turtiainen ja kokkikouluttaja Olli Takanen ovat siviilitöissään helsinkiläisen Kokkikoulu Haaga-Perhon kokkikouluttajia.

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä