Grillikoulu: erilaiset grillit

Ti, 2010-06-01 10:30
Grilli. Kuva: Strömsö

Strömsön grillauskoulun ensimmäisessä osassa kokki Paul Svensson selvittää, millaisia grillejä on saatavilla ja mitä eri juttuja niillä voi tehdä.

Grillistä tulee usein mieleen raidallinen paistopinta, korkea lämpötila ja tulen maku. Mutta Strömsön kokille Paul Svenssonille grilli on kuitenkin ennen kaikkea lämmönlähde siinä missä liesi tai uunikin. Erityisesti hiililämmitteisessä kannellisessa grillissä on hyvää se, että se toimii sekä lietenä että uunina, mikä mahdollistaa kaikenlaisen ruoanlaiton.

Paul kuvailee lyhyesti, miten ja missä erilaisia grillejä käytetään sekä mitkä ovat erilaisten niiden edut ja haitat.


Sähkögrilli

Sähkögrilli sopii parhaiten käytettäväksi parvekkeella tai terassilla. Se on usein helppo huoltaa ja pitää puhtaana. Paras ominaisuus on se, että grillaaminen ei vaadi esivalmisteluja, vaan voit tehdä ruokaa ulkona juuri silloin kun mielesi tekee. Sähkögrillin huono puoli on, että lihaan ei saa tulen makua eikä paistopintaa (karamellisointi), joten maku muistuttaa enemmän paistinpannulla paistettua kuin grillattua. Myöskään savustaminen ei suju sähkögrillillä kovin helposti (lukuun ottamatta kannellisia sähkögrillejä). Useimmat sähkögrillit ovat avoimia, mikä mahdollistaa grillauksen mutta ei leivontaa.

Kaasugrilli

Joustava, varma ja helppohoitoinen – kaasugrilli on suosituin grillityyppi. Markkinoilla on todella näyttäviä kaasugrillejä, ja niissä on paljon erilaisia toimintoja kuten pyörivä varras, sivutaso, lämpöhyllyt ja lämpötilan säätö. Nämä tekevät grillaamisesta helpompaa. Kaikesta huolimatta kaasugrilli ei anna erityistä tulen makua – sen sijaan kylläkin hyvän ulkona paistetun ruoan maun.

Hiiligrilli

Hiiligrilli on Paulin henkilökohtainen suosikki, ja hiiligrillaus on myös hänestä se ainoa oikea grillausmuoto, jos mausta puhutaan. Hiiligrillaus stimuloi kaikkia aisteja ja saa ruokaan tulen maun. Tämä ruoanlaittomuoto on myös yksi vanhimmista ja ehkä siksi myös yksi pidetyimmistä. Vaikka nykyaikaisemmilla, savurasioilla varustetuilla kaasugrilleillä voi saada aikaan savun makua, ei Paulin mielestä ole olemassa mitään varsinaista vastinetta hiiligrillille.

Hiiligrillin haittana on, että grillausvalmius vie jonkin verran aikaa. Koska hiiligrilli tuottaa savua ja lämpöä, sitä ei pidä käyttää parvekkeilla kaupunkien keskusta-alueilla. Valitse suurempi hiiligrilli kotikäyttöön ja yksinkertaisempi kannettava grilli mukaan retkille.

Grillipannu

Grillipannu on paistinpannu, jonka aaltomainen pohja karamellisoi paistettavan ruoka-aineen niin että se näyttää – mutta ei tosin juurikaan maistu – grillatulta. Grillipannulla voi tehdä hienon säväyksen ruokiin juuri ennen kotikutsuja, mutta grillaamista sillä ei voi kuitenkaan korvata.

Valurautapannu on grillipannuista paras vaihtoehto, koska se varastoi eniten lämpöä ja antaa kauneimman paistopinnan.

Savustuslaatikko

Raaka-aineita voi savustaa usealla eri tavalla. Yleisin tapa on kaiketi käyttää perinteistä savustuspönttöä. Kalastusliikkeistä saatavalla savustuslaatikolla raaka-aineeseen saa voimakkaan lämminsavustetun aromin. Paul on myös kokeillut avointa savustuslaatikkoa, jota käytetään hiiligrillissä, hiilten seassa. Valmistuksen aikana lisätään puunlastuja tai risuja tai jotain, joka antaa ruoalle aromin. Ruoka savustuu pehmeästi. Avoimen savustuslaatikon käyttö edellyttää kannellista grilliä, jotta savun voi aina välillä sulkea sisään.
 

Strömsön grillikoulussa tietoa grillausvälineistä ja -tekniikoista ja sekä vinkkejä eri ruokien grillaukseen.

Grillikoulu: grillausvälineet ja grillin sytyttäminen
Grillikoulu: grillattavat raaka-aineet
Grillikoulu: kolme eri reseptiä
Grillihiilet Uuden Mustan vertailussa
Grillauskoulu Strömsön sivuilla



 

Kommentit

Ei kommentteja.