Tallinn Music Week kokoaa Euroopan levymogulit Viroon

Julkaistu Pe, 27/03/2009 - 12:55
  • Popidiot (Kuva: myspace.com/popidiot)
  • Vaikka levytyssopimusta ei syntyisi, uusien kontaktien luominen ja esiintyminen Eurooppalaiselle musiikkikermalle voi olla artisitin kannalta erittäin hyödyllistä.

Tallinn Music Week kokoaa Viron musiikkiteollisuuden ammattilaiset ja alan vaikuttajia ympäri Eurooppaa yhteen maaliskuun 26 - 28. päivä.

Ensimmäistä kertaa järjestettävän tapahtuman tavoitteena on esitellä paikalliset alan toimijat ja tapahtumapaikat live- ja äänitebisneksen osalta. Lisäksi tapahtumassa tuodaan esitellä kattavasti virolaisia, uusia artisteja.

Tallinn Music Weekin esiintyjät ovat Viron suurimpien festivaalien ja levy-yhtiöiden päälliköiden valitsemia tarjokkaita. Musiikki-tyyleistä ovat edustettuina folk, pop, jazz, rock, punk ja metalli kaikkine etuliitteineen.

Tapahtuman odotetaan keräävän 300 osanottajaa, joista yli 50 kansainvälisiä vieraita.

Suomalaista musiikkimediaa paikalla edustaa Rumba-lehden Janne Flinkkilä, yksin. Muita suomalaisen musiikkialan edustajia osallistujalistalta kuitenkin löytyy ihan kiitettävästi.

Pääesiintyjinä kotimainen Disco Ensemble sekä liettualainen Happyendless

Valtaosa seminaarin keskusteluista ja paneeleista käydään englanniksi. Showcase-festivaalilla esiintyy 60 parhainta paikallista artistia, sekä Music Televisionin omalla stagella soittavat mm. suomalainen Disco Ensemble sekä liettualainen Happyendless.

Mikäli lupaavia artisteja löytyy, bändeille saattaa olla luvassa kutsu esiintymään Euroopan kärkifestivaaleille ja joillekin saatetaan tarjota levytyssopimusta.

Tapahtuman tärkeänä tarkoituksena on myös uusien kontaktien solmiminen Viroon.

Tallinn Music Week palvelee virolaisia artisteja

Vaikka levytyssopimusta ei välttämättä syntyisikään, uusien kontaktien luomisesta sekä esiintymisestä Eurooppalaiselle musiikkikermalle voi olla artistille suurtakin hyötyä. Potentiaalisia vientibändejä Virosta löytyy ihan kiitettävästi.

- En ole varma syntyykö tapahtuman puitteissa kovinkaan montaa levytyssopimusta, mutta tapahtuma on ehdottomasti hyödyllinen synnyttämään uusia ideoita ja luomaan uusia kontakteja Viroon, kommentoi Ivo Kiviorg, Tallinn Music Week -tapahtuman päätiedottaja.

- Meillä on mukana ns. Skype-award, joka jaetaan bändille, millä on kaikista eniten kaupallista potentiaalia, Kiviorg jatkaa.

- Virosta löytyy monia potentiaalisia vientibändejä, osa niistä on kuitenkin jo menestynyt ja julkaissut musiikkia muualla Euroopassa. Esimerkiksi Bedwetters voitti MTV Music Awardseissa New Sound Of Europe -palkinnon, josta on ollut heille huomattavan paljon hyötyä, kertoo Kiviorg. Muista potentiaalisista vientibändeistä mainittakoon nyt vaikkapa Popidiot tai Pedigree, Kiviorg jatkaa.

Virolainen levyteollisuus koostuu pienistä indie-yhtiöistä. Suosittu virolainen musiikki on pääsääntöisesti rockia

Viron musiikkibisnes koostuu kahdesta jakelijasta, mitkä pääsääntöisesti toimittavat maahan suurempien levy-yhtiöiden tuotteet. Varsinainen virolainen levyteollisuus on suhteellisen pientä, ja koostuu enimmäkseen indie-yhtiöistä.

Vaikka virolainen musiikkielämä on sinänsä monipuolista, suosituimmat virolaiset bändit soittavat pääsääntöisesti rockia, kertoo Ivo Kiviorg.

- On vaikea sanoa, minkälainen musiikki myy Virossa. Eurooppalaiset suositut trendit vaikuttavat myös Virossa, myös metalli on täällä nykyään suhteellisen suosittua.

- Parhaiten myyvät virolaiset yhtyeet soittavat kuitenkin rockia, näistä esimerkkinä vaikkapa Kosmikud tai Tanel Padar & The Sun.

Herra Kiviorgin henkilökohtainen suosikki, ja bändi, jota ehdottomasti pitäisi mennä katsomaan, on Forgotten Sunrise.

- Forgotten Sunrisen musiikkia on hieman hankala kuvailla. He aloittivat death metallilla, mutta ovat sittemmin jatkaneet musiikkiaan mm. mustan electronican, trip-hopin ja jopa jazzin suuntaan. Tämä on ehdottomasti jotain kiinnostavaa ja ainutlaatuista, sanoo Kiviorg.
 

Kuvat: