Kuvakisan säännöt,hieman tarkennusta kiitos!

Terve!

eli siis miten tämä nyt menee?? olen itseasiassa jonkun verran pihalla kun katsoin että nyt voisi niitä sitten pistää mutta tuo kohta sai itseni hieman miettiliääksi kun mm. kuvien lähetyskohdassa ei ole minkäänlaista päivän merkintä järjestelmää? Katselin muutenkin ihan mielenkiinnosta sitten noita kuvaajien faktoja ja ainakin jollain tuppasi olemaan rajojen ylitse? Millä he mm. sitten tietävät ja etenkin tuomaristo mitkä ovat kilpailukuvia ja mitkä eivät? kumminkin kilpailuaika jatkuu pitkälle vielä rallinkin jälkeen eli tuskin perjantain ja lauantain kuvia nyt sentään olisi pitänyt vielä laittaa,tai näin ainakin ymmärsin.

Lainattu säännöistä:

"Kilpailukuvia otetaan vastaan ainoastaan tämän nettiyhteisön kautta. Videopätkien lähettämisen ohje löytyy alta. Tänä vuonna kisaan ei saa lähettää mielinmäärin kuvia. Tuomaroinnin nopeuttamiseksi rajoitamme kuvamäärää. Voit lähettää kisaan 5 kuvaa ennen rallia ja 5 kuvaa per jokainen rallipäivä (torstaista sunnuntaihin). Yhteensä voit siis lähettää 25 kuvaa kisaan. Kuvaa ahkerasti, mutta käytä itsekritiikkiä kuvien lähettämisessä."

Ihan mielenkiinnosta siis kyselen :P

kuvakisan säännöt

Näemme toimituksen päässä lähettämis (ts meidän palvelimelle julkaistumis ajankohdan. Mitä tarkoitat "joillain tuppasi olemaan rajojen ylitse"?

Joillakin julkaisijoilla

Nimimerkki dudu varmaan viittasi "rajojen ylittämisellä" siihen että joillakin julkaisijoilla on jo yli 50 kuvaa julkaistuna rallikuvakisaan tälle vuodelle. Eli millä perusteella tuomaristo niistä valitsee sitten ko. julkaisijan varsinaiset 25 kisakuvaa. Jokaisen päivän 5 ensimmäiseksi julkaistuako?

imnsho ainoa oikea tapa

imnsho ainoa oikea tapa tuollaisissa tilanteissa on sulkea tuollaisten julkaisijoiden kaikki kuvat kilpailun ulkopuolelle.

Toivottavasti sitte

jokaisen päivän viis ensimmäistä kuvaa on se kriteeri miten toi ratkee. Itsellä meni muutama kuva pitkäks, kun la illalla kotiin palattuani tein ensin varmuuskopiot ulkoselle levylle, puhdistin kameran ja objektiivit pölystä sekä imuroin kamerarepun puhtaaksi samasta tavarasta ja ryhdyin selaamaan muutamaa sataa kuvaa läpi ja editoimaan niitä. Kello oli puoli neljän korvilla aamulla, kun sain pistettyä 8-9 kuvaa julkaistavaksi, ja niistä pari kolme meni kisakuvien puolelle, vaikka tarkotus oli laittaa ne ei-ehkä-niin-kilpailukykyset sinne "muuhun rallitohinaan" varsinaisen kilpailun ulkopuolelle, ihan vaan kuvagalleriaan lisäksi. Sääntö oli ehkä vähän epätarkasti laadittu, koska itsekin mietin että tarkottaako viis kuvaa / päivä sitä, että niitä saa LAITTAA julkaistavaksi ainoastaan ne viis per päivä, vai onko aina kaikki viis päivittäistä kuvaa oltava kuvattu SAMALTA päivältä, eli max. viis kuvaa ennen rallia, viis torstailta, viis perjantailta jne? Esimerkiks ei perjantailta kaheksaa kuvaa ja lauantailta kahta?

JOS haluat itsesi . .

.. kuultavaksi.
KÄYTÄ kappalelukua.
Ei sun "pötköjä" jaksa Kukaan lukea.

- hyvä on: puhtaat linssit -

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~
~ No MiTTee ~
~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

Itse ymmärtäisin tuon

Itse ymmärtäisin tuon niin, että jokainen kuvaaja saa laittaa noihin kisakategorioihin yhteensä 25 kuvaa. Muut kuvat voi sitten laittaa kilpailun ulkopuolisiin kuviin. Muutenhan hommassa ei ole mitään järkeä. Liikaa julkaisseet voidaan hylätä suoralta kädeltä.

Säännöt näyttävät kehittyvän

Tänäänkin ovat Ralliradion Nettiyhteisö- ja Rallikuvakilpailun säännöt 2008 -ketjut päivittyneet. Ymmärtääkseni hyvään suuntaan.

Nyt löytyy mm. maininta manipuloimattomuudesta.

Sääntöjä muutettu kesken kisan?

Ai ja jättekiva... ehkä alunperinkin olis säännöissä pitäny mainita että kisaan saa lähettää vaan kameran raakadataa? Tai että kielettyä on esmes muu kun rajaaminen, terävöinti ja valotuksen korjaaminen? Tai ylipäänsä jotain sääntöjä?

Saa toki käsitellä, muttei manipuloida ;)

Ja sääntöjä tuunaamme uusiksi FIA-tyyliin sitä mukaa, kun epäkohtia ilmenee. Peruslähtökohta kuvakisassa on ollut jo viidettä vuotta, että maailman nopeimman rallikansan kuvaajat ovat reilua ja rehtiä sakkia eivätkä suinkaan syyllisty vilunkipeliin. Varsinainen ralli voitetaan ajamalla ja kuvakisa kuvaamalla.

Pääasiassa manipulointi tarkoittaa sitä, että kuvasta ei poisteta mitään elementtejä eikä siihen lisätä mitään - paitsi rajaamalla. Normaali säätäminen on sallittua. Sellainen, jota tehtiin jo ennen digiaikaa pimiöissä negatiiveja valotellessa.

Nykytekniikka antaa kuvaajalle lukemattomia mahdollisuuksia fixata otoksiaan. Siinä saattaa kuitenkin herkästi lipsahtaa yli. Ja sellaisille kuville tuomaristo on hyvin allerginen.

Viimevuotiseen tapaan pyydämme TOP30-kuvien lähettäjiltä mahdollisimman korkearesoluutioiset kuvat ennen virallisen tuloslistan julkaisemista. Kisaan lähetetyt kuvathan on jouduttu pienentämään julkaisun onnistumiseksi.

Nyt hyvät

Juuri tuollaiset säännöt tällaisessa "dokumentoivassa" kilpailussa tulisikin olla. Rajaus ja värikorjailu kuitenkin kuuluvat olennaisesti valokuvaukseen, sen sijaan soran lisääminen tai muu kuvan sisällöllinen manipulointi ei.

Lisäksi on muistettava, että tällä kilpailulla _periaatteessa_ haetaan halpoja kuvia Ylen, AKK:n ja VM:n markkinointiosastoja varten. Ei siihen tarkoitukseen voida käyttää kuvia, joiden aitoudesta ei voida olla varmoja.

Markkinointi kuulostaa kovin juhlalliselta ;)

Korjauksena todettakoon, että VM julkaisee vain TOP10 -kuvat meidän kaikkien iloksi - myöskin kuvaajien. Sitä ei voi pitää vielä markkinointioperaationa.

YLE ja AKK käyttävät joitakin kuvia vain Jyväskylän MM-rallin liittyvissä yhteyksissä. Ovathan kaikki kuvat AKK:n järjestämästä kisasta. Ylen Ralliradio puolestaan hoitaa kuvakisan teknisen toteutuksen.

Niin ei siinä siis mitään

Niin ei siinä siis mitään pahaa ole, että kuvia mahdollisesti käytetään jossakin, varsinkin kun asia selvästi tuodaan esille säännöissä. Jos en sitä hyväksyisi tai haluaisi, niin enhän silloin kisaan osallistuisi. Mukavahan se olisi joskus nähdä itse ottamansa kuva vaikkapa Neste rallin etusivulla. ;)

EDIT: Niin tosin tuo kilpailukuvien määrä tarvitsisi vielä hieman tarkennusta. Saako kilpailuun lähettää esim. 25 kuvaa yhdeltä pätkältä, vai sen 5 kuvaa yhdeltä päivältä?
Itse ainakin käsitin tuon juuri niin, että yhdeltä rallipäivältä voi lähettää enintään 5 kuvaa, jolloin esim. minä kahtena päivänä rallia kuvanneena voin osallistua kilpailuun 10 kuvalla.

Tärkeintä ei ole määrä vaan laatu!

Kuvamäärän rajoittaminen kisassa ei tietysti ole kivaa, mutta aitona tavoitteena on hiukan rajoittaa kuvatulvaa. 1.500 kuvan tuomarointi on nimittäin tuskaista touhua ja venyttää tulosten julkaisemista. Tuomareilla kun on hoidettavanaan normaalit päivätyöt. Kuvien arviointi tehdään sivutyönä töiden jälkeen (lue: öisin).

Kokeilemme nyt 25 kuvan maksimimäärää. Jos jokainen silti lähettää 25 kuvaa ilman itsekritiikkiä, voi olla, että ensi vuonna maksikuvamäärä on enää 10.

Eli kiteytettynä vielä kerran: arvioi rankasti omat kuvasi, käytä aputuomareina kavereita tms. ja lähetä mielestäsi vain parhaat kuvat. Määrä voi olla 1-25. Yhdelläkin kuvalla voi voittaa! Ja TOP30-listalle ei kelpuuteta kahta kuvaa samalta kuvaajalta, vaikka tarjolla olisi 10 pirun hyvää kuvaa. Eli palkintoja ei tule yhtä enempää, vaikka lähettäisi maksimikuvamäärän.

Juuri näin

Olen täysin samaa mieltä, eikä esim. max 5 kuvaakaan varmasti olisi huono ratkaisu. Oli vain hyvä saada selvennys asiaan, jotta kaikki voivat lähteä kisaan samalta viivalta.

No nyt on ainakin sääntöjä...

vaikka vähän kesken tulikin. No, hyvä niinkin.

Satoja kuvia läpi selattuani löytyi muutama huomio: Kuvat, joissa on selkeasti erottuvana nimiä Hirvonen, Loeb, Latvala, Solberg (molemmat) jne. saavat ainakin yleisöpisteitä huomattavasti enemmän, kuin käytännössä identtiset kuvat joissa näkee nimiä Rautenbach, Andersson, Manfrinato jne. Eli tavallaan "brandi" noissakin tuntuu olevan ratkaiseva tekijä. Väljästi rajatut tai laajakulmalla kuvatut kuvat tuntuvat olevan suosiossa vähemmistönä verrattuna tiukasti rajattuihin / teleobjektiiveilla kuvattuihin kuviin. "Kun toi autokin näkyy tossa noin oienenä"? vaikka kuva olisi valokuvauksellisesti mitä mainioin.

Joissakin kuvissa auringon valaisema auto hyökkää upeasti tumman metsän keskeltä, sommittelu on tasapainoinen ja tunnelma huikea, ja pisteet vain 1,5 / 2, ehkä siksi että itse auton osuus kuva-alasta on vain n. 15%?

Omat kategoriansa muodostavat sitten kuvat, joiden reunassa on joku www-osoite (aina lisää pisteitä) sekä kuvat, joiden kommenteissa mainitaan "hieno sommittelu ja upeat värit". Lieneekö kyse jostain sisäpiirin vitsistä, kun hailakassa kuvassa näkyy reunassa lähinnä pölypilvi, alakulmassa epäterävänä vajaa puolikas tummasta ihmishahmosta ja ainoa sommitteluun viittaava asia on se, että ylivalottunut taivas näkyy kuvan ylä- eikä alareunassa?

Irtosora

Kauden yksi pääteema on saatu näemmä kuvakisaankin mukaan. Irtosorasta puhuvat kaikki ja sitä myös näemmä kuvaavat kaikki.