Punajuurihöyste lisukeena tai kasvisruokana

Punajuurihöyste

noin 6 punajuurta
1-2 sipulia oman maun mukaan
1 valkopipulinkynsi
1 dl öljyä
1 rkl juoksevaa hunajaa
mustapippuria ja rosmariinia
suolaa
pestoa
1-2 dl vettä

pinjansiemeniä tai hasselpähkinärouhetta

 

Pese ja kuori punajuuret. Kuori ja silppua sipuli. Kuullota sipuli pannulla öljyssä.

Raasta punajuuret ja lisää raaste pannulle sipulin ja mausteiden sekaan. Anna hautua rauhassa ja lisää vettä tarpeen mukaan (seoksen pitää olla kostea).

Lisää joukkoon myös pinjansiemeniä tai hasselpähkinärouhetta. Kypsennä 10-20 minuuttia hämmennellen seosta.

Tarjoile pinkin ohran kera eli runsaskuituisen täysjyväohran, jota on keitetty noin 8 minuuttia punajuurikuutioiden kera.

Punajuurihöyste sopii myös kalan tai lihan lisukkeeksi.

Punajuurihöyste. Kuva: Viivi LehtonenPunajuuriohra.

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

linkit

Lisätietoja Punajuuresta, lähde Kotimaiset Kasvikset ry:

  • Nuoret vastakorjatut punajuuret kypsyvät nopeasti. Talven yli varastoidut punajuuret vaativat pidemmän kypsentämisajan, sillä niistä tulee kovempia varastoinnin aikana sokerin muuttuessa tärkkelykseksi.
  • Keitettäessä punajuuret luovuttavat runsaasti väriä ja padoissa, keitoissa sekä kastikkeissa punavioletti värjääkin kaikki ruoka-aineet. Silloin kun on mahdollista, punajuuri kannattaa keittää kuorineen, sillä kuoren, kannan ja juurenpään säilyttäminen estää värin ja arvokkaiden ravintoaineiden karkaamista. Kuorineen keitetyt punajuuret voit jäähdyttää nopeasti kylmällä vedellä käsittelylämpöisiksi. Jäähtyneistä punajuurista kuori liukuu pois käsin irrottamalla.

Punajuuren ravintosisältö:

  • Kivennäisaineita: paljon kaliumia, kalsiumia, magnesiumia, natriumia, kuparia, rautaa ja sinkkiä.
  • Vitamiineja: A-, E-, C- ja B-ryhmän vitamiineja, erityisesti folaattia (vaikuttaa punasolujen uusiutumiseen ja aineenvaihduntaan). 
  • Punajuuresta saa myös paljon kuitua.

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä