YLE Teema

 

Teemalauantai

15.5. Teemalauantai: Bikinit

Julkaistu torstaina 25.03.2010 0 kommenttia 262 suositusta

Teema valmistautuu rantakauteen.

lauantai 15.5. klo 21

Vuonna 1946 Pariisissa esiteltiin bikinit ja kaukaisella Etelämeren saarella tehtiin ydinkoe. Uusi eloisa dokumentti Bikinivallankumous kuljettaa rinnakkain naisen vartalon vapautumisen ja bikinien kulttuurihistoriaa sekä Bikini-saaren asukkaiden unohdettua lähihistoriaa. Illan päättää 1960-luvun rantaleffa Bikini Beach, jonka pääosissa paahtuvat Annette Funicello ja Frankie Avalon.

Dokumentin kertomus alkaa vuodesta 1946, Bikini-saaren ydinkokeesta ja bikinien ensiesittelystä Pariisissa. Mukana on runsaasti arkistomateriaalia bikinileffoista päivänpolttaviin muoti- ja atomiuutisiin. Haastateltavana on muun muassa bikinimalleja, ”bikinitieteilijä”, Itsy Bitsy Teenie Weenie -kappaleen säveltäjä Paul Vance, muotihistorioitsijoita, bikinien suunnittelijoita sekä Bikini-saaren asukkaita ja heidän asioidenhoitajansa.

Bikini-saaren asukkaat siirrettiin kodeistaan ihmiskunnan suuremmaksi hyväksi, ja heidät unohdettiin. Sana "bikini" on sama kaikissa kielissä, mutta Bikini-saaren asukkaat eivät käytä bikinejä.

Illan elokuva Bikini Beach on täynnä poppia, hiekkarantoja ja bikinejä. 1960-luvun teinitähdet Annette Funicello ja Frankie Avalon esittävät pääosia komediassa, jossa miljonääri yrittää todistaa simpanssinsa amerikkalaista teiniä älykkäämmäksi. Elokuvan on ohjannut William Asher vuonna 1964.

Lisätietoa ohjelmasta

Bikinivallankumous (Bikini Revolution), ohjaus Albert Knechtel, 52 min. Saksa & Brasilia 2009.

Bikini Beach (USA 1964). Pääosissa Annette Funicello ja Frankie Avalon. Ohjaus William Asher.

Suosittele262 Suosittelee

Lähetä linkki

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook