Suoraa puhetta Studio Kotrossa

Arno Kotro. Kuva: Seppo Sarkkinen/YLEStudio Kotro on ajankohtainen kasvatusaiheinen keskusteluohjelma. Suoraa puhetta kasvatuksesta kirjailija ja opettaja Arno Kotron luotsaamana joka tiistai YLE Teemalla klo 18.30. Ohjelmat ovat nähtävissä lähetyksen jälkeen Opettaja.tv:n sivuilla.Studio Kotro syksyllä 2009

Tillin tallin - asiaa päihteistä
Keskustelemassa reggae-muusikko ja isä Jukka Poika eli Jukka Rousu, SPR:n päihdetyön suunnittelija Kati Laitila ja 19-vuotias opiskelija Jenni Hasu.
YLE Teema ti 1.9.2009. klo 18.30


Kaapista ulos - saako ope olla homo?
Keskustelemassa perhesosiologi Juha Jämsä, erityispedagogiikan opiskelija Mire Mroue ja yrittäjä Yazka.
YLE Teema ti 8.9.2009. klo 18.30


Maailma palaa, uutiset ahdistavat.
Mistä löytyy toivoa? Voiko koululainen pelastaa maailman? Keskustelemassa opettaja, ENO - kestävän kehityksen verkkokoulun vetäjä Mika Vanhanen, Ilmari-hankkeen koordinaattori Tea Tönnov ja YLE Uutisten ulkomaantoimituksen päällikkö Reijo Lindroos.
YLE Teema ti 15.9.2009. klo 18.30


Ihan rikki
Läheisen kuolema, päihdeongelmat, oma sairastuminen, mielen järkkyminen - miten rakentaa uusi alku? Miltä tuntuu palata kouluun, kun elämä oli hetki sitten palasina?
YLE Teema ti 22.9.2009. klo 18.30


Harrastavatko lapset vanhempansa hengiltä?
Lapsi, jolla ei ole harrastuksia, alkaa olla muiden silmissä jotenkin outo. Tai ainakin sillä on oudot vanhemmat. Vaatii rohkeutta viheltää peli poikki. Milloin lasten harrastuksista tuli perheen pääasia?
YLE Teema ti 29.9.2009. klo 18.30


Mitä tänään koulussa opit?
Koulun opetussuunnitelmia ollaan rukkaamassa kohta uuteen uskoon. Tapahtuuko mitään mullistavaa? Kuka päättää mitä opiskellaan ja miksi?
YLE Teema ti 6.10.2009. klo 18.30


Pitääkö vanhemmuuden olla kivaa?
Kasvatusasioissa jokaisella tuntuu olevan vankka mielipide. Asenteena on se, että me hoidamme omat muksumme, naapuri huolehtikoon omista kakaroistaan. Miksi jälkipolven kasvattaminen menee usein hampaiden kiristelyksi? Eikö vanhemmuuden pitänyt olla yhtä onnelaa?
YLE Teema ti 13.10.2009. klo 18.30


Nielaisiko ope seipään?
Mykät suomalaiset on brändi jos mikä. Vieläkö olemme brändin arvoisia, vai joko koulut suorastaan pursuavat esiintymistaitoisia lapsia ja nuoria, opettajista puhumattakaan?
YLE Teema ti 20.10.2009. klo 18.30


Mikä mättää kodin ja koulun yhteistyössä?
Siuntiossa koulun vanhempainilta päättyi taannoin käsirysyyn. Näinkö tulehtuneita ovat kotien ja koulujen välit? Opettajilta kuulee, että vanhemmat vaativat yhä enemmän. Vanhemmilta tulee viestiä, että kasvatuksesta olisi mukava tehdä yhteisempi asia. Miten yhteistyön saisi paremmin kukkimaan?
YLE Teema ti 27.10.2009. klo 18.30


Miksei peruskoulu kelpaa kaikille?
Feeniks-koulu, Steiner-koulu, kristillinen koulu, Montessori-koulu, kotikoulu... ja joukon jatkoksi olisi tulossa muitakin kouluja. Miksei yhteinen peruskoulu kelpaa kaikille? Jos moniarvoisuus on päivän sana, miksei peruskoululle sitten ole enemmän vaihtoehtoja? Kumpi ratkaisee päätöksenteossa, tieto vai ennakkoluulot?
YLE Teema ti 10.11.2009. klo 18.30


Lapsen kipeä salaisuus
Joka päivä kouluun ja päiväkotiin saapuu lapsia, jotka kantavat mukanaan näkymätöntä taakkaa. Opettajat ja päiväkodin henkilökunta ovat usein neuvottomia ongelman edessä: kuinka kuunnella lasta, mikä on oikea tapa toimia?
YLE Teema ti 17.11.2009. klo 18.30


Tappaako koulu lukuinnostuksen?
Jokinen uusi sukupolvi saa vastattavakseen aina saman kysymyksen: mitä kirjoja koulussa pitäisi lukea? Kymmenen kärjessä -listat täyttyvät klassikoista, joista moni entinen koululainen saa puistatuksia. Kuka pakollisesta lukemistosta päättää? Miltä näyttävät suomalaiskirjailijoiden lukulistat?
YLE Teema ti 24.11.2009. klo 18.30


Kuka pelkää mustaa miestä?
Muistatte varmaan juoksuleikin, jolle on olemassa nykyään poliittisesti korrektimpia nimiä. Pääkaupunkiseudun tietyissä kouluissa todellisuus on kuitenkin irvokkaampaa kuin lastenleikki. Kantaväestö siirtää vaivihkaa lapsiaan pois kouluista, joissa maahanmuuttajataustaisia oppilaita on paljon. Mistä oikein on kyse?
YLE Teema ti 1.12.2009. klo 18.30


Pelit seis! Pitäisikö lasten ja nuorten pelaamista rajoittaa?
Pelit ovat kiehtova tutkimusaihe. Niiden on todettu kehittävän keskittymiskykyä ja oppimista. Tutkittua tietoa löytyy myös siitä, että tietynlaiset pelit altistavat väkivaltaiselle käyttäytymiselle. Ovatko pelit harmillista vai harmitonta ajanvietettä? Miksi pelien hyödyistä puhutaan niin vähän?
YLE Teema ti 8.12.2009. klo 18.30


Täältä tullaan, maailma!
Olkoon taivas kattona ja seinät loitolla, kun nuoret haaveilevat tulevaisuudestaan. Studio Kotrossa puhutaan tänään unelmista ja niiden toteuttamisesta. Puheenvuoro on nuorilla, jotka seisovat itsenäisen elämän kynnyksellä, valmiina valloittamaan maailman. Unelmia on säestämässä energinen KK-bändi Tiirismaan lukiosta Lahdesta. Syyskauden viimeinen Studio Kotro on poikkeuksellisesti 40 minuutin mittainen. Ohjelma nähdään totutusta poiketen jo klo 18.15. Juontajana Arno Kotro.
YLE Teema ti 15.12.2009. klo 18.15
YLE Opettaja.tv on Facebook