YLE Teema

 

Teemalauantai

14.4. Teemalauantai: Titanicin tuhosta 100 vuotta

Julkaistu keskiviikkona 21.03.2012 5 kommenttia 152 suositusta

lauantai 14.4. klo 21.00-23.50

Modernin maailman ihmeen, uppoamattomaksi julistetun matkustajalaiva Titanicin neitsytmatka katkesi 15.4.1912. Onnettomuudessa kuoli yli 1500 ihmistä. Teemalauantaissa muistellaan sata vuotta sitten tapahtuneen katastrofin syitä ja seurauksia sekä kohtalokkaan sunnuntaiyön tapahtumia Pohjois-Atlantilla.

Titanicin kohtalo kosketti tuhansien ihmisten elämää ympäri maailmaa. Uusi tv-dokumentti Titanicin muistot elävät yhä (Titanic and Me) käsittelee meriturmaa uhrien omaisten ja henkiin jääneiden kertomusten kautta. Mitä tapahtui Southamptonille, josta suurin osa laivan miehistöä oli kotoisin ja jonka jokaisella kadulla asui jonkun uhrin omainen? Miten kävi laivan luksusravintolan italialaistarjoilijoiden? Entä mikä oli laivan orkesterin jäsenten kohtalo? Ensimmäiset uhrit Titanic vaati jo Belfastissa: suuren valtamerilaivan rakennustöissä kuoli kahdeksan miestä. Dokumentissa kerrotaan myös tragedian sankareista ja konnista ja kysytään, miten me itse olisimme toimineet vastaavassa tilanteessa.

Näitä samoja tarinoita kerrotaan myös teemaillan elokuvassa Titanicin kohtalonyö (A Night to Remember). Roy Ward Bakerin vuonna 1958 ohjaama draama kuuluu Titanicin uppoamisesta tehtyjen elokuvien parhaimmistoon. Se on dramaattinen ja todenmakuinen kuvaus onnettomuusyön tapahtumista. Minkä se erikoistehosteiden määrässä ja laadussa häviää suuremmilleen, sen se voittaa brittiläisessä asiallisuudessa ja koskettavassa mutta paisuttelemattomassa tarinankuljetuksessa. Käsikirjoituksen teki Eric Ambler, ja se perustuu Walter Lordin kirjaan.

Lisätietoa ohjelmasta

Titanicin muistot elävät yhä (Titanic and Me), Britannia 2012. Tuotanto BBC.

Titanicin kohtalonyö (A Night to Remember), Britannia 1958. O: Roy Ward Baker. N: Kenneth More, Ronald Allen, Robert Ayres, Honor Blackman.

Suosittele152 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

21.4. Teemalauantai: Italia ennen Italiaa

Loppukevään Italia-teemaa pohjustaa koko illan täyttävä historiallinen spektaakkeli Rooman valtakunnan tuho. Anthony Mannin ohjaaman elokuvan tähtiä ovat mm. Sophia Loren, Alec Guinness, James Mason ja Omar Sharif.

23.3. Teemalauantai: Laulujen Italia

Italiassa kaikki laulavat. Teemaillan avaa maan kuuluisimmista ja rakastetuimmista laulajista ja lauluista kertova dokumentti Italoiskelmän kulta-aika, ja sen päättää John Turturron sensuelli musiikkielokuva Passione - Napolin lauluja.

Kommentit

Anonyymi

Onko yle Teemalauantain Titanic ohjelmat tulossa Areenaan katsottaviksi? Kyse on ohjelmista Titanicn muistot elävät yhä ja Titanic kohtalojen yö.

Anonyymi

Niin ja monet luulevat tätä suurimmaksi merikatastrofiksi. MS Wilhelm Gustloff on yhä sopimatonta historiaa vaikka kuolleita oli yli neljä kertaa Titanicin verran.

Yle Teema

Dokumentti on Areenassa viikon ajan, elokuvalla ei valitettavasti ole nettioikeuksia.

Anonyymi

No dokumentin saatte talteen kuvaamalla sen Screen Recorderilla ja dokumentin nauhoittamalla sen DVD levylle ja siitä purkamalla koneelle.

Jan Fagerström / Merikapteeni

Katselin juuri BBC tekemää Titanic 100v ohjelmaa.Oli hyvin tehty!
Olin vajaa viikko sitten tutustumassa Rotterdam merimuseossa
Titanic aiheeseen.Siellä oli seinällä luettelo niin turmasta enoon
jääneistä kuin kuolleista.Pikaisella luetteloon tutustumisella löysin
lähes 20 täysin suomalaista nimeä ja arvatenkin myös ruotsalaisia
nimiä, jotka osasin yhdistää suomeen paikkakunnan mukaan. Minulle
tuli ohjelma-aiheeksi mieleen SUOMALAISET TITANICIN TURMASSA.Aihetta
ei tietääkseni ole käsitelty aijemmin Suomessa.Henkilöistä ja suvuista löytyy varmasti tietoa kirkonkirjoista ja elossa olevilta sukulaisilta.
Tassä olisi teille varmasti tarinan teon aihetta.Titanicin tarina ei
ole vielä päättynyt.....
Ystävällisin Terveisin
Jan Fagerström
Merikapteeni / M/S Mirva

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook