Dave Matthews Band: Big Whiskey and the GrooGrux King

Julkaistu Pe, 10/07/2009 - 11:15
  • DMB (Kuva: kuva: albumin kansi)
  • Martians fell from the sky
    What would that do to god?
    Would we put the weapons down
    Or aim it up at the sky

Outoja ja kantaaottavia lyyrikoita ilman jeesustelua. Mitä ihmettä? Rockbändi, jossa on sähkökitaristin sijasta viulisti ja saksofonisti? Kotimaassaan Yhdysvalloissa valtavan suosittu Dave Matthews Band ei jostain syystä ole breikannut suuresti vanhalla mantereella, vaikka potentiaalia olisi.

Uusi levy: Big Whiskey and the GrooGrux King

Lyhyestä ja ytimekkäästä albumin nimestä uusi levy ei ainakaan ole esimerkki. Tuore pitkäsoitto on kuitenkin takuuvarmaa DMB:tä. Bändi soittaa paljon eikä soitosta ole hiottu kaikkea särmää pois tuotantovaiheessa.

Dave Matthews Band teki pitkään yhteistyötä Steve Lillywhiten kanssa. Myöhemmin levy-yhtiön painostuksesta kokeiltiin myös hittituottaja Glen Ballardia. Uuden albumin tuottajaksi valittiin mm. Green Day –yhtyettä ja My Chemical Romancea tuottanut Rob Cavallo.

Levyn tekemisen resepti oli "yksinkertainen": biisien pohjaraitoja jammailtiin ja äänitettiin ilman syvällisiä pohdintoja. Sen jälkeen pohjien päälle rakennettiin lauluja. Laulut ovat suhteellisen duurivoittoisia, ottaen huomioon että yhtye menetti yhden perustajajäsenistään kesken albumin tekemisen.

LeRoi Moore - GrooGrux King

Maanantaina 30. kesäkuuta 2008 Dave Matthews Bandin saksofonisti LeRoi Moore lähti mönkijällään korjaamaan maatilansa aitaa. Epähuomiossa hän ajoi ojaan ja lensi mönkijän yli. Mönkijä heitti voltin ja laskeutui Mooren päälle. Muutaman katkennut kylkiluu ja puhjennut keuhko saatiin sairaalassa paikatuksi, mutta elokuussa Mooren tila kääntyi pahemmaksi ja hän menehtyi vammoihinsa.

Moore on luonnollisesti esillä albumilla. Dave Matthews on kuvaillut Lying in the Hands of God -kappaletta hänen ja Mooren duetoksi. Rumpali Carter Beauford on kertonut itsekeksityn GrooGrux-lempinimen kuvastavan hänen ja Mooren yhteistä energiaa ja rytmikäsitystä.

Listaykkönen

Pohjois-Amerikassa todella suosittu Dave Matthews Band lunasti ensimmäisenä myyntiviikkona ykkössijan Billboardin top200-albumilistalla. Big Whiskey and the GrooGrux King –levyä myytiin Jenkeissä yli 400 000 kappaletta.

Myyntiluvut ovat tietenkin epärelevantteja, mutta on silti ilahduttavaa että listakärjessä piipahtaa välillä Dave Matthews Bandin kaltaisia, jammailuun ja rehelliseen käsityöhön luottavia orkestereita.