Faces 2009 - monimuotoinen festivaali

Julkaistu Ti, 28/07/2009 - 11:55
  • Faces-festivaali (Kuva: Kuva: Ritva Tiikala)
  • Samoilla festareilla voi hakea tasapainoa itsensä ja luonnon välille Shiatsulla sekä käydä Idols-voittajan keikalla. Facesin setti on ainakin monipuolinen.

Tuplapitkä Faces

Faces on tänä vuonna viikonloppufestarin sijaan viisipäiväinen. Keskiviikkona esiintyy Wimme ja Rinneradio, torstaina Koop Arponen. Perjantaina alkaa perinteisemmät festarit basaareineen ja oheistapahtumineen. Mutta miksi viisi päivää?

- Tätä on mietitty jo aikaisempina vuosina. Täällä on paljon ihmisä rakentamassa festivaalia. Homma on rankkaa ja se tehdään niin perusteellisesti, että aiemmin on tuntunut tylsältä että festivaali on kasassa vain perjantain ja sunnuntain. Täällä tapahtumassa myös on paljon taidetta ja teatteria, jotka myös hyötyvät pidennetystä festarista, selittää festivaalijohtaja Börje Mattsson.

Osittain säältä suojassa

Billnäsin ruukin omistajanvaihdos on muuttanut valmisteluja ja järjestelyjä fetivaalialueella.

- Se on vaikuttanut radikaalisti. Täällä on ollut Billnäs Sommar -tapahtumia toisensa perään. Edellisinä vuosina ollaan päästy rakentamaan festaria jo kaski ja puoli viikkoa aikaisemmin. Nyt meillä on vain muutama päivää aikaa pystyttää tarvittavat rakenteet. Mutta toisaalta nyt meillä koko alue vuokralla, joten meillä on käytössä aiempaa enemmän sisätiloja, joten voimme sateen sattuessa siirtää osan ulkoilmatapahtumista sisään, kehuu Mattsson.

Ei perinteinen lava & kaljateltta -festari

Faces on vuosien varrella profiloitunut jonkinlaiseksi hippifestariksi. Musiikin lisäksi festarilla on mm. näytetään leffoja, järjestetään työpajoja ja runonlausuntaa. Vaihtoehtoporukka on isosti esillä. On joogaa, shiatsua, kirjontaa, sirkusta ja taikorummutusta.

- Ne ovat olleet erittäin suosittuja, vahvistaa Börje Mattsson. - Viime vuonna ei saatu oheisohjelmaa ihan täydellisesti kasaan, niin heti tuli paljon meilejä ja puhelinsoittoja, joissa muistutettiin että musiikin lisäksi kaikki tämä muu on myös se mikä tekee Facesin. Tänä vuonna olemme satsanneet erityisesti näihin "oheistapahtumiin".

Hippien ja käpylaukkujen tapahtuma

Mutta miten inkkarimeininkiä Faces on? Suomen puolivirallinen hippifestivaali?

- Kyllä Faces eräänlainen vaihtoehtoliikkeiden vuotuinen tapahtuma on, vahvistaa Mattsson. - Mutta ei me edes haluta sitä faktaa muuttaa. Me halutaan vähentää ennakkoluuloja, joten siksi Faces ei saa olla yksinomaan hippifestari. Me toivotaan että tänne tulee kaikenlaisia ihmisiä, myös ennakkoluuloisia.

Koop Arposen tahdissa chakrat tasapainoon?

Tänä vuonna ohjelmaa on lavennettu ja monipuolistettu. Torstain yleisömagneetiksi on kiinnitetty Idols-voittaja Koop Arponen, joka ei oletettavasti juurikaan puunhalaajiin vetoa.

Me ollaan ihan tietoisia tästä. Ohjelmisto on rakennettu niin, että keskiviikko ja torstai ovat vähän poikkeavaa verrattuna viikonloppuun. Me kuitenkin halutaan rikkoa kaikenlaisia rajoja. Mutta ihan iskelmäpuolelle ei kuitenkaan aiota lähteä, vakuuttaa Mattsson.

Väinämöinen kitaranvarressa?

Toisaalta ohjelmistoa on tänä vuonna myös ruopattu yhdenmukaisemmaksi.

- Aikaisempina vuosina on ollut paljon rokkia ja vastaavaa. Tällä kertaa rokki kuuluu, mutta se on aiempaa omaehtoisempaa tavaraa. Me halutaan tänne aina muutama "post-Kalevala rockbändi", festivaalijohtaja Börje Mattsson naureskelee.