YLE Teema

 

Julkaistu torstaina 20.05.2010 0 172

Rick Stein tuo palan Kolmatta ulottuvuutta lautasellesi

Kirjoittanut: Viivi Berghem

Millaista on tehdä kokkiohjelmaa? Perehdyin hiljattain julkkiskokki-juontaja Rick Steinin kokemuksiin.

Poliittista epävakautta, mellakoita, väkivaltaisia yhteenottoja, tulvia, pahimmillaan sisällissodan raiskaamaa taistelutannerta sekä loputonta köyhyyttä ja kurjuutta. Rick Steinia varoitettiin kaikesta tästä ja vielä paljon muustakin, kun hän lähti kuvausmatkalle Kaukoitään. Mutta inhimillisen tragedian sijaan mies löysi kolmen kuukauden odysseiallaan tyystin erilaisen maailmaan.

Uutiskuvat kertovat karua kieltä punapaitojen ja armeijan verisestä taistelusta Bangkokin kaduilla. Rick Steinin makumatka tarjoilee ilmeisen erilaisen näkökulman Thaimaahan. Keskiössä on Tom yum -keitto; ei siis sotilaskaappauksella syrjäytetty Thaksin tai maan väestöä vitsaava räikeä eriarvoisuus.

Rick Stein leivittää Kaukoidän kulttuurisen monenkirjavuuden herkullisien reseptien muodossa eteemme. Hänen televisiosarjansa tarjoilemasta tulokulmasta kolmannen maailman ihmiset eivät ole homogeenisiä kurjuuden subjekteja vaan äärimmäisen rikkaan ja monipuolisen kulttuurin – tässä tapauksessa eritoten ruokakulttuurin – edustajia.

Matkallaan Stein vierailee seitsemässä maassa ja tuliaisiksi saamme maukkaita reseptejä, jotka muuten löydät täältä. Nämä reseptit ovat Aasiaa autenttisimmillaan – pala kulttuuria lautasellasi. Ruoka ei poista maailman pahuutta, mutta Rick Stein uskoo sen yhdistävään voimaan. Kokeile Masamam-currya ja pohdi, näetkö Thaimaan eri silmin?

Katso Ruokamatka Kaukoidässä (Rick Stein’n far Eastern Odyssey) perjantaisin 21.5. alkaen klo 16.55 ja lauantaisin klo 20.00. Ensimmäisessä jaksossa ollaan Kambodžassa, muuta siellä ei perehdytä Pol Potin kauden kauheuksia vaan nautiskellaan uhkaavasti keikkuvalla muovituolilla pippuritaskurapuja. Jos ajattelutapa on liian kepeä niin nielaise aimo annos ”reality checkiä” katsomalla torstai-iltapäiväisin Kolmas ulottuvuus -dokumentteja – tietenkin Teemalta – kanavalta, jolta maailmaa voi katsella monelta kantilta. 

 

Ruokamatka Kauko-Idässä reseptit

 

Viivi Berghem on ruokaa rakastava tiedottaja, joka haluaa pelastaa maailman.

 

Suosittele172 Suosittelee