Grillikoulu: kolme reseptiä

Pe, 2010-06-11 11:18
Grillikoulu: kolme reseptiä

Strömsön grillikoulussa kokki Paul Svensson antaa kolme eri reseptiä kolmelle eri grillille. Kana, possu ja vihannekset nautitaan hyvän kylmän kastikkeen kera.

Grillatun maku on yleisesti ottaen se kaikkein arvostetuin maku, ainakin jos Strömsön kokilta kysytään. Ehkä se johtuu siitä, että aloitimme ruoanvalmistuksen leirinuotioilla, ehkä tulen maku hivelee ihmisten makunystyröitä ympäri maailmaa tai ehkä lämpö ja grillatun lihan tuoksu vain saavat meidät valmistamaan lihan tällä tavalla.

Paul otti yhdessä Jimin kanssa selvää kaasu-, sähkö- ja hiiligrillien erilaisista ominaisuuksista ja antaa kolme reseptiä, jotka ovat varma menestys grillijuhlissa.


Kaikki ainekset 8 henkilölle

Valkoviinimarinoidut kanankoivet


1 kg kanankoipia

Liemi:

3 dl valkoviiniä
3 salvian oksaa, leikattuina
1 valkosipulin kynsi, silputtuna
2 laakerinlehteä, murennettuina
½ sitruunan kuori, raastettuna
1 tl vastajauhettua mustapippuria

Sekoita kaikki liemen ainekset. Anna liemen seistä 15 minuuttia ennen sen käyttämistä marinointiin. Anna kanan marinoitua vähintään pari tuntia, mielellään pussissa (siten et tarvitse yhtä paljon marinadia). Grillaa kanaa niin kauan että sen sisälämpötila luun vieressä on 70 °C. Paul grillasi kanankoivet kaasugrillissä, koska ne ovat aika rasvaisia. Hiiligrillissä ne tapaavat tiputella rasvaa hiillokseen, mikä saa aikaan leimahtelua, jonka takia kanat helposti mustuvat.


Porsaan sisäfilee


1 kg porsaanfileetä

Rub-maustesekoitus:

2 rkl korianterin siemeniä
2 rkl fenkolin siemeniä
2 tl anista
2 tl roomankuminaa
2 tl fariinisokeria
10 kardemumman siemeniä
½ tl peperoncino-chiliä
2 tl kokonaisia mustapippureita

Sekoita kaikki mausteet keskenään ja hienonna ne morttelissa. Suolaa liha ja hiero siihen rub-mausteseos. Grillaa lihaa niin kauan että sen sisälämpötila on 68 °C. Anna lihan seistä noin 15 minuuttia ja viipaloi juuri ennen tarjoilua. Paul grillasi porsaanfileen sähkögrillissä, koska lihassa on itsessään niin paljon makua, ettei se kaipaa enää tulen makua.


Vihannekset


1 ruukku oreganoa
1 juuriselleri
8 porkkanaa
12 perunaa
3 fenkolia
oliiviöljyä
mustapippuria
suolaa

Kuori vihannekset ja keitä ne kevyesti suolatussa vedessä kiinteiksi (ei aivan läpikypsiksi). Kaada vesi pois ja grillaa vihannekset joka puolelta hiiligrillissä, jotta hiilloksen maku tarttuisi niihin. Leikkaa ne sitten pienemmiksi paloiksi. Sekoita joukkoon oliiviöljyä, suolaa, mustapippuria ja silputtua oreganoa. Tarjoile mielellään kylmän kastikkeen, esim. aiolin, hyvän majoneesin tai tsatsikin kanssa.


Strömsön grillikoulussa tietoa grillausvälineistä ja -tekniikoista ja sekä vinkkejä eri ruokien grillaukseen. 

Grillikoulu: erilaiset grillit
Grillikoulu: grillausvälineet ja grillin sytyttäminen
Grillikoulu: grillattavat raaka-aineet
Grillikoulu Strömsön sivuilla

Kommentit

Ei kommentteja.