YLE Teema

 

Teemalauantai

16.10. Teemalauantai: Syntinen Berliini

Julkaistu tiistaina 31.08.2010 0 kommenttia 223 suositusta

"Willkommen, bienvenue, welcome!"

lauantai 16.10. klo 21

Teemaillan aