YLE Teema

 

You can't request more than 20 challenges without solving them. Your previous challenges were flushed.
Teemalauantai

12.2. Teemalauantai: Reggae

Julkaistu sunnuntaina 12.12.2010 0 kommenttia 177 suositusta

lauantai 12.2. klo 21

Reggaelle ja Kingstonille omistetun Teemalauantain avaa musiikin nykytilasta kertova dokumentti. Illan päättää legendaarinen Jimmy Cliff -elokuva.

 

Rise Up - reggaen avulla ylöspäin (Rise Up, USA 2009) on argentiinalaissyntyisen Luciano Blottan kirvelevä ylistyslaulu Jamaikan sielulle, reggae-musiikille, joka on paitsi kiinteä osa katujen ja koko maan kulttuuria myös avain menetykseen nuorille jamaikalaisartisteille. Dokumentin keskiössä on kolme nuorta muusikkoa, jotka tavoittelevat nousua tuntemattomuudesta tähteyteen.

Jamaikalla on paljon lahjakkuuksia mutta vain vähän mahdollisuuksia menestyä. Dokumentissa seurataan kolmea, hyvin erilaisista lähtökohdista tulevaa nuorta kykyä. Sheldon “Turbulence” Campbell on tiedostava gettonuori, jolla on päättäväisyyttä siirtää vaikka vuoria. Michael “Ice” Lewis on nuori, yläluokkainen feikkigangsta, joka tekee dancehall-reggaeta. Kemoy Reid on kaunisääninen, viaton maalaistyttö, joka tuskin edes tajuaa kuinka suuret laulunlahjat on saanut. Dokumentissa nuorten elämät ja musiikilliset ponnistelut kietoutuvat osaksi Jamaikan musiikkimaailmaa.

Blotta käytti viisi vuotta tämän dokumentin tekemiseen. Hän tarjoaa ainutlaatuisen katsauksen reggaen sisäpiireihin. Dokumentissa kuljetaan kaukana maaseudulla, vieraillaan hyväosaisten asuinalueilla sekä tunkeudutaan syvälle Kingstonin gettoihin, jossa sätkät tupruavat ja eläinten ruhot löyhkäävät.

Bob Marleyn ja populaarin reggae-skenen sijaan elokuvassa keskitytään katujen ja kujien kulttuuriin sekä sykkiviin dancehall-saleihin. Mukana ovat myös jo kannuksensa ansainneet tähdet Lee "Scratch" Perry, Sly Dunbar ja Robbie Shakespeare.

RiseUp on saanut innostuneen vastaanoton elokuvafestivaaleilla, ja se on voittanut muun muassa arvostetun Silverdocs-festivaalin musiikkidokumenttipalkinnon.

 

The Harder They Come (K15) on turhan harvoin nähty, kulttimainetta nauttiva jamaikalaiselokuva. Se kertoo nuoresta miehestä, joka etsii menestystä ja työtä Kingstonin musiikkibisneksen ja rikollisuuden epäselvässä välimaastossa. Elokuva merkitsi paitsi jamaikalaisen elokuvan myös reggaemusiikin kansainvälistä läpimurtoa. Sen nimikappaleesta tuli suuri maailmanlaajuinen hitti.

Pääosaa esittää reggae-laulaja Jimmy Cliff, joka myös laulaa elokuvan tunnuskappaleen. Cliff näyttelee miestä, joka haaveilee muusikonurasta, joutuu mukaan rikollisiin bisneksiin, päätyy slummien Robin Hoodiksi ja nousee lopulta myös laulajatähdeksi. Perry Henzellin vuonna 1972 ohjaama elokuva tarjoilee yhteiskuntakritiikkinsä reggaen rytmeissä. Elokuva on aiemmin esitetty Suomessa nimellä Kingstonin kovanaama.

Lisätietoa ohjelmasta

Rise Up - reggaen avulla ylöspäin (Rise Up), USA 2009. O: Luciano Blotta. T: Riseup Entertainment.

The Harder They Come (K15), Jamaika 1972. O: Perry Henzell. N: Jimmy Cliff.

Suosittele177 Suosittelee

Lähetä linkki

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook