Punajuurihöyste lisukeena tai kasvisruokana
Punajuurihöyste
noin 6 punajuurta
1-2 sipulia oman maun mukaan
1 valkopipulinkynsi
1 dl öljyä
1 rkl juoksevaa hunajaa
mustapippuria ja rosmariinia
suolaa
pestoa
1-2 dl vettä
pinjansiemeniä tai hasselpähkinärouhetta
Pese ja kuori punajuuret. Kuori ja silppua sipuli. Kuullota sipuli pannulla öljyssä.
Raasta punajuuret ja lisää raaste pannulle sipulin ja mausteiden sekaan. Anna hautua rauhassa ja lisää vettä tarpeen mukaan (seoksen pitää olla kostea).
Lisää joukkoon myös pinjansiemeniä tai hasselpähkinärouhetta. Kypsennä 10-20 minuuttia hämmennellen seosta.
Tarjoile pinkin ohran kera eli runsaskuituisen täysjyväohran, jota on keitetty noin 8 minuuttia punajuurikuutioiden kera.
Punajuurihöyste sopii myös kalan tai lihan lisukkeeksi.
aiheet
linkit
Lisätietoja Punajuuresta, lähde Kotimaiset Kasvikset ry:
- Nuoret vastakorjatut punajuuret kypsyvät nopeasti. Talven yli varastoidut punajuuret vaativat pidemmän kypsentämisajan, sillä niistä tulee kovempia varastoinnin aikana sokerin muuttuessa tärkkelykseksi.
- Keitettäessä punajuuret luovuttavat runsaasti väriä ja padoissa, keitoissa sekä kastikkeissa punavioletti värjääkin kaikki ruoka-aineet. Silloin kun on mahdollista, punajuuri kannattaa keittää kuorineen, sillä kuoren, kannan ja juurenpään säilyttäminen estää värin ja arvokkaiden ravintoaineiden karkaamista. Kuorineen keitetyt punajuuret voit jäähdyttää nopeasti kylmällä vedellä käsittelylämpöisiksi. Jäähtyneistä punajuurista kuori liukuu pois käsin irrottamalla.
Punajuuren ravintosisältö:
- Kivennäisaineita: paljon kaliumia, kalsiumia, magnesiumia, natriumia, kuparia, rautaa ja sinkkiä.
- Vitamiineja: A-, E-, C- ja B-ryhmän vitamiineja, erityisesti folaattia (vaikuttaa punasolujen uusiutumiseen ja aineenvaihduntaan).
- Punajuuresta saa myös paljon kuitua.
uusimmat
Kajahtanut käsityönäyttely!
TEE ITE – Kajahtaneet kudelmat SM-kilpailun parhaimmistoa voi nähdä Helsingissä Annantalolla järjestettävässä näyttelyssä.
Tee itse 219
Voita ja Sokeria -reseptit siirtyvät uuteen osoitteeseen
Lauantaiaamun 15.2. Voita & Sokeria -resepti on Heidi Pakarisen runsas uunilohiateria. Aamu-tv:n reseptit löytyvät jatkossa yle.fi:n Ruoka-sivulta.
Tee itse 0
Oscarit suorana Yle Teemalta
Yle Teema esittää Oscar®-gaalan suorana lähetyksenä Hollywoodista varhain maanantaiaamuna 3. maaliskuuta 2014. Järjestyksessään 86. Oscar®-gaala esitetään suorana yli 225 maassa.
Minä 15
Kaaso, älä kaadu häätaakan alle
Kaason tehtävä on tukea ja auttaa morsianta häätaakan alla, mutta kuka auttaisi kaasoa? Olotila kokosi vinkkilistan kaasoille.