Resepti pipakakkufanille: Mausteiset ruispiparkakut
Ruispiparkakut ovat maultaan voimakkaita ja mausteisia. Ne suorastaan huutavat seurakseen juustoja, hilloja tai marmeladeja!
Piparkakkujen maku ei ole missään nimessä rukiinen sanan varsinaisessa merkityksessä: ruis tuo piparkakkutaikinan makuun syvyyttä ja tummuutta.
Ruispipareita maisteltiin juttukeikalla Anu Teristön luona vesisateisena päivänä joulukuussa 2011. Anu käyttää tähän Glorian Ruoka ja Viini -lehden (8/2009) ohjeeseen jauhatukseltaan hieman karkeammaksi jätettyjä jauhoja.
Sokerin sijasta Anu käyttää hunajaa ja jättää muskotin, mantelijauheen ja karpalot/rusinat kokonaan pois. Mantelijauheen sijasta voi lisätä ruisjauhojen määrää.
Mausteiset ruispiparit (noin 80 kpl)
200 g voita
2 dl ruokosokerisiirappia tai tummaa siirappia
3 dl fariinisokeria
2 rkl kanelia
2 rkl korianteria
1 ½ rkl neilikkaa
1 rkl inkivääriä
1 rkl maustepippuria
½ rkl muskottipähkinää
2 kananmunaa
2 dl kuivattuja karpaloita tai rusinoita
3 ½ dl ruisjauhoja
1 ½ tl soodaa
2 dl mantelijauhetta
4 dl vehnäjauhoja
Mittaa voi, siirappi, fariinisokeri ja mausteet kattilaan. Kiehauta seos koko ajan sekoittaen. Jatka keittämistä kunnes sokeri on sulanut. Nosta kattila liedeltä ja jäähdytä seos haaleaksi. Siirrä halutessasi seos taikinakulhoon, lisää kananmunat yksitellen siirappiseokseen ja sekoita seos tasaiseksi. Hienonna karpalot tai rusinat. Lisää ne seokseen. Sekoita sooda ruisjauhoihin ja lisää jauhot siirappiseokseen. Lisää mantelijauhe. Sekoita vehnäjauhot joukkoon parissa erässä.
Kokoa taikina kulhossa tiiviksi massaksi. Peitä kulho kannella tai tuorekelmulla ja pane taikina jääkaappiin jähmettymään vähintään 6 tunniksi, mielellään seuraavaan päiväään.
Lämmitä uuni 200 asteeseen. Työstä noin 1/3 taikinasta kerrallaan. Laita loppu taikina jääkaappiin odottamaan. Kauli taikina jauhotetulla työpöydällä muutaman millin paksuiseksi. Ota taikinalevystä muotilla pipareita ja nosta ne leivinpaperilla vuoratulle uunipellile.
Paista pipareita uunin keskitasossa noin 6 minuuttia tai kunnes ne ovat valmiita. Paistoaikaan vaikuttaa pipareiden koko ja muoto. Vedä piparit leivinpapereineen uuniritilälle tai työpöydälle jäähtymään.
Alkuperäinen ohje: Glorian Ruoka ja viini 8/2009
aiheet
linkit
uusimmat
Kajahtanut käsityönäyttely!
TEE ITE – Kajahtaneet kudelmat SM-kilpailun parhaimmistoa voi nähdä Helsingissä Annantalolla järjestettävässä näyttelyssä.
Tee itse 219
Voita ja Sokeria -reseptit siirtyvät uuteen osoitteeseen
Lauantaiaamun 15.2. Voita & Sokeria -resepti on Heidi Pakarisen runsas uunilohiateria. Aamu-tv:n reseptit löytyvät jatkossa yle.fi:n Ruoka-sivulta.
Tee itse 0
Oscarit suorana Yle Teemalta
Yle Teema esittää Oscar®-gaalan suorana lähetyksenä Hollywoodista varhain maanantaiaamuna 3. maaliskuuta 2014. Järjestyksessään 86. Oscar®-gaala esitetään suorana yli 225 maassa.
Minä 15
Kaaso, älä kaadu häätaakan alle
Kaason tehtävä on tukea ja auttaa morsianta häätaakan alla, mutta kuka auttaisi kaasoa? Olotila kokosi vinkkilistan kaasoille.