Norjan Yleisradio testailee ”piraatti-teknologiaa”

Julkaistu Pe, 13/03/2009 - 12:55
  • Norjalaista televisioviihdettä (Kuva: NRK)
  • Vaikka BitTorrenttia sinänsä on mustamaalattu tiettyjen tekijänoikeusjärjestöjen sekä levy-yhtiöiden toimesta, kyse on ainoastaan jakelutekniikasta.

Norjan Yleisradioyhtiö NRK aloitti viime vuonna uusien jakelumenetelmien testaamisen. Ensimmäisenä koekappaleena toimi Nordskalotten 365 -niminen sarja, minkä jakelua testatiin BitTorrent-tekniikan avulla.

Nordskalotten 365 on matkailuohjelma, missä patikoija (hiker) Lars Monsen kiertelee vuoden ajan eri puolilla Skandinaviaa. Sarja oli NRK:n televisiokanavilla erittäin suosittu, ja keräsi keskimäärin yli 900 000 katsojaa Norjan 4.6 miljoonasta asukkaasta.

Nyt NRK on positiivisten testitulostensa myötä avannut oman Torrent-Trackerinsa. Palvelu käyttää samaa tekniikkaa kuin ruotsalainen (The Late Great) The Pirate Bay -palvelu.

Torrent jakaa tiedostot eri käyttäjien koneille

Vaikka BitTorrenttia sinänsä on mustamaalattu tiettyjen tekijänoikeusjärjestöjen sekä levy-yhtiöiden toimesta, kyse on ainoastaan jakelutekniikasta.

Kaikessa lyhykäisyydessään, BitTorrentilla tarkoitetaan protokollaa, jossa isommat tiedostot ikään kuin jakautuvat pienemmiksi osasiksi eri käyttäjien koneille, luoden näin varsinaisen Tracker-ohjelman kautta vertaisverkon kaikkien käyttäjien välille.

Wikipedian mukaan, BitTorrent on tiedostojen siirtoon tarkoitettu vertaisverkon muodostava yhteiskäytäntö. Torrent-Tracker hakee siis yhden ja saman tiedoston useasta eri osasesta useiden eri käyttäjien koneilta.

Torrent-Trackerin nopean ja toimivan käytön edellytyksenä on useasti myös se, että käyttäjä itse panee omat osasensa tiedostoista jakoon.

BitTorrent oli NRK:lle tekninen ja taloudellinen ratkaisu

BitTorrentiin käyttöönotto tarjoaa NRK:lle nyt ratkaisun aikaisempiin hitaiden verkkoyhteyksien sekä kalliin serveritilan aiheuttamiin ongelmiin.

Kun yhden ohjelman jakelu Amazonin perinteisten HTTP/FTP/TMS. -tekniikoiden avulla maksoi NRK:lle 41.000 Norjan kruunua, BitTorrent-tekniikan avulla hinta putosi 1.700 Norjan kruunuun per sarja.

Norjan Torrent-Trakcer-ohjelmistona toimii OpenTracker, samainen ohjelma, joka on käytössä mm. The Pirate Bayn palvelimilla.

BitTorrent on toimiva jakelutie myös musiikin puolella

Mainittakoon nyt vielä, että musiikkibisneksessä niin ikään Torrent-teknologiaa on hyödyntänyt, yllätys yllätys, NIN-yhtyeen Trent Reznor. Mies pani viime vuonna yhtyeensä albumin Ghost I – IV jakoon The Pirate Bay -palveluun, ja kehotti fanejaan käymään lataamassa albumin ilmaiseksi. Tämä siis täysin laillisesti ja CC-lisenssillä varustettuna.

Lopputuloksena kyseinen albumi nousi vuoden 2008 Amazon-musiikkipalvelun ladatuimmaksi, siis ostetuimmaksi digitaaliseksi albumiksi.