Kuinka otan onnistuneita ruokakuvia?

Kävin tapaamassa Liemessä-blogin pitäjää Jenni Häyristä. Hän on paitsi ruokabloggaaja, myös valokuvaaja. Lisäksi hän opettaa muita bloggaajia ottamaan parempia ruokakuvia erityisellä ruokakuvauskurssilla.

Ensimmäiseksi kävimme Jennin kanssa läpi ruokakuvien tyypilliset virheet. Salaman käyttö ja vääränlainen valotus saavat Jennin tuomion. Monet esimerkkikuvistani oli otettu liian läheltä tai liian kaukaa. Useimmissa kuvissa ruoka oli vain lätkäisty lautaselle. Kohde ei päässyt esiin.

Ei siis näin!

Riinan ruokakuvat

Ryhdyimme kokkaamaan ja ottamaan uusia kuvia. Valitsimme vaikeasti kuvattavia herkullisia ruokia. Alkuun valitsimme maa-artisokkakeiton, pääruoaksi pasta bolognesen ja jälkiruoaksi suklaamoussea.

Jennin niksit onnistuneisiin ruokakuviin

1. Ruoka
Mitä tahansa ruokaa voi kuvata. Leivonnaiset ja jälkiruoat ovat helppoja kuvata. Muusit ja laatikot ovat hankalimpia tapauksia. Niistäkin selviää, kun asettelee ruoan lautaselle kauniisti tai kuvaa sen vaikkapa uunivuoassa. Jennin mukaan jopa maksalaatikko voi näyttää herkulliselta kuvassa.

Joidenkin annosten kohdalla rakennetta voi rikkoa. Maa-artisokkakeitto voi näyttää mössöltä, mutta kun sen päälle huiskaistaan krutonkeja ja vihreää basilikaöljyä, lopputulos on jo kiinnostavampi.

Suklaamoussen päälle voi vastaavasti ripotella pähkinöitä ja suolakiteitä. Pikkutarkka asettelee suolakiteet pinseteillä.

2. Kattaus
Kattaus ja kuvausvalmistelut on syytä tehdä ennen kuin ruoka valmistuu. Näin ruoan saa lämpimänä kuvaan. Ruoan asettelu on erittäin tärkeä osa kuvausta. Jenni suosittelee aloittelijoille valkoisia astioita. Itse hän kiertää kirpputoreja ja hankkii ruokakuvauksiin persoonallisia vanhoja astioita.

Pienet yksityiskohdat tuovat kivaa fiilistä kuvaan. Kuvassa voi olla raaka-aineita (esimerkiksi tomaattiterttu), haarukoita, veitsiä tai kauniita liinoja.

3. Kamera
Jenni suosittelee järjestelmäkameran hankkimista, mikäli haluaa edes puolitosissaan kuvata ruokaa. Toki jopa kännykkäkameralla onnistuu, mutta silloin muiden olosuhteiden on oltava täydelliset.

4. Valaistus
Tässä kohtaa tulee tavalliselle tallaajalle hyviä uutisia: paras valo on luonnonvalo. Monet ammattikuvaajistakin ottavat ruokakuvat luonnonvalossa. Jenni suosittelee kuvaamista pari askelta ikkunasta. Siihen tulee useimmiten paras valo. Kun valoa on vähemmän, jalusta on harrastelijallekin hyvä apuri.


Näin ruokaa kuvattiin Jennin opastuksella - katso video:

 

Riinan räiskäleet
Riinan räiskäleetRiinan räiskäleet

lisää kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä