Femma-gaala: samoja naamoja, yhä uudestaan

Julkaistu La, 28/02/2009 - 12:55
  • Kotiteollisuus (Kuva: Kuva: Ville Juurikkala)
  • Eilen perjantaina jaetut Femmat nostivat valokeilaan pääasiassa jo aiemmin palkittuja tekijöitä. Onko yleisöäänestys sittenkään hyvä juttu?

Femma-gaala palkitsi perjantai-iltana kymmenen musiikkivuonna 2008 erityisellä tavalla ansioitunutta tekijää. Kansa pääsi äänestämään esiraadin valitsemista ehdokkaista parhaat voittoon. Lisäksi oli myös Yleisö-femma kategoria, jossa oli 641 ehdokasta. Kategoriat olivat kekseliäitä, mutta voittajat eivät kovin yllätyksellisiä.

Kotiteollisuus, Kotiteollisuus, Kotiteollisuus, Kotiteollisuus

Puhtaasti suoran kansanvaalin tapaan valitun Yleisö-femman voittajaksi suoriutui, yllätys yllätys, Kotiteollisuus.. Voitto oli yhtyeelle jo neljäs peräkkäinen kyseisessä kategoriassa.

Asalle tuplavoitto

Räppäri Asa nappasi kaksi pystiä mukaansa. Asan takanreunusta komistaa nyt Jazzhiphopelectroyms-femma sekä Teos-femma Kahden Femman tuplatempussa ei ole kukaan aiemmin onnistunut.

Myös Yleisradio pokkasi pystin

Yleisradion nettitarjonta, Areena / Elävä arkisto sai Nousija-femman, joka jaetaan painovoimaa uhmanneelle suoritukselle. Samassa sarjassa mitteli bändien valokuvakirjat, Lauri Tähkän oikea kulmakarva sekä Bodomit USA TOP 20.

Valtavirran gaala?

Palkittujen joukossa oli tänä vuonna jo niin paljon jo aiemmin muissa yhteyksissä palkittuja nimiä, että herää kysymys, onko Femma enää vaihtoehtoinen palkinto?

Asa nappasi marraskuussa arvostetun Teostopalkinnon (40 000e) Loppuasukas albumillaan. Kotiteollisuus on voittanut jotain lähes jokaisessa viime vuosien musiikkiäänestyksessä. Yle Areena ja Elävä arkisto ovat kahmineet monta digimedia-alan palkintoa ja kunniamainintaa.

Kotiteollisuuden voittoputki onkin herättänyt Femma-raadin miettimään Yleisö-femman tulevaisuutta.

Häröpalkinnot pelastivat

No, onneksi gaalassa oli kategorioita, jotka eivät voi vahingossakaan mennä valtavirtaa pönkittäville konsensusilmiöille. Hyvänä esimerkkinä Bono-femma, joka jaetaan maailmaa syleilleestä ja ehkä jopa parantaneesta teosta.

Sen voitti Neljän Ruusun lopettaminen.