YLE Teema

 

Teemalauantai

13.10. Teemalauantai: Kuviteltuja maailmoja

Julkaistu perjantaina 14.09.2012 0 kommenttia 90 suositusta

lauantai 13.10. klo 21.00-0.25

Teemailta on omistettu kahdelle fantasian ja tieteiskuvitelmien mestarille: äskettäin kuollut sarjakuvan visionääri Moebius on dokumentin aiheena, Monty Python -juurista pitkälle ponnistanut Terry Gilliam on ohjannut illan päättävän Brazil-elokuvan.

Illan avaa Hasko Baumannin vuonna 2007 ohjaama dokumentti Moebius – fantastinen elämä. Se kertoo ranskalaisesta taiteilijasta ja sarjakuvantekijästä Jean Giraud’sta, joka tunnetaan parhaiten nimellä Moebius. Outojen, mahdollisten maailmojen luoja puhuu dokumentissa työstään ja elämästään.

Visuaalisesti kunnianhimoisessa dokumentissa on mukana myös Moebiuksen kollegoja ja ihailijoita kuten Alejandro Jodorowsky, H.R. Giger ja Stan Lee. Musiikin dokumenttiin on tehnyt Kraftwerk-legenda Karl Bartos.

Illan elokuva on vuonna 1985 valmistunut satiirinen scifi-fantasia Brazil – tämän hetken tuolla puolen, jossa Terry Gilliam päästää mielikuvituksensa ja visuaalisen kekseliäisyytensä valloilleen. Koomis-traagisessa dystopiassa pääosaa näyttelee Jonathan Pryce. Muissa rooleissa nähdään muun muassa Robert De Niro, Kim Greist, Katherine Helmond, Ian Holm, Bob Hoskins ja Michael Palin.

Sam Lowry (Pryce) on pikkuvirkamies ja huonosti pyörivän byrokraattisen koneiston vähäpätöinen ratas totalitaarisessa, ankeassa yhteiskunnassa. Päiväunissaan hän on kuitenkin sankari, joka pelastaa kauniin neidon pulasta. Väärään paikkaan joutunut kärpänen käynnistää tapahtumaketjun, jossa putkimiehet, terroristit, vapaustaistelijat, ministerit, salaiset agentit ja poliisit muuttavat Lowryn elämän.

Gilliam teki elokuvan käsikirjoituksen Tom Stoppardin ja Charles McKeownin kanssa. Projektin yksi työnimi oli "1984 1/2". Nimellä tehtiin kunniaa kahdelle Brazilin esikuvalle: George Orwellin romaanille 1984 ja Federico Fellinin elokuvalle 8 1/2.

 

Scifiä suomalaisittain nähdään Kino Suomessa 18.10.-1.11.

Lisätietoa ohjelmasta

Moebius - fantastinen elämä (Moebius Redux - A Life in Pictures), Saksa 2007. Dokumentti, ohjaus Hasko Baumann.

Brazil - tämän hetken tuolla puolen (Brazil), Britannia 1985. O: Terry Gilliam. N: Jonathan Pryce, Katherine Helmond, Michael Palin, Kim Greist, Robert De Niro, Ian Holm, Bob Hoskins. (16)

Suosittele90 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

The Beatles: Magical Mystery Tour

John, Paul, George ja Ringo sekä taikabussi ovat jälleen valmiina lähtöön! Magical Mystery Tour, psykedeliaa ja surrealismia tihkuva Beatles-elokuva vuodelta 1967 esitetään restauroituna versiona. Sitä ennen nähdään BBC:n dokumentti elokuvan kaoottisista tekovaiheista.

31.5. Teemalauantai: Huonon maun juhlat

Roskaa, huonoa makua, paljasta pintaa ja orgiat hautausmaalla! Teemaillan aiheena on eroottisten elokuvien tekijä, antikommunisti, kulttihahmo ja Orgy of the Dead -elokuvan ohjaaja A.C. Stephen.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook