Julkisuustemppuja ja -varkauksia Twitterissä

Julkaistu Pe, 15/05/2009 - 11:55
  • Twitterjulkkikset? (Kuva: )
  • Twitterissä identiteettivarkaudet eivät yleensä ole rikollista toimintaa. Joskus kyse on markkinoinnista, toisinaan keppostelusta.

Julkkiksen nimeä kantavalla twitter-profiililla voi jopa aueta ura Hollywoodissa.

Kanye ei ole Twitterissä!!

Räppäri Kanye West veti äskettäin herneen nenäänsä mikroblogisivusto Twitterissä olleesta kanyewest-profiilista.

I DON'T HAVE A FUCKING TWITTER! , valittaa Kanye omassa blogissaan.

Kanyen HUUTAMINEN julkisuudessa auttoi: Twitter poisti kanyewest–tilin. Kaupan päälle räp-artisti sai avautumisellaan paljon julkisuutta.

West ei ole ainoa, joka on viime aikoina joutunut vastatusten Twitterin "kaksoisolentojen" kanssa.

Vapaata riistaa

Sosiaalisen nettimediat ovat aiheuttaneet paljon sekaannusta maailmantähtien henkilöllisyyksistä. Periaatteessa kuka tahansa voi perustaa julkisuuden henkiön nimeä kantavan profiilin. Usein kyseessä on pilailu, mutta joskus julkkiksen feikkiprofiililla markkinoidaan potenssilääkkeitä tai muita taloustarvikkeita.

Ja jos perusmuodossa oleva nimi on vapaa, ei tähti voi sitä enää itselleen saada. Usein mattimyöhäiset julkkikset ovatkin ottaneet etuliitteeksi Real, kuten RealHughJackman.

Harvemmin identiteettivarkauksista kuitenkaan suurta pr-vahinkoa pääsee syntymään. Joskus tempaukset jopa toimivat hyvänä markkinointiprojektina.

This is humor!

Parhaimmillaan feikkiprofiilit ovat hulvattomia. PC World on listannut parhaiten onnistuneita.

– Hung over from drinking bad Pakistani... uh I mean Afghani... uh... "cave in an undisclosed location"-i liquor... (Osama Bin Laden)

Suomessa väärennettyjä profiileja ei vielä juurikaan ole napattu. Suosituin lienee Alexander Stubbin profiili, jolla seuraajia on jo yli tuhat.

Case: Dina Lohan

Näyttelijä Lindsey Lohanin äidin mikrobloggaaminen Twitterissä aiheutti pienoisen kohun. "Hieman" yksinkertaiselta vaikuttaneen mamma Lohanin tekemisia uutisoitiin kattavasti verkossa ja televisiossa.

Netissä arvuuteltiin oliko profiili aito vai ei. Dinan tietämättömyys ja avuttomuus kuitenkin vakuuttivat valtaosan kansasta. Lohan mm. syytti Twitteriä sensuroinnista, kun hänen yli 140 merkkiä pitkän viestinsä jäivät kesken. Lopulta 24-vuotias Matt Cherette tunnusti omistavansa profiilin. Cherette on kertonut että Hollywoodissa ollaan oltu kiinnostuneita hänen kirjoittajanlahjoistaan.

Draamaa 140 merkissä

Joskus Twitter voi jopa johtaa välirikkoon. Jennifer Aniston jätti muusikko John Mayerin, koska laulajalta löytyi aikaa päivittää statustaan, muttei lähettää tekstiviestejä tyttöystävälleen.

Mayer vastasi kohuun – missäs muualla kuin Twitterissä - lyhyesti.
– My six word story: "This heart didn't come with instructions."

 

Mitä seuraavaksi? B-luokan julkkikset tekevät itselleen feikkifeikkiprofiilin saadakseen julkisuutta? Vai onko se jo tehty?