Pekka Streng - postuumisti

Julkaistu Ke, 21/01/2009 - 12:55
  • Jukka Hakoköngäs (Kuva: )
  • Edesmenneen laulaja-lauluntekijän Pekka Strengin kolmas albumi Unen maa julkaistaan 21.1.2009. Levy koottiin huonolaatuisista demoista, jotka saisivat hifistelijät hajoamaan. Miten levy saatiin valmiiksi?

Levyn tuottajana toimi pitkän linjan ammattilainen Jukka Hakoköngäs, jonka enimmäinen rasti oli sovittaa taustahälinää, vaihtelevia tempoja ja epävirettä sisältävät demobiisit hyväksyttävään kuntoon..

– Pelkästään biisien putsaamisessa oli valtava duuni. Demot olivat äänenlaadullisesti surkealaatuisia ja aikataulu todella tiukka, selittää Hakoköngäs.

Streng oli laulanut ja soittanut kitarat samalle raidalle, joten Hakoköngäs joutui kehittelemään metodeja, joilla biisit saatiin sellaiseen muotoon, että niiden päälle pääsi Olympia-orkesteri soittamaan.

Vanhimmat alkuperäisdemot on äänitetty jo 1960-luvulla ja viimeisimmät ilmeisesti vuosien 1973-1974 aikoihin.

– Laulujen sprektri on laaja. Äänitimme 22 biisiä, joista albumille valikoitui 15. Kaksi biiseistä oli alkuperäisessä muodossa, loput 13 minun ja orkesterin sovittamia.

Suurta underground-suosiota nauttiva taiteilija on kuitenkin suhteellisen outo nimi suurelle yleisölle. Nuoremman polven yhtyeistä ainakin Sielun Veljet ja Liekki lukeutuvat Strengin seuraajiksi. Pekka Streng oli myös tuottaja Jukka Hakoköngäkselle tuttu mies.

– Kyllä kuuntelin nuorena miehenä, varsinkin Magneettimiehen kuolema –albumia. Levyllä soittaa Tasavallan Presidentti, josta olin hyvin innoissani siihen aikaan.

Vaikka Streng on taiteillut valtavirrasta sivussa, on Strengin lauluja lainattu usein. Mm. Vesa-Matti Loiri, Eero Raittinen ja Emma Salokoski ovat tehneet versioita Pekka Strengin tuotannosta. Mutta minkälainen Unen maa – levystä olisi tullut jos Streng olisi itse ollut tekemässä sitä?

– Hirveän vaikea sanoa 35 vuoden jälkeen. Me yritimme kunnioittaa Strengin biisejä mahdollisimman hyvin. Tiukan aikataulun vuoksi oli kuitenkin pakko valita yksi kurssi ja mennä sitä polkua. Äänittäessä meillä on sellainen fiilis, että olimme pirtissä soittamassa ja Pekka veti putkiradion kautta, muistelee Hakoköngäs.

Streng on esillä myös jatkossa. Helmikuun 4. päivä Helsingin Tavastia-klubilla järjestetään konsertti Pekka Strengin muistolle. Syksyllä valmistuu Arto Halosen dokumenttielokuva Strengista.

Mitä seuraavaksi? Jukka Hakoköngäs toppuuttelee:

– Levyn lähestymistapa on kunnioittava ja diskreetti. Keikalle lähdettiin, koska konsertissa esiintyvät laulajat pyysivät. Koko tribuutti buumi alkaa mennä överiksi, kun Dingostakin on muistolevy suunnitteilla.