Tietoa vanhemmille

 • Summeri on YLEn suosittu varhaisnuorten (12-15v.) televisio-ohjelma, joka nähdään TV2:ssa kesäaamuisin, uusintana iltapäivisin sekä joululomalla aamuisin. Summerin nettisivut ovat Summeri tv-ohjelman laajennettu palvelu internetissä, johon jokainen voi osallistua itse tekemään sisältöä ja tapaamaan kavereita.

  Rekisteröityminen on tärkeää, sillä silloin pääsee rakentamaan sivustolla oman profiilisivun ja muokkaamaan sen haluamansa näköiseksi. Rekisteröitymällä pääsee myös hankkimaan kavereita ja luomaan omaa sisältöä sivuille. Rekisteröityminen on tärkeää myös turvallisuuden vuoksi, koska silloin käyttäjä on osa yhteisöä, jonka sääntöjä kaikkien on noudatettava. YLEn henkilökunta valvoo sivustoa ja poistaa sääntöjä rikkovat palvelusta. Jokainen pystyy ilmoittamaan häirikön henkilökunnalle sivuston Ilmoita häirikkö – painikkeella.

  Vanhempana sinun on hyvä tietää, mitä Summerin nettipalvelu sisältää. Siksi on hyvä, että tutustutte siihen jossain vaiheessa yhdessä.

  Yle Nuortenohjelmat toivoo, että nuoret luovat itse omaa sisältöä (tekstiä ja kuvia) sivustolle ja ovat näin osa Summerin toimitusta. Vanhempien tuki ja opastus on tuolloin tärkeä, sillä on tärkeää, että tutustutte yhdessä verkossa julkaistavan materiaalin tekijänoikeussääntöihin:
   
  Julkaise yhteisössä vain sellaista aineistoa, johon sinulla itselläsi on tekijänoikeus. Voit siis julkaista itse kirjoittamaasi tekstiä, tai lähettää julkaistavaksi itse säveltämääsi ja esittämääsi musiikkia ja itse ottamiasi valokuvia sekä itse tekemiäsi kuvia jne. Voit lähettää yhteisöön jonkun toisen henkilön tekijänoikeuksien piirissä olevaa aineistoa vain, jos sinulla on siihen nimenomainen lupa tekijänoikeuden haltijoilta (esimerkkeinä lupa bändisi kaikilta esiintyjiltä, tai valokuva sinusta itsestäsi, jonka ystäväsi on ottanut ja antanut luvan käyttää sitä netissä.)
   
  Viitatessasi muualla Internetissä julkaistuun aineistoon voit laittaa linkin ja esittää tarvittaessa lyhyen lainauksen (lähdeviittauksin) kuvataksesi sisältöä. Et voi julkaista jonkun toisen henkilön tekemää kirjoitusta, runoa, uutissähkettä, artikkelia, kuvaa, valokuvaa, esitystä tai mitään muutakaan tekijänoikeudellisesti suojattua aineistoa.
   
  Muista kaiken aineiston osalta olla loukkaamatta kenenkään yksityisyyttä tai kunniaa.
   
  Jos lähetät yhteisössä julkaistavaksi kuvia, joissa esiintyy ihmisiä, varmista, että kaikki kuvassa esiintyvät henkilöt ovat antaneet suostumuksensa julkaisemiseen. Älä tarjoa julkaistavaksi alastonkuvia.
   
  Osallistuminen netissä olevaan toimintaan on osa nuoren taitoja, joita hän tarvitsee niin kouluelämässä kuin jatkossa opiskelussa ja työelämässäkin. Ole siis vanhempana kiinnostunut nuoren verkkoelämästä ja sen tarjoamista suhteista. Kuten perhe-elämässä yleensäkin, niin laadi yhteiset säännöt netissä olemiseen.
   
  Yle Nuortenohjelmat toivottaa turvallisia, viihdyttäviä ja innostavia hetkiä Summerin nettipalvelun parissa!

   

 

Ninja kiipeää puuhun