rock

Billy Talent – vaihteeksi lenkkeilyrockia

En pitänyt kanadalaisbändi Billy Talentia juuri minään ennen yhtyeen kolmatta albumia.

Olipa Kerrang!

Kerrang! oli minulle tärkein yksittäinen musiikkimedia 80-luvulla. Lehdellä oli –näin jälkikäteen ajateltuna- pelottavan suuri vaikutus musiikkimakuni muodostumiseen.

Bluesmiehen bling-bling

Siitä lähtien kun Muddy alkoi saada rahaa, hän ei myöskään epäröinyt sijoittaa sitä dellä kuvattuun elämäntapaan, jonka oli oppinut vanhemmilta kollegoltaan.

Tuska 26. - 28.6.

Kesäkuun lopulla Helsingin Kaisaniemessä metalli jytisi perinteisillä Tuska-festivaaleilla. Kolmepäiväinen mustapukuisten juhla keräsi 28 500 kävijää.

"Jos minä olisin nuorena digannut vanhempieni suosikkeja, kaverit olisivat pitäneet friikkinä"

Luulin tekeväni tuoreennuttavan poikkeuksen ostamalla lipun Wilcon konserttiin, mutta kyllä Jeff Tweedykin on jo 42-vuotias.

Trent Reznor sai tarpeeksensa sosiaalisesta mediasta

"Reznorin rakkaudentunnustukset tai kuvat vinttikoirista eivät vastanneetkaan fanien mielikuvia angstisesta industrial-gootti-rokkarista, joka vähintään kerran päivässä viiltelee itseään."

Rock – ja mitä sen jälkeen

"Monelle rokkarille rockin lopettaminen rockeimmalla tavalla tuntuu liian rockilta ja rockin hylkääminen liian epärockilta."

Antaumuksellinen Artturi

Artturi astuu valokeilaan, olisi voinut olla Rubikin lauantaisen keikan virallinen otsikko.

Naurettava hard rock II: naurettavan hard rockin kosto!

Spinal Tapin uusi levy ja kesäkuun lopussa tapahtuva yhden keikan mittainen paluukiertue ovat toki mahtavia asioita, mutta nyt ei ole kyse siitä.

Me toimittajat ja Haberin Samu

Nyt-liitteessä oli mielenkiintoinen juttu Sunrise Avenuen laulajasta ja lauluntekijästä Samu Haberista. Hän on hyvin myyneiden levyjensä arvosteluista närkästynyt provokaattori, jonka toimittajille suunnatuissa piikeissä vilahtelee totuuden siemeniä.

Anna Puu on askeleen edellä

Unohdetaan kyynisyys hetkeksi ja diggaillaan hyvää musiikkia. Ehkä Anna Puu on se seuraava iso juttu popmusiikissa, ehkä ei. Uusin Idols-artistin tekemä soololevy on myös tähän mennessä paras.

Crazy Cavan (UK) ja Paratiisin pojat Turku Spring Blastissa

Varsinais-Suomen fiftari-edustuksen hoitaa Rebound sekä Big Daddy Rockin´ Combo.

Keikkasää julki Pääsiäisen kunniaksi!

Keikkasää on Meteli.netin kanssa yhteistyössä puuhailtu hyödyke, mistä löytyvät nyt ainakin näin aluksi Suomen rock, hevi ja urbaani sää.

Vieläkö kansallishenki istuu Viron rock-musiikkiin?

Itsenäistymisen ajan alussa keikkailu kohtasi totaalisen inflaation. Leipä loppui muusikoilta välittömästi sosialismin astuttua syrjään

Tallinn Music Week kokoaa Euroopan levymogulit Viroon

Vaikka levytyssopimusta ei syntyisi, uusien kontaktien luominen ja esiintyminen Eurooppalaiselle musiikkikermalle voi olla artisitin kannalta erittäin hyödyllistä.

Naurettava Hard Rock

Hard rock -yhtyeiden ulkonäöstä voi siis repiä huumoria, mutta eivät bändit muutenkaan aina ottaneet touhuja tosissaan.

U2 voisi vaikka piereskellä levylle

Miten tyyppi, joka tuntuu hengailevan enimmäkseen valtioiden johtajien ja muiden tärkeiden ihmisten kanssa, voisi edelleen tehdä ihan tavallisia ihmisiä kiinnostavaa rockmusiikkia?

Yhä tahdikas ja puoleensavetävä Bloc Party ensivisiitillä Suomessa

Olihan heitä jo odotettukin. Kiertuepuutumuksesta huolimatta, fanien kannustuksen ansiosta saatiin kokea hyvä ilta.

Provinssirock julkistaa lisää kansainvälisiä esiintyjiä: Opeth, Raised Fist ja Editors

Alexander "Alle" Rajkovic sylkee sanoja ulos suustaan sellaisella vauhdilla, että yleisö voi olla miltei varma miehen räkivän ulos myrkkyä.

Superyhtyeessä on synergiaa!

Vähintään kolmen superyhtyeen jäsenistöstä piti olla alan harrastajien tunnustama, tunnettu nimi, mutta lähes jokaisessa superyhtyeessä oli yksi pakollinen unknown-jäsen.

Kiina Rocks!

Kiinalainen nuori rock-sukupolvi on elänyt ihan samoissa musiikkivaikutteissahan kuin minäkin.

Vi ska rocka lite nu

Sweden Rock on kuuluisa siitä, että lavalle nousee vuosittain sellaisia orkkia, joiden paluusta ei hard rock -piireissä ole uskallettu edes haaveilla.

Studioketut kunniaan!

Itse olen niin vinksahtanut että soittotaito voittavaa rock-asenteen ja hienot hiukset. Pikkupoikana kahmin Anttilan alelaarista kymmenen markan levyjä. Riitti että albumilla soitti joku tunnettu studiomuusikko.

Prince julkaisee kolme uutta albumia vuonna 2009

Mustan musiikin monipuolinen messias julkaisee kaikki kolme albumia itsenäisesti. Toimittaja Ann Powers sai käydä kuuntelemassa levyjä ennakkoon.

Vuoden 2008 parhaimmat musakirjat à la Heikki Hilamaa

Tänä vuonna on jälleen ilmestynyt kiitettävästi rokkikirjoja, mutta niiden joukosta löytyy valittavan vähän yleisesityksiä.

Vuoden 2008 parhaimmat levyt à la Pekka Laine

Eagles Of Death Metal-yhtyeen kolmas albumi ei ole merkittävin ja koskettavin vuonna 2008 kuulemani rock-levy, mutta se saattaa hyvinkin olla hauskin ja viihdyttävin.

Vuoden 2008 parhaat biisit à la X-Ryhmä

YleX:n X-Ryhmä listaili kasaan vuoden 2008 merkittävimmät musiikkiteokset.

Joillekin meistä menneisyys on paha asia

80-luvun alussa Yhdysvaltain suosituimpiin bändeihin kuuluneen Journeyn uusi levy Revelation esimerkiksi on täyttä rautaa.

Vuoden 2008 parhaimmat radiokeikat à la Juhani Kansi

Egotrippi osaa tulla konstailematta lähelle yleisöään. Se on tärkeä taito. Tällaisena iltana on palkitsevaa laittaa keikkaa purkkiin.

Vuoden 2008 tärkeimmät keikat à la Patrik Lindberg

"Ehdottoman basaarimainen fiilis lavalla, johon oli tuotu myös sirkuselementtejä. Tämä loi hämärää ja psykedeelistä tunnelmaa."

Edes hyvää rockia

Nuorempana, kivikauden loppupuolella, nauratti, kun papat ja taatat känisi kuinka nykyisin ei tehdä enää edes hyvää rokkia

CMX rahastaa uudella kokoelmallaan?

"Kahden vuoden sisällä cd-levyjä ei enää valmisteta, siksi halusimme tehdä tämän nyt. Vuonna 2009 tupla-cd:tä ei oltaisi enää alettu tekemään."

(RED)WIRE tähtää hyväntekeväisyyteen

”(RED) on osoittautunut toimivaksi välineeksi vaikuttaa ja mukana on erittäin kiinnostava ryhmä artisteja!”, kommentoi laulaja John Legend lanseerausta USA Today -lehdelle.

Suurta tunnelmaa pienin kujein

Sielukkaan mahtipontista musiikkia tanskalaisen indiepop-yhtyeen Efterklang esittämänä Tavastialla.

Gootti ei kumarra alekorin metallijumalaa

Metalli on tietyn sukupolven tangoa, joka oletettavasti myös teini-ikäisillä kuuluu tiettyyn kasvuvaiheeseen. Gootirock on monella tapaa monipuolisempaa ja jotain ihan muuta.

Pimeää menoa Nosturissa

Halloween-jatkobileet vai marraskuinen Zombiewalk? Pimeyttä, rintaan koskevia bassoniskuja ja kahjomaista eläytymistä lauluihin. Näillä eväin IAMX, eli Chris Corner, hypnotisoi goottiyleisönsä.

Levylöytö: Philemon Arthur & The Dung

Ruotsin kuningaskunnan varjelluin salaisuus ei ole totuus Olof Palmen murhaajasta tai prinsessa Madeleinen buduaarin ovikoodi. Se on Philemon Arthur & The Dung.

Metallica, AC/DC, Guns N’ Roses – Onko uskottavuus vielä tallella?

"AC/DC:n tyypit alkaa olemaan jo niin vanhoja, että tyypit on jotain satavuotiaita kun seuraava levy on julkaistu."

Jimi Hendrix on kirjaston lainatuin artisti

Rockklassikot löytävät yhä uudestaan nuoria kuulijoita. Valinnanvapauden lisääntyessä ihmiset kuluttavat vanhempaa rockmusiikkia.

Guns N' Roses Chinese Democracy

Suuri ja arvaamaton kysymysmerkki on kuluttajakäyttäytyminen. Tarvitseeko rokkia kuluttava yleisö tynkä-Gunnareita? Löytyykö levylle aitoa kysyntää?

Apulanta ei tarjonnut tylsää popnostalgiaa

”Uuno on numero yksi”, Apulannan rumpali Sipe myönsi Musiikki-tv:n haastattelussa. Ikävää sikäli, Apulanta olisi varmasti ansainnut kärkisijan edes albumin debyyttiviikolla.

Retromusiikin juhlaa

Tukholmalainen sekstetti liikkuu sujuvasti 50-luvun rock’n’rollista Twin Peaks -sarjan unenomaiseen tunnelmointiin. Laulaja Thomas Pareigisin esikuvia ovat ilmeiset Roy Orbison ja Chris Isaak.

Rokumetti ottaa kantaa jakamalla puheenvuoroja

Rokumentti ei halua sitoa itseään kirkkojen polttamiseen tai väkivaltaan, vaan tarkoituksena on korjata ihmisten vääriä mielipiteitä ja näkemyksiä kyseenalaisista asioita.

Rockdokumentti elää tapahtumissa

Rockdokumentti tuntuisi olevan tiukasti marginaalissa, ja ihan hyvä, siellä kai sen kuuluukin olla. Erilaiset tapahtumat ja festivaalit antavat musiikkidokumenteille virtaa.

Rokumentti starttaa entistä eheämpänä

Rokumentti alkoi pienimuotoisena klubitoimintana vuonna 2005, mutta on tähän päivään tultaessa laajentunut koko Joensuuta koskevaksi tapahtumaksi.

The Fogo Posto

Helsinkiläinen The Fogo Posto julkaisi keskiviikkona 12. marraskuuta Sacrificio De La Primavera -debyyttialbuminsa Helsingin Dante's Highlight -ravintolassa.

