Stollen tuo joulutunnelmaa

Stollen. kuva: Rita Trötschkes

 

Turun työväenopisto järjesti Saksan teemavuonna 2008 monenlaisia saksalaisen kulttuurin kursseja.Yhdellä kurssilla tutustuttiin saksalaisiin jouluperinteisiin ja saksalaiseen jouluherkkuun eli Stolleniin. Halukkaita leipojia oli niin runsaasti, että leipomiskursseja järjestettiin kaksi.

Elke Jokinen. Kuva: Rita TrötschkesSaksalaisen seurakunnan monitoiminainen ja saksan kielen opettaja Elke Jokinen kertoi Stollenin olevan ikivanha joululeivonnainen, josta lienee olemassa ainakin 100 reseptiä.

Monilla leipureilla on siitä oma versionsa. Elke Jokisen resepti poikkeaa muista ohjeista siksi, että hän ei käytä taikinaan lainkaan hiivaa. Leivonnaisen valmistus on näin ollen nopeaa.

Perinteisesti saksalaiset kotirouvat aloittivat jouluvalmistelut adventtina eli 1. joulukuuta. Pikkuleipiä leivottiin joka päivä ennen joulua, jotta joulupöydässä oli 24 erilaista sorttia tarjolla.

 Myös Stollenia leivottiin ajoissa, sillä se säilyy hyvin monta viikkoa.

Stollen kuva: Rita TrötschkesPötkömäisen Stollenin sanotaan symboloivan kapaloitua Jeesus-lasta. Päälle siivilöitävä valkoinen tomusokeri taas kuvaa viattomuutta.

Kaupoissa myydään monenlaista Stollenia, mm. Lübeckin versio sisältää marsipaania.

Vanhimmat tarinat kertovat, että Dresdnenin ruhtinas lahjoitti Stollenia joulutervehdyksenä ystävilleen. Aikojen kuluessa Stollenista tuli yleinen joulukakku jokaiseen kotiin.
 

 

Elke Jokisen Stollen
 
500 g vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhoja
200 g sokeria
vaniljasokeria
¼ tl suolaa
250 g rusinoita
200 g manteleita
250 g voita
2 munaa
250 g rahkaa
1 rkl rommia
½ dl hillottua sitruunankuorta
½ dl appelsiinikuorta tai ½ dl sukaattia
vähän sitruunanmehua
(1 aromitippa vaniljaa tai 1 aromitippa mantelia)

Sekoita kaikki yhteen puhtaalla pöydällä ja asettele käärö pitkänmalliseen leipävuokaan. Jos paistat leipomuksen sellaisessa vuoassa, jossa on ilmareikiä, pitää vuoan suu olla alaspäin. Myös tavallinen leipävuoka ilman reikiä sopii paistamiseen. Tällöin vuoan suu on tietysti ylöspäin. Paista 180 asteen uunissa noin 60 minuuttia. Siivilöi jäähtyneen leivonnaisen pinnalle tomusokeria. Tarjoile kakkua ohuina viipaleina kahvin kera. Säilytä jääkaapissa.

 

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä