YLE Teema

 

Teemalauantai

14.1. Teemalauantai: Leonard Cohen

Julkaistu maanantaina 02.01.2012 0 kommenttia 206 suositusta

lauantai 14.1. klo 21.00-23.50

Kanadalainen laulaja-lauluntekijä, runoilija, kirjailija, taiteilija ja vastakulttuurin ikoni Leonard Cohen on jälleen luomisvoimiensa huipulla. Keikoille palanneen, 77 vuotta viime syksynä täyttäneen Cohenin pitkään odotettu uusi studiolevy Old Ideas ilmestyy tammikuun lopulla 2012. Cohenille omistetussa teemaillassa pääsemme seuraamaan sekä legendan syntyä että legendan paluuta, vuosikertoja 1972 ja 2008.

Leonard Cohen: Bird on a Wire on Tony Palmerin dokumenttielokuva nuoresta trubaduurista maailmankiertueella vuonna 1972. Palvottu laulaja-lauluntekijä päästää kamerat todella lähelle niin konserttilavalla kuin takahuoneissa, ihailijattarien piirittämänä. Elokuva on paitsi musiikin ja lyriikan juhlaa myös harvinaisen intiimi ja paljastava muotokuva taiteilijasta menestyksen ja palvonnan yhtäkkisessä kurimuksessa. Cohenia seurataan lavalla ja lavan takana muun muassa Saksassa, Israelissa ja Tanskassa.

Cohen itse oli kuitenkin tyytymätön elokuvaan, sitä leikattiin uudelleen ja sen luultiin lopulta kokonaan kadonneen. Näin elokuvasta itsestäänkin muodostui taruhohteinen legenda. Alkuperäiset filmit kuitenkin löytyivät vuonna 2009, ja ohjaaja Tony Palmer työsti dokumenttinsa yli 3000 säilyneestä filminpätkästä uudelleen kokoon lähes 40 vuoden jälkeen. Leonard Cohen: Bird on a Wire sai maailmanensi-iltansa alkuperäisessä muodossa vuonna 2010.

Illan päätteeksi nähdään Cohen 36 vuotta myöhemmin konserttitaltiossa Leonard Cohen - Lontoon-konsertti 2008. Cohen palasi vuonna 2008 esiintymislavoille 15 vuoden tauon jälkeen ja lähti Suomeenkin ulottuneelle, kaksi vuotta kestäneelle maailmankiertueelle. Lontoon-konsertti on taltioitu O2-areenalla 17. heinäkuuta 2008. Lämpimästä vastaanotosta liikuttunut Cohen on hyvässä vedossa ja tarjoaa kattavan katsauksen pitkän uransa eri vaiheisiin.

Lontoon-konsertin taltiointi sisältää laulut Dance Me to the End of Love, The Future, Bird on the Wire, Suzanne, Hallelujah, Democracy, I’m Your Man, First We Take Manhattan, I Tired to Leave You, ja Whither Thou Goest.

Suosittele206 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

21.1. Teemalauantai: DocPoint

Varaslähtö dokumenttifestivaalille: Banksyn dokumentti kertoo salaperäisen katutaiteilijan fanista ja suuresta rahastussuunnitelmasta, Werner Herzogin dokumentti on henkilökuva ohjaajan rakkaasta vihamiehestä Klaus Kinskistä.

Eternity Man – Ikuisuuden nimeen (16)

Julien Templen ohjaama voimakastunnelmainen kokeellinen elokuvaooppera, joka palkittiin parhaana taideohjelmana Kultainen ruusu -festivaalilla Sveitsissä vuonna 2009.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook