Kauhu on halveksittu genre

Julkaistu Ke, 29/10/2008 - 12:57
  • Sauna (Kuva: Bronson Club)
  • Kauhuleffa on helppo arvioida - jos se ei pelota, se on huono, jos pelottaa se on hyvä. Ihan niin kuin komedia, jos se ei naurata, se on paskaa. Kauhusta nauttivat mieleltään vaurioituneet ihmiset enemmän kuin terveet.

Perjantaina 24.10. ensi-iltansa saaneen Sauna-elokuvan päähenkilö Ville Virtanen (s. 1961) haluaa erottaa pelon ja kauhun toisistaan.

- Kauhu on sitä, kun fysiikka pettää ja kemiat tulevat housuun

Virtanen kertoo hakeneensa Saunan roolisuoritukseensa eläimellisen kauhun tunnetta.

- Pelko on jotain järkevää, mutta kauhu on täysin ylivoimainen tila, jossa kohtaa jotain, mitä ei oikeasti kykene käsittelemään.

Kauhu on halveksittu genre, koska sen parissa joudumme tekemisiin primitiivisten tunteidemme kanssa.

Aihetta ruoditaan illan Popkultissa elokuvatuottaja Jarkko Hentulan sekä populaarikulttuurin tutkijan Kimi Kärjen toimesta. Hentula toivoo kauhuleffalta samanlaista äärielämystä kuin toiset saavat Mount Everestille kiipeämisestä, että "valkokangas raiskaisi" hänet katsojana.

Hentula väittää että kauhuleffat ovat ainoastaan lapsille ja keskenkasvuisille tarkoitettuja. Psykologi Saija Alatupa vahvistaa saman sanomalla, että kauhusta nauttivat mieleltään vaurioituneet ihmiset enemmän kuin terveet.

Lisäksi rakastamistaan vampyyrikauhuelokuvista kertoo Jyrki69, psykologisesta kauhusta sci-fin ja kauhun asiantuntija Toni Jerrman.

Illan Popkultissa haukutaan surkeimmat ja ylistetään komeimmat kauhuelokuvat

YLE Teemalla keskiviikkona 29.10. klo 22.15.