Puolue otti näyttävän loppukirin ja keräsi loput 1000 kannattajakorttia alle kahdessa kuukaudessa.
Nyt kasassa on tarvittavat 5000 kannattajakorttia, joten puolue saa rekisteröidyn puolueen aseman heti, kun oikeusministeriö on käsitellyt hakemuksen. Rekisteröitynä puolueena Piraattipuolue voi asettaa ehdokkaita tulevissa vaaleissa.
— Reilun viiden tuhannen kannattajakortin kasaan saaminen osoittaa selkeästi kansan kaipaavan tuoreita näkökulmia politiikkaan. Niitä Piraattipuolue myös aikoo tarjota, iloitsee Piraattipuolueen puheenjohtaja Pasi Palmulehto.
Piraattipuolue on pannut tyytyväisenä merkille Ruotsin piraattipuolueen menestyksen. Piratpartietin odotetaan saavan 1–2 paikkaa Euroopan parlamenttiin kesäkuun alun vaaleissa. Suomessa Piraattipuolue ei vielä ehtinyt europarlamenttivaaleihin, mutta katseet kääntyvät jo kohti kevään 2011 eduskuntavaaleja.
— Piraattiliikkeelle on tarvetta sekä valtakunnallisella että EU-tasolla. Samalla, kun Piraattipuolue suuntaa tarmonsa eduskuntavaaleihin valmistautumiseen, Piratpartiet osoittaa varmasti tarpeellisuutensa EU-parlamentissa, jatkaa Palmulehto.
Pirate Bay –tuomio lisäsi mielenkiintoa myös Itämeren tällä puolella
Ruotsissa Pirate Bay – oikeudenkäynti nosti tehokkaasti Piraattipuolueen suosiota. Myös Suomessa oikeudenkäynti ja tuomio saivat kansan aktiiviseksi.
– Pirate Bay -tuomion jälkimainingeissa saimme niin paljon kannattajakorttitilauksia, että emme ehdi niitä kaikkia edes lähettämään, tiedotetaan Suomen Piraattipuolueen nettisivuilla.
Puolueohjelma
Piraattien puolueohjelma pähkinänkuoressa sisältää – yllätys, yllätys – lähinnä tekijänoikeusasiaa.
1. Epäkaupallisen kopioinnin täydellinen vapauttaminen
2. Tekijänoikeussuojan lyhentäminen 5–10 vuoteen julkaisuhetkestä.
3. Ohjelmisto- ja lääkepatenttijärjestelmien lakkauttaminen.
4. Yksilön oikeuksien, erityisesti yksityisyyden suojan ja sananvapauden, turvaaminen.
5. Kuluttajansuojan toteutuminen myös sähköisessä kaupankäynnissä.
Vasta neljäntenä listassa on kansalaisia laajasti koskettava periaatteellinen asia. Miksi ihmeessä puolue pitää tekijänoikeuksia tärkeämpänä kuin yksityisyyden suojaa ja sananvapautta?
– Toki kansalaisten oikeudet on tärkeämpi asia. Mutta tekijänoikeudet ja niihin liittyvät kysymykset ovat kuitenkin kytketty yksilön suojaan. Esimerkiksi viranomaisten nykyiset ratsauskeinot ovat yksityisyyttä loukkaavia. Niin paljon kuin haluaisimme olla yksilönvapaus, niin nettilataus tuntuu kiinnostavan enemmän, selittää pj Palmulehto.
Uusia vinkkeleitä?
Piraattipuolue haluaa tuoda uusia näkökulmia keskusteluihin mm. yksityisyyden suojasta ja tekijänoikeuksista. Vuonna 2009 keskustelu vaikuttaa edelleen olevan jankkaamisvaiheessa. Eipäs-juupas-keskustelun sijasta pitäisi hakea ratkaisukeskeisempää tapaa asioiden selvittämiseen.
Puolue mm. ajaa kulttuuriin ns. lunnnasmallia, jossa tekijä vapauttaa teoksensa vapaaseen käyttöön saatuaan lahjoituksin ennalta määritellyn summan rahaa. Jos summaa ei saada kasaan, annetaan lahjoitetut rahat hyväntekeväisyyteen.
Tulevaisuus takana?
Ilmastonlämpenemisen ja epävakaan talouden aikaan ei tekijänoikeudet välttämättä ole politiikan keskiössä tulevina vuosina. Palmulehto on kuitenkin optimistinen puolueensa tulevaisuuden suhteen:
– Tilanne voi muuttua tosi paljon. Nämä asiat [tekijänoikeudet ja yksityisyyden suoja] ovat nykypäivänä monelle tärkeitä ja ne koskettavat lähestulkoon jokaista. Ei ole ollenkaan mahdoton ajatus, että Suomen Piraattipuolue saisi vuoden 2011 vaaleissa 1-2 edustajaa läpi, Pasi Palmulehto uskoo.