Ensimmäinen pyörä kehitettiin vuonna 1817. Siinä etupyörä oli takapyörää selvästi suurempi ja ajaja korkealla, minkä vuoksi sitä oli vaikea ohjata ja pitää pystyssä. Modernin pyörän malli syntyi vuonna 1885 ja lajin kehittyminen urheiluksi helpottui.

Ratapyöräily on ollut olympialaisten ohjelmassa joka kerta lukuun ottamatta vuoden 1912 kisoja. Maantiepyöräily on ollut ohjelmassa aina paitsi vuosina 1900-08. Maastopyöräily tuli ohjelmaan vuonna 1996.

Pyöräilykisoihin naiset pääsivät osallistumaan vuonna 1984. Aika-ajot tulivat maanteille 1996.

Olympiahistorian ensimmäinen maantiepyöräilykisa ajettiin samalla tiellä, millä kahta päivää aikaisemmin juostiin historian ensimmäinen olympiamaraton.

Eurooppalaiset ovat hallinneet pyöräilykisoja. Erityisesti italialaiset ja ranskalaiset ovat menestyneet. Myös Itä-Euroopan maiden edustajat ovat olleet mitaleilla.

Ammattilaiset pääsivät olympiakisoihin ensimmäistä kertaa Atlantassa 1996. Näin Miguel Indurain pääsi kruunaamaan uransa aika-ajon olympiakullalla.

Suomalaisten parhaat sijoitukset ovat Antti Raidan kuudes sija 1912 Tukholman maantieajossa ja Tea Vikstedt-Nymanin seitsemännet sijat Barcelonan takaa-ajossa 1992 ja Atlantan pisteajossa 1996. Maastopyöräilyssä ei ole ollut suomalaisia osanottajia.

Rata- ja maastopyöräilyt kilpaillaan Laoshanin areenalla ja sen ympäristössä Shijingshanin kaupunginosassa Pekingissä. Maastopyöräilyä mahtuu seuraamaan istumapaikoilla 2000 kisakävijää ja seisomapaikoilla 15 000. BXM-rataa ympäröivällä stadionilla on 4000 katsomopaikka.

BMX-pyöräilyä Laoshanissa

Maantiepyöräilyt puolestaan ajetaan Urban Cycling Road –reitillä, jonka varrella on virallisia istumapaikkoja 3000 hengelle. Reitti lähtee Yongdingmenin kaupunginosasta ja päättyy Juyongguaniin. Se kulkee seuraavien alueiden läpi: Dongcheng, Xicheng, Chongwen, Xuanwu, Chaoyang, Haidian, Changping, Yanqing.

Urheilijakiintiö
500 urheilijaa

BMX-pyörily
Maantiepyöräily
Maastopyöräily
Ratapyöräily

Olympiaradion lajiesittely, pyöräily

Lähde:
Suomen Urheilukirjaston tietopalvelu
Hämäläinen Karo: Ateenasta Ateenaan – Nykyaikaisten olympialaisten kesäkisat
http://noc.fi (Suomen olympiakomitea)
http://www.olympic.org/ (Kansainvälinen olympiakomitea)
http://en.beijing2008.cn/ (Kisojen virallinen sivusto)

Ajankohtaisia urheiluaiheita