POPKULTin juontaja Hinni Aarninsalo innostuu harhapoluista

Julkaistu Ma, 28/01/2008 - 13:26
  • Hinni Aarninsalo (Kuva: YLEn kuvapalvelu)
  • Haastavinta on oikeilla raiteilla pysyminen. Innostun ihmisten harhapoluista ja yhtäkkiä ohjelmassa puhutaankin jostain ihan muusta kuin piti. Onneksi tätä ohjelmaa voi saksia.

Hinni Aarninsalo on tehnyt toimittajan ja juontaja töitä vuodesta 2001. Hänet tunnetaan YleX:n ohjelmasta YleX tänään ja YLE Extran keskusteluohjelmasta Extra Large. Kesällä 4.6. alkaa YLE Teemalla POPKULT, jossa pohditaan populaarikulttuurin koukuttavimpia teemoja rikoksesta rakkauteen.

Miten populaarikulttuuri vaikuttaa elämääsi? Ja mitkä sen alueet ovat sinulle tärkeimpiä?
- Paljon vaikuttaa. Välillä huomaan, että perusasiat ja arvot ovat kateissa. Silloin pidän populaarikulttuuri- ja mediatauon, ja pohdin, mitä oikeasti ihan itse ajattelen ja tunnen. Nykyään pyrin tiedostamaan, mikä kaikki populaarikulttuurissa vaikuttaa ajatuksiini ja miten. Olen harjaantunut viime aikoina tässä. Tärkeintä on musiikki ja kirjallisuus, kaikesta muusta voisin luopua, mutta kirjoista ja musiikista en.

Teillä on aiheina mm. jumala ja uskonto, perhe, kuolema ja ahdistus. Miten nämä aiheet liittyvät populaarikulttuuriin?
- Erittäin paljon. Kaikki nämä ovat ihmiselämän suuria aiheita, siksi ne ovat myös populaarikulttuurin suuria aiheita. Mistä muusta populaarikulttuuri ammentaisi kuin meitä ihmisiä lähimpänä olevista aiheista?

Mikä on korkeakulttuurin ja populaarikulttuurin välinen ero?
- Kaikki menee pieleen siinä, kun asioita ruvetaan lokeroimaan. Ehkä joskus silloin kun populaarikulttuuri-termi kehitettiin, asia oli ihan toinen, mutta nyt ei tarvita enää tiukkoja raja-aitoja. Nykyään termi tekee vain hallaa populaarikulttuuri-otsikon alla olevalle kulttuurille. Sitä ei arvosteta YLEssäkään tarpeeksi.

Mikä keskusteluohjelmassa on haastavinta? Entä hauskinta?
- Haastavinta on oikeilla raiteilla pysyminen. Innostun ihmisten harhapoluista ja yhtäkkiä ohjelmassa puhutaankin jostain ihan muusta kuin piti. Onneksi tätä ohjelmaa voi saksia. Hauskinta on kun joku haastateltava kertoo älykkään jutun, jolle saa nauraa, tai kun joku kertoo tosi koskettavan tarinan, niin ettei pysty enää esittämään jatkokysymystä; vaikkapa silloin, kun Herra Ylppö kertoi joutuvansa hysteerisen pelon valtaan silloin kun rakastuu.

Kuuluuko kuvauspäivään seremonioita? Miten valmistaudut kuvauspäivään?
- Haluan olla yksin ja rauhassa. Se onnistuu vain inva-WC:ssä. Muualla on uhka tulla yllätetyksi. Istun siis vessassa noin 15 minuuttia ja käyn kässärin läpi päässä ennen kuvausta. Juuri ennen kuvausten alkua menen studiolle ja siellä juomme skumppaa, jotta kaikki rentoutuisivat.

Minkälainen on hyvä haastattelija?
- Hyvä haastattelija on läsnä. Kun on läsnä, kaikki muu tulee oikeastaan itsestään. Tämä taito onkin kaikkein vaikein. Toisaalta jos vain se riittäisi, joogit ja meditoijat olisivat parhaita haastattelijoita. Läsnäolon lisäksi pitää tietenkin uskaltaa esittää tyhmiä kysymyksiä ja pitää homma kasassa sekä auttaa haastateltavan tuomaan sanottavansa julki. Miten se tapahtuu, sitä en vielä tiedä.

Mistä asioista innostut? - Oudoista jutuista, oivalluksen tunteesta, rehellisyydestä ja matkustamisesta.

Miksi POPKULTista kannattaa innostua?
- Koska se on parhaimmillaan tosi kiinnostavaa analyysiä ihmisen ja populaarikulttuurin välisestä suhteesta.

Tekijä:
Tagit:

Tulevia jaksoja

Julkaistu Ti, 03/02/2009 - 11:00

[UUSINTA] 6.5. Politiikka
[UUSINTA] 13.5. Julkkikset
[UUSINTA] 20.5. Auto
[UUSINTA] 27.5. Suomi

YLE Areena

Julkaistu Ma, 02/02/2009 - 14:21