YLE Teema

 

123 asiaa jotka jokaisen ruotsalaisen tulisi tietää

Julkaistu perjantaina 05.10.2012 0 kommenttia 77 suositusta

123 asiaa jotka jokaisen ruotsalaisen tulisi tietää on aivan uudenlainen historiasarja. Historioitsijoiden ja toimittajien raati valitsi 123 sellaista asiaa Ruotsin 1900-luvun historiasta, jotka jokaisen "pitää tietää" mutta joita monet eivät kuitenkaan tunne. Ei siis vain kaikkein kuuluisimpia tapahtumia vaan edustava valikoima kohtauksia, lausuntoja ja henkilöitä, jotka kertovat samalla paljon olennaista Ruotsin historiasta viime vuosisadalla.

Sarjassa on kymmenen osaa, joista jokaisessa käsitellään yhtä aihepiiriä. Viimeiset neljä osaa esitetään kaksi kerrallaan.

Juontajana toimii nuori Rasmus Åkerblom, joka itse oppii samalla paljon kotimaastaan, ja avustajana hänellä on kunnianarvoisa kansatieteilijä Lundin yliopistosta, professori Jan-Öjvind Swahn.

16.10. Osa 1: Ulkopolitiikka. Neuvostoliiton sukellusveneet ajelivat karille Ruotsin vesillä, Ruotsi suunnitteli atomipommia ja saksalaiset terroristit aikoivat pakata oikeusministeri Leijonin puulaatikkoon.

23.10. Osa 2: Sisäpolitiikka. Per Albin Hansson antoi kansankodille nimen, Astrid Lindgren maksoi 102 prosenttia tuloveroa ja palkansaajarahastot uhkasivat ostaa koko elinkeinoelämän.

30.10. Osa 3: Sota-aika. Ruotsalainen tiikeri vaikeni, vakoojia parveili Tukholmassa Saksa sai mitä halusi ja venäläisiä pommeja putosi Södertäljeen.

6.11. Osa 4: Ympäristö. Kasvimyrkyt kylvivät kuolemaa, hylkeet ratkaisivat valtiopäivävaalit ja kaupunkeihin tuli vesiklosetti.

13.11 Osa 5: Rikos. "Enkelintekijöitä", venäläisiä valkoemigrantteja, joukkomurha höyrylaivassa ja kovia huumeita kenkien koroissa.

20.11. Osa 6: Seksi. Kondomeja myytiin tiskin alta, kymmeniä tuhansia pakkosteriloitiin ja Ruotsi sai maailmalla seksihullun maineen.

27.11. Osa 7: Urheilu. Nyrkkeily kiellettiin, Tukholmassa kisattiin olympialaisissa ja vuosikerta 1956 oli Ruotsin urheilun loistavin ikäluokka.

27.11. Osa 8. Skandaalit. Bofors salakuljetti aseita, kommunisteista pidettiin salaista kirjaa ja Mona Sahlin osti Tobleronea ministeriön luottokortilla.

4.12. Osa 9: Terveys. Viina pantiin kortille, rokotukset hävittivät kulkutauteja ja sokerin vaikutusta hampaisiin tutkittiin ihmiskokein.

11.12. Osa 10: Kuninkaalliset. Suvun musta lammas tuhlasi miljoonia, prinssistä tuli muotoilija ja kun Kaarle Kustaa ja Silvia kohtasivat, kuului "klik!"

Sarjan omat verkkosivut (ruotsiksi)

Lisätietoa ohjelmasta

(123 saker varje svensk bör veta, Ruotsi 2008) Tuotanto SVT

Suosittele77 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Kamrat på svenska

Kamrat på svenska on kuusiosainen ohjelmasarja rakkaista naapureistamme ruotsalaisista.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook