Etusivu   Taustaa   Tapahtunutta   Näyttelijät   Tekijät     Revontulet   Palaute     Keskustelu  
Revontulitutkimus

Revontulet ovat pimeänä aikana havaittava kaunis valoilmiö maan yläilmakehässä maapallon napa-alueiden läheisyydessä. Avaruudesta saapuvan sähkösateen seurauksena ilma hehkuu revontulivaloa. Ilmiön varsinainen aiheuttaja on aurinkotuulen vaikutus maan lähiavaruudessa, eli lyhyesti avaruussää.

Ylhäältä alaspäin, Maan magneettikentän suuntaisesti, syöksyvät elektronit törmäävät ionosfäärin happiatomeihin ja typpimolekyyleihin, jotka virittyvät hetkeksi korkeampaan energiatilaan. Viritystilan purkautuminen aiheuttaa havaitun valon. Revontulivalo syntyy 90-300 km korkeudessa.

Revontulia aiheuttavien hiukkasten lähdealue on avaruudessa kaukana Maan varjopuolella päiväntasaajan tasossa. Täältä magneettikentän voimaviivat kuvautuvat Maan napa-alueiden ympärille, jonne revontulivyöhyke muodostuu tavallisesti 2000-3000 km magneettisista navoista. Avaruussäähäiriön aikaan revontuliovaaliksi kutsuttu rengas laajenee ja silloin revontulet näkyvät muuallakin.

Revontulet ovat aina herättäneet ihmisissä suurta uteliaisuutta, ja niiden alkuperäksi on arvailtu niin jumalien sapelien kalistelua, taisteluissa kuolleiden sotureiden henkiä kuin taivaankantta nelistävän ketun hännästä syöksyviä kipinöitä. Systemaattiset revontulihavainnot alkoivat Suomessa 1700-luvun puolivälissä Turun Akatemiassa, ja yliopistollista revontulitutkimusta on tehty maassamme siitä lähtien.

Nykyaikainen revontulitutkimus osana maapallon lähiavaruuden sähköisten ja magneettisten ilmiöiden tutkimusta antaa arvokasta lisätietoa maan magnetosfäärin ominaisuuksista ja käyttäytymisestä. Maa-Aurinko-vuorovaikutusprosessit, joiden yksi ilmenemismuoto revontulet ovat, on merkittävä avaruusplasmafysiikan osa-alue. Jopa 99.9 prosentin maailmankaikkeuden aineesta arvioitu olevan plasmaa (eli varatuista ja neutraaleista hiukkasista koostuvaa kaasua). Maan lähiavaruudessa esiintyneet poikkeuksellisen energeettiset hiukkaset ovat myös vaurioittaneet tietoliikennesatelliitteja ja Maan magneettikentän häiriöiden vuoksi sähkönjakelussa on ollut katkoksia. Vakavien ongelmien välttämiseksi on siksi parin viime vuosikymmenen aikana ruvettu järjestelmällisesti tutkimaan avaruussäätä, eli revontuli-ilmiöiden vaikutuksia teknologisiin systeemeihin avaruudessa ja Maan pinnalla.

Sähkömagneettisen spektrin ilmiöitä, eli esimerkiksi mikroaaltoja ja erittäin matalataajuuksisia radioaaltoja, käytetään hyväksi kehitettäessä uudenaikaisia aseteknologioita. Osittain siitä syystä myös revontulitutkimukseen on liitetty erilaisia salaliittoteorioita ja joitakin siihen käytettäviä laitteita uskotaan voitavan käyttää aseina tai aseiden kehittämiseen. Näitä väitteitä ei kuitenkaan ole pystytty todistamaan.

Sodankylässä, Pelkovaara-sarjan kuvauspaikkojen lähellä, sijaitsee Sodankylän Geofysiikan Observatorio. Se on Oulun yliopiston erillislaitos, jossa on henkilökuntaa viitisenkymmentä. Siellä tehdään muun muassa maan magneettikentän ja kosmisen radiokohinan mittauksia, yläilmakehän tutkamittauksia ja seismisiä tallennuksia, revontulitutkimusta, yleistä aeronomista tutkimusta, äänitaajuuksisen avaruudesta tulevan radiosäteilyn mittausta, ihmisen aikaansaamien lähiavaruuden muutoksien tutkimusta, aktiivisia kokeita lähiavaruudessa, sekä kehitetään laitteistoja. Salamyhkäisiä asejärjestelmiä ei Sodankylässä tutkita eikä valmisteta.

Sodankylän Geofysiikan Observatorio on ollut arvokas yhteistyökumppani Pelkovaara-sarjaa kehitettäessä, ja sieltä on saatu niin Esa Turusen ja Jyrki Mannisen asiantuntijaneuvoja, kuin materiaalitukea.

   

Sodankylän Geofysiikan Observatorion nettisivut
http://www.sgo.fi/

Ilmatieteen laitoksen revontulisivut, joilta tämän esittelyn nykyaikaista revontulitutkimusta koskeva informaatio on peräisin
http://www.fmi.fi/tutkimus_avaruus/
avaruus_2.html


Jouni Jussilan revontulisivut
http://spaceweb.oulu.fi/~jussila/aurora/

Ulkoministeriön revontulisivut
http://virtual.finland.fi/finfo/english/
aurora_borealis.html


Arctic Academy
http://www.arcticacademy.fi/



Takaisin ylös