Lordin bulldoggi puri Conan O’Brienia

Kaukaisen maan vanhalle Euroviisuvoittajalla ei löydy oikotietä. Suosio pitää lunastaa jälleen uudelleen. Perinteinen reitti on vakuuttaa ensin media asiasta.

Aa-Square Dee-Troit

Mutta 90% kaikesta on edelleen paskaa ja siihen 10 prosenttiin uudesta mahtuu paljon mukavaa, älykästä, osaavaa, musiikkia.

The Levellers

Ikämiessarjalaiset Briteistä tarjosivat tuulahduksen vakuuttavaa rockia.

Minkälainen rocktähti olisin, jos olisin rocktähti?

En olisi tehnyt sitä mokaa, että urani suvantovaiheessa 90-luvun alussa olisin yrittänyt saada hommaa lentoon tekemällä danceremixejä biiseistäni featuring joku Dj Zippo tai vastaava.

Apulanta esiintyi eilen YleX:n intiimissä Studio B:ssä

Pieni joukko etuoikeutettuja faneja seurasi Apulannan intiimiä keikkaa eilen YleX:n Studio B:ssä

Vuk koveroi tyylillä

Johanna kustannuksen uusista julkaisuista löysin oivan yhdistelmän. Suomen Indietoivo Vuk, koveroi Maj Karmaa. Ensireaktioni oli innostunut. Tämähän on enemmän kuin mielenkiintoista!

Dúné Tavastialla

Riehakasta trendirokkia tanskalaisen Dúnén vetämänä. Ainakin kovasti yrittivät.

Hybrid Children: Dancing on Roses - ensiesityksessä

Lopella vuonna 1991 perustetun Hybrid Childrenin, eli Hybäreitten tuore video, Dancing on Roses, ensiesityksessä yksinoikeudella Yle.fi/Pop-palvelussa.

Joan As Policewoman

Joan As Policewoman näyttää vähän kantribändiltä ja kuulostaa tärkeän kulttiklubin Juuri Siltä Bändiltä. Loppuunmyyty, rento keikka marraskuisessa Suomessa.

Levylöytö: Sunnuntaina sataa aina

Tuomari Nurmio, Sielun Veljet, Pelle Miljoona ja kumppanit olivat mukana tekemässä parasta suomalaista tribuuttilevyä - Tapio Rautavaaralle. Mistä siis on kyse?

Kauhuviihteen sanansaattajan uudet rikokset

Keskiviikkona ilmestyi sekä yhtyeen neljäs pitkäsoitto Deadache että kolmas sarjakuva-albumi Verensininen.

Hanoi Rocks

Rock 'n roll -konkareiden Michael Monroen ja Andy McCoyn Hanoi Rocks esitti vaisuhkon keikan Tampereen Pakkahuoneen täydelle salille. Liekö miesten mielissä jo tulevat kuviot?

Woude

Punk toi Wouden herkänkauniisiin kappaleisiin energiaa ja hälläväliäasennetta jotka sekoittuivat onnistuneesti yhtyeen 'hipahtavan' materiaalin ja musiikillisen kunnianhimon kanssa.

Kiki Pau

Dog's Home, Lost in Music, Tampere: Kiki Pau tarjoili pakettinsa mallikkaasti. Rockabilly-höystöt toimivat myös livenä.

Joensuu 1685

Dog's Home, Lost in Music, Tampere: Joensuu 1685 piti hienosti maanisessa otteessaan. Risto, Mikko ja Markus Joensuun trio toimi loistavasti ja se on ehdottomasti yksi kiinnostavimmista nousevista bändeistä.

Goodbye Hanoi Rocks!

Juuri 30-vuotta täyttävä Hanoi Rocks ilmoitti tämän viikon alussa lopettavansa vuoden 2008 loppuun mennessä.

Paskimmillaan hevi on paskaa

Mikä on se seuraava iso juttu? Ehkä lauluntekijyys nousee taas kunniaan, kun yhä useammat siirtyvät hankkimaan musiikkia netistä biisi kerrallaan.

You Heard It Here First!

Klassikobiisien vähemmän tunnetut alkuperäisversiot pääsevät parrasvaloihin.

Kumma heppu ja Lopunajan voidellut

Ontto mies autiomaassa ja kurtisaanien luona. Jatsahtavaa singer-songwriter-uusiaalto-progea.

Ruisrock 2008 - Sunnuntai 5.7.2008

Aivan kuin esiintyjien liioitellusti viimeistellyn pinnan alla olisi kulkenut moninkertainen sähköjännite heidän fender pro preverbeihin verrattuna.

Ruisrock 2008 - Lauantai 4.7.2008

Kaikille keikoille riitti reilusti yleisöä, mutta innokkaimmat kannattajat eturivissä tuntuivat olevan The Ark'n ja Hanoi Rocksin yleisössä.

Ruisrock 2008 - Perjantai 3.7.2008

Ruisrockin avauspäivä oli kuin ratakiskojen vieressä vietetty yö. Näistä metallinraskaista tunnelmista odotukset siirtyvät laajempiskaalaisiin tunnelmiin, joita lauantai ja sunnuntai tuonevat tullessaan.

Provinssirock 2008 - Sunnuntai 15.6.2008

Kuten Foo Fightersin keulamies Dave Grohl lupasi, kovalla rahalla maksetuille festarilipuille tuli kansan saatua reilusti rockvastinetta.

Provinssirock 2008 - Lauantai 14.6.2008

Lauantaista muodostui kaiken kaikkiaan upean värikkääksi musiikin herkkupöydäksi, josta jäänee vielä nautittavaksi vähintäänkin yhtä reilu annos herkuteltavaksi sunnuntaille.

Provinssirock 2008 - Perjantai 13.6.2008

Juhlat käynnistyivät nousujohteisesti kuin esileikki, joka sai odotukset viikonloppua kohti korkealle.

Neil Young

Virkeänoloinen Neil Young esitti torstaina täpötäydelle Areenalle laajan otoksen tuotannostaan.

Stadionin täydeltä söpöjä roskapusseja

"Kunpa minulla olisi hiuksia, sillä tämä on kylmin keikkamme ja päätäni paleltaa!"

Iron Maiden: Suomen suurin hevikaraoke

Bruce Dickinson hyppii poikamaisella innolla ympäri lavaa ja johtaa stadionintäyteistä fanijoukkoa aggressiivisin kädenheituksin sekä "Scream for me Helsinki" -huudoin.

Naulanreiät pitäisi kokeilla

Millaisia asioita kulttuuritoimittaja, joka ei osaa soittaa sointuakaan, ajattelee rock-konsertissa?

MGMT lallatteli yleinsönsä trendikkäästi lämpimäksi

Maanantai-iltana Tavastialle oli kerääntynyt utelias joukko ajan hermolla tasapainoilevia musiikkidiggareita nähdäkseen yhden tämän hetken kuumimmista uusista bändeistä.

Young Marble Giants: Colossal Youth

Minimalismin marmorijättiläiset geometrisen popmusiikin kimpussa.

Ratsia: Ratsia

Ratsia ei ole sympaattinen ja hellyttävä ajankuva. Se on tiukka rocklevy, jossa lyövät kättä loistava biisinkirjoitustaito, oikea asenne, energia sekä riittävä musiikillinen osaaminen.

Hyvän meinigin Metallica

Death Magneticilla bändi lainaa omasta kunniakkaasta menneisyydestään välillä maukkaasti. Tämä varmaan riittääkin urheilustadioneilla pirunsarvia heiluttavalla metallikansalle. Hyvä meininki.

Metallican Death Magnetic huutaa kuplamuovia kaverikseen

On todella sääli, että bändin ja levy-yhtiön toimesta pyritään tällä tavalla pitämään mediaa kyykyssä kiristämällä haastatteluilla.

Syyskuun viisi parasta biisiä

En tiedä mistä johtuu, mutta jostain syystä aina hävettää tykätä Coldplaystä. Ehkäpä tämä on sen vanhan viisauden tuotetta: Coldplay on miehille, jotka itkevät ja runkkaavat aamuisin.

Maija Vilkkumaa: Mä haluun naimisiin

Ja mä kuuntelen kuinka mun rinnassa lyö / kun minulla on aikaa / niin on kaunis ja huutavan hiljainen yö / kun minulla on aikaa.

Rolling Stonesin kielilogo on myyty

Rolling Stones on ollut mukana monissa suurissa muutoksissa mitä rockbisnekseen tulee. Ehkä heidän vaikutustaan tuotemerkkien ja brändäyksen historiaan tullaan myös tutkimaan.

Live-keikat verkossa eivät lyöneet leiville

Haluavatko ihmiset tulevaisuudessa vastaavanlaisista palveluista maksaa, verkosta kun löytyy ilmaista tarjontaa ihan riittämiin.

Paljon onnea Madonna!

Suuria riskejä Madonna ei kohutempauksissaan koskaan ota. Ei häntä voisi kuvitella repimässä Paavin kuvia Sinead O’Connorin tyyliin, tai huutelemassa kiinalaisyleisön edessä Tiibetin puolesta kuten Björk.

Davie Allan and The Arrows: Cycle-delic Sounds

Fuzz-kitaran ruhtinas parhaassa vedossaan.

Jippu ja Jenni Vartiainen tulkitsevat Rautavaaraa - Siis Mitä!?

Osa artisteista oli tiettävästi helppo saada mukaan. Osa ei kuitenkaan uskaltautunut, kunnioitus mestaria ja hänen vanhoja tulkintojaan kohtaan oli liian suuri.

The Barracudas: Drop Out With The Barracudas

Surf-voimaa! The Barracudas loihtii ensialbumillaan mojovan kesätunnelman vuodenajasta riippumatta.

John Phillips: John The Wolfking Of L.A.

Albumin kohokohtia ovat avausraita April Anne, haikean kaunis Someone’s Sleeping sekä singlenäkin julkaistu Mississippi, jonka myös Elvis Presley oli kiinnostunut levyttämään.

The Prisoners: The Last Fourfathers

The Prisonersin kolmas albumi The Last Fourfathers (Own-Up, 1985) on mestariteos, jossa bändin soundi kiteytyy huippuunsa.

Hippirock tuli takaisin

Mitä sillä on väliä, mistä aiemmasta popmusiikin tyylilajista minkäkin bändin vaikutteet on ammennettu. Kuten muusikot sanovat: ”Musa on musaa.”

Speedy West: Steel Guitar

Speedy Westin ainutlaatuinen pedal steel -soitto toi hänelle myös levytyssopimuksen Capitol Recordsin kanssa vuonna 1951. Steel Guitar -kokoelmalevy on mainio esimerkki Speedy Westin soundista.

The Electric Prunes: Underground

Underground on autotallipsykedelian helmi, joka viimeistään todistaa vääräksi sen luulon, että tämä bändi olisi ollut vain tuottajan mestaroima statistiryhmä.

Tarvittiin New York ja Mikkeli Coldplayn tajuamiseen

Eivät kaikki Young@Heartinkin jäsenet näyttäneet tajuavan kuoronjohtajan valitsemia kappaleita, mutta heillä oli tulkinnan sijaan vahva halu esiintyä, olla esillä. Joskus sekin riittää.

Voiko Nainen digata Neil Youngia?

Miksi ihmeessä tällaiseen savolaiseen citysinkkuun iskee Kanadan perukoilla tehty countrypoljento? Miksi minä itken tällaisen edessä? Ei järki riitä.

Slade: Merry Xmas Everybody!

Bootboy Beatles joulutunnelmissa.

The Phil Spector Christmas Album - joulun äänivalli

Vaikka pop- ja rockartistien joululevyjä oli julkaistu jo aiemminkin, Spector halusi nimenomaan todistaa, että tuiki tutut jouluklassikot voidaan esittää tuoreella tavalla ja ajankohtaisella soundilla.