Google kasvattaa valtaansa kirjahaun avulla

Julkaistu Ma, 11/05/2009 - 11:55
  • Kirja (Kuva: Kuva: G205 @ Flickr)
  • Kirjoissa on tietoa, tieto on valtaa ja valtaa on rahaa. Google skannaa kirjoja nettiin – ja tekee rahaa.

Google on skannannut noin seisemän miljoonaa opusta tähän mennessä. Digitaalisen verkkokirjakaupan lisäksi Google tulee tekemään rahaa tietokannalla, joka kirjoja digitalisoimalla syntyy.

Samalla Google ottaa haltuunsa digitalisoitujen kirjojen muodostaman valtavan tietokannan maailmanhistoriaa. Tämän tietokannan on arvioitu olevan tulevaisuudessa verkkokirjakauppaa suurempi rahasampo.

Nettiniteitä voi etsiä Googlen kirjahaulla. Tällä hetkellä ostamaan, lataamaan ja lukemaan pääsee tekijänoikeuksista vapaata materiaalia. Muista kirjoista näytetään verkossa 20%. Tulevaisuudessa Googlen sivuilta voi löytää laajemmin myös tekijänoikeuksien alaista materiaalia.

Onko oikeus skannata?

Google itse on ilmoittanut että yrityksellä on täysi oikeus skannata ja luetteloida tekijänoikeuksien alaisia kirjoja. Google on tulkinnut lakia niin, että se saa julkaista netissä pätkiä mistä tahansa kirjasta – oli siihen oikeudenhaltijan lupa tai ei. Yhdysvaltojen tekijänoikeuslaista löytyy ”Fair Use” pykälä, jonka perusteella teoksien osia voi lainata. Syksyllä selviää, saako Google julkaista ja myydä myös kirjoja, joiden oikeuksien haltijat eivät ole sitä erikseen kieltäneet.

Kenen oikeudet?

Kirjojen tekijäoikeuksien haltijat voivat halutessaan antaa Googlelle oikeuden julkaista netissä teoksia tai osia niistä. Oikeuksien omistajat voivat toki myös kieltää Googlea ottamasta kirjojaan julkaisuun, jolloin koko kirjaa ei nettiin julkaistaisi. Tämä ei kuitenkaan takaa ettei otteita kirjoista julkaistaisi.

Googlella kohta valtava kirjakauppa, jonka tulot satavat suoraan sen omaan laariin.

Yksittäiset kirjailijat voivat vastustaa suuryritystä, mutta siitä huolimatta Google porskuttaa eteenpäin. Professori Pamela Samuelsonin arvion mukaan noin 70% tekijänoikeuksien alaisten kirjojen oikeudenhaltijoista ovat tällä hetkellä tuntemattomia.

Tuntemattomien kanssa ei voi tehdä diiliä – vai voiko?

Nämä tuntemattomat oikeudenhaltijat ovat avainasemassa Googlen globaalin kauppakirjaston nousussa tai tuhossa. Yksittäinen tekijänoikeusrikkomus voi maksaa jopa 150 000 dollaria, joten Googlen pitää saada siunaus kirjojen skannaamiseen ja myymiseen ylemmältä taholta.
Google on kehittänyt ovelan keinon saada julkaisu- ja myyntioikeudet itselleen. Yritys on tarjonnut kaikille mahdollisuutta rekisteröidä tekijänoikeutensa tietokantaan. Jos rekisteröintiä ei tee, luopuu samalla oikeudestaan haastaa Google oikeuteen jälkikäteen. Siivu myyntivoitoista on mahdollista saada myös jälkikäteen.

Rahasampo?

Kirjojen skannaus tulee todennäköisesti olemaan hyvä bisnes hakukonejätille. Raha ei tipahda tilille vain yksittäisten ekirjojen myynnistä kansalle, vaan myös oppilaitosten, kirjastojen ja yritysten tilauksien myötä.

Digitalisoimalla Google ei pelkästään siirrä kirjoja netin kautta levitettäväksi. Skannaaminen muuttaa musteen paperilla digitaalisesti järjesteltäväksi tiedoksi. Luettelointi ja algoritmit avaavat uudenlaisen tavan löytää, tutkia ja myydä tietoa.

Milloin?

Keskeneräisten oikeustoimien vuoksi Googlen kirjahaku toimii tällä hetkellä säästöliekillä. Kirjailijoilla ja kustantajilla on syyskuuhun asti aikaa sanoa sanottavansa. Sitten on oikeuslaitoksen vuoro miettiä ja kommentoida Googlen aikomusta julkaista ja myydä tuntemattomien oikeudenhaltijoiden kirjoja. Arvioiden mukaan oikeudessa menee useampi vuosi.

Epäilevät tuomaat varoittavat

Moni on jo ehtinyt kauhistella Googlen saavuttamaa asemaa tiedon portinvartijana. Lähes monopoliasemassa oleva hakukonejätti on muuttamassa maailmaa niin, että miljoonien kirjojen tietoon pääsee käsiksi Googlen porttien läpi. Ja tätä portinvartijan tehtävää eivät epäilijät halua nähdä pörssiyhtiöllä.

Koirat haukkuvat, karavaani kulkee. Google skannaa, digitoi ja kasvattaa tietokantaansa.