Blues elää

Julkaistu To, 05/02/2009 - 12:55
  • Blues elää (Kuva: Kuva: Mark E. Wadley @ Flickr)
  • Pintajulkisuuden puuttumisesta huolimatta blues pitää pintansa. Jos et usko, niin mene lähikuppilaasi tsekkaamaan livebändiä. Suurella todennäköisyydellä se on blues-yhtye.

Valtavirtamusiikiksi bluesia ei hyvällä tahdollakaan voi kutsua, ainakaan jos lukee lehtiä, kuuntelee radiota ja tutkii myyntilistoja. Mutta baarissa soitetusta musiikista yllättävän suuri osa on bluespohjaista. Mutta miksi Suomen kaltaisessa maassa kuppiloissa soitetaan niin paljon bluesia?

– No kai se lähtee musalajin juurista. Blues on aina ollut nimenomaan elävää musiikkia. Se on helposti omaksuttavaa, monipuolista hyvän olon kamaa. Monelle voi tulla bluesista stereotyyppinen hylkimisreaktio, mutta ei kaikki ole vain BB Kingiä., vakuuttaa Blues News – lehden päätoimittaja Pete Hoppula.

Ruohonjuuritason suosiosta huolimatta bluesin harrastajat ovat keski-ikäistyneet. Onko vaarana että musiikkilaji kuolee suurten ikäluokkien mukana?

– Ainahan se riski on olemassa. Esimerkiksi Blues News –lehden tilaajista suurin osa on 50 – 60 vuoden ikäisiä miehiä. Mikä tahansa musiikkilaji kuolee jos ei pääse luontaisesti kehittymään. Mutta suomibluesissa virtaa kuitenkin uutta verta, soittajia ja uusia tyylilajeja syntynyt. Esimerkiksi punkblues-aalto houkuttelee uusia kuuntelijoita, jotka löytävät sivupolun kautta usein myös ne perusklassikot, selittää Hoppula.

Nousuja ja laskuja bluesmusiikki on Suomessa kokenut. 90-luvun alussa blues eli lihavia vuosia Mikko Kuustosen luotsaama Q.Stone keikkaili ahkerasti ja teki jopa telkkariohjelmaa, myöhemmin Kummelista tutulla Heikki Silvennoisella oli myös omat blueskuvionsa, Pepe Ahlqvist soi radiossa ja Gary Moore julkaisi Still Got the Blues – albumin. Voi niitä aikoja! Palaako blues enää valtavirtaan?

– Oleellisempi kysymys on halutaanko bluesin palaavan valtavirtaan? Ravintola- ja liveklubikulttuuri on parantunut ja jami-toiminta elpynyt. Tällä hetkellä on paljon toistuvia tapahtumia, joten muusikoillakin on helpompaa löytää keikkoja. Harrastamista bluesmusiikki kuitenkin on, harva tällä toimeentuloaan tienaa. Suosion nouseminen on silti muusikoille tärkeää, koska harva haluaa soittaa vain oman autotallin nurkassa, Hoppula toteaa.

Niin kuin 'Bleeding-Gums' Murphy Simpsoneissa tiivisti:

– The blues isn't about feeling better. It's about making other people feel worse. And making a few bucks while you're at it.