Popkomm jää tänä vuonna väliin

Julkaistu Pe, 26/06/2009 - 11:55
  • Popkomm (Kuva: Flickr)
  • Saksassa jo 20 vuoden ajan järjestetty musiikkialan monipuolinen tapahtuma Popkomm peruutettiin tältä syksyltä vedoten talouskriisiin. Peruutuksen takana on kuitenkin ilmiselvästi muutama muukin takaisku.

 

Vuodesta 1989 järjestetty musiikkikonferenssitapahtuma Popkomm on järjestäjien tiedon mukaan peruttu tältä vuodelta. Popkomm 2009 oli tarkoitus järjestää 16. - 18. syyskuuta Berliinissä. Syyksi on kerrottu maailmaa vellova talouskriisi, jonka vuoksi paikalle olisi ilmaantunut huomattava määrä vähemmän kävijöitä.
Pelkän talouskriisin vaikutusta tapahtuman yllättävään perumiseen voi toki kyseenalaistaa, sillä järjestäjiä on kritisoitu tapahtuman vähäisestä painottumisesta itse musiikkiin.

Monipuolisuus varmistettu

Ensimmäisenä vuotenaan tapahtuman keskipaikkana oli Düsseldorf. Tällöin pääideana oli saada tuntemattomammat itsenäiset muusikot kokoontumaan samaan paikkaan vuosittain. Kölniin muuton jälkeen vuonna 1990 Popkomm alkoi kasvattaa kokoaan ja messut kansainvälistyivät. Vuodesta 2004 Popkomm on järjestetty Berliinissä, ja vuonna 2008 se keräsi arviolta noin 81 000 vierasta. Paikalle on edellisten vuosien perusteella saapunut musiikkialan asiantuntijoita, tavallisia faneja sekä liikesopimuksen perässä olevia ihmisiä, joten vierailijoiden taustat ovat kirjavia.
 
Moni tulee seuraamaan pelkästään musiikkiesityksiä, sillä eri artisteja on noin 400. Musiikkialalle harvinaista on Popkommissa se, että tapahtuma on samaan aikaan konferenssi, festivaali ja messut. Ainakin jokaiselle löytyy paikalta jotakin.

Ammattilaisten kilpailua

Popkomm on onnistunut saamaan itselleen vankan kävijäkunnan, mutta samalla se on onnistunut samaan itselleen epäilijöitä. Varsinkin tapahtuman siirryttyä Berliiniin on mediassa moitittu, kuinka musiikki ei ole enää tapahtuman tärkein painopiste. Messut ovat muuttumassa yhä enemmän ja enemmän festivaaliksi, jota itse musiikin ammattilaiset eivät haluaisi. Billboardin nettisivujen mukaan levy-yhtiöt EMI ja Sony Music ovat vetäytyneet Popkommista – onko tämä sitten ollut osasyynä tämän vuoden messujen peruuntumiseen?
 
Kahden suuren levy-yhtiön poisjäänti on oletettavasti ollut jonkintasoinen isku järjestäjille. Messujohtaja Dieter Gorny toi peruuntumisen syiksi esille myös piratismin. Pienemmillä yrittäjillä ei ole piratismin vuoksi varaa pystyttää Popkommiin omaa messualuetta. Suuremmat levy-yhtiöt syövät mielenkiintoa, sillä markkinoille haluttaisiin luonnollisesti uusia musiikkialan yrittäjiä.

Muutoksen ja kehityksen aikaa

Mieleen herää kysymys, miten vuoden tauko vaikuttaa tapahtumaan ensi vuonna. Onko odotettavissa entistä suurempi joukko kansainvälisiä artisteja ja mielenkiintoisia musiikkiesityksiä, vai enemmän liikesopimuksiin keskittynyt konferenssi, jolloin tavalliset musiikista nauttijat olisivat vähemmän tervetulleita?
 
Tänä vuonna välistä jäänyt Popkomm on mahdollisuus järjestäjille kehittää tapahtumaa vielä kannattavammaksi. Samalla voi nähdä seuraukset musiikkialaan, vaikka Popkommin kaltaisia monipuolisia musiikkimessuja järjestetään muun muassa Hollannissa (Eurosonic) ja Iso-Britanniassa (The Great Escape).
 
Paineita on järjestäjien harteilla takuuvarmasti ja ensi vuoden messuista on jo tullut varmistus, mutta kukaan ei tiedä mitä vuoden 2010 Popkommilta odottaisi. Parempaa tilaisuutta pohtia ja mahdollisesti muuttaa tapahtumaa ei järjestäjille voisi tarjota.

Suomalainen musiikki edustettuna hienosti

Suomi on ollut mukana Popkommissa hyvällä artistijoukolla monena vuotena. Esimerkiksi viime vuonna Music Export Finlandin Helsinki in Berlin -kärkihankkeessa eri puolilla Berliiniä esiintyi muun muassa Rubik, Ismo Alanko & Teho, Damn Seagulls ja pääesiintyjäksi nostettu Lordi.
 
Suomen musiikkialan viennille Helsinki in Berlinin kaltaiset hankkeet ovat ainutlaatuisia ja siksi Popkommin peruuttaminen tältä vuodelta on suomalaiselle musiikille pienoinen häviö. Kulttuuriviennin kannalta on toivottavaa, että vuonna 2010 suomalainen musiikki on edustettuna Popkommissa entistä paremmin.