Takaako vahva euro vahvat esiintyjät?

Julkaistu To, 08/01/2009 - 12:55
  • Provinssirock 2008 (Kuva: Tomi Mikola)
  • Euro on ennätyksellisen vahva, joten nyt on festarijärjestäjillä otollinen aika shopata ulkomaisia yhtyeitä.

Taantumasta paukutetaan mediassa päivittäin eikä taloudesta juuri hyvää sanottavaa löydy. Maukasta festivaalisuvea odottaville synkän taloustilanteesta voi olla jopa jotain iloa. Juuri nyt EU:n yhteinen valuutta on vahva verrattuna  dollariin ja puntaan. Tammikuun alussa dollarin pystyy ostamaan 76 sentillä. Punta maksaa 1,14 euroa.

Povaako otollinen tilanne herkullista keikkakesää? Pystyvätkö vahvan euron festarijärjestäjät hankkimaan isoja nimiä kesäjuhliinsa?

Keplottelua?

Provinssirockin promoottori Juha Koivistolle valuutoilla vekslaaminen on tullut tutuksi. - Täytyy myöntää että tässä tilanteessa tehdään mieluummin tarjoukset dollareina kuin euroina. Enemmän euro kuitenkin vaikuttaa psykologisesti. On paljon hienompaa antaa 100 000 euron kuin 76 000 dollarin tarjous.

Edullisten, mutta poukkoilevien valuuttakurssien varaan ei kuitenkaan voi paljon laskea, koska yleensä artistien palkkiosta osa tilitetään kuukautta ennen keikkaa ja loput esiintymisen jälkeen. Alkuvuodesta tehty sopimus voi lohkaista yllättävän paljon suuremman loven festivaalijärjestäjän lompakkoon kesän korvalla. Joskus menneinä vuosina Provinssirock varautui heittelyihin tekemällä valuuttasuojauksia sekä ostamalla euroja hyvissä ajoin.

Monimutkainen yhtälö

Koivisto kuitenkin muistuttaa että yhtälössä on paljon muitakin tekijöitä: - Polttoaineen alentunut hinta vaikuttaa myös paljon. Varsinkin keskikokoiset bändit voivat tulla helpommin Eurooppaan, kun bensakulut eivät ole edelliskesän luokassa. Polttoainekulut ovat iso tekijä, yhtyeellä kun voi olla jopa 40 rekkaa reissussa.

Vaikka eurooppalaiset keikkajärjestäjät saavat etulyöntiaseman amerikkalaisiin verrattuna, niin bändeistä pitää silti kilpailla muiden eurooppalaisten festivaalien kanssa. Mutta toisaalta laaja kysyntä Euroopassa houkuttelee amerikkalaisyhtyeitä vanhalle mantereelle kiertämään. - Vahvat ja aiempaa laajemmat ostajamarkkinat alentavat kynnystä lähteä kiertueelle Eurooppaan, arvelee Provinssirockin Koivisto.

Vain epävarmuus on varmaa

Festivaalien järjestämisessä on kuitenkin niin paljon epävarmuustekijöitä että heilahtelevat valuuttakurssit ja poukkoilevat polttoainehinnat eivät keikkajärjestäjien yöunia vie. - Viime vuonna artistibudjetti oli yli miljoona euroa, mutta se melkein kaksinkertaistui. Piti vaan toivoa hyvää lippumyyntiä ja kaunista säätä, kiteyttää Juha Koivisto.

Tagit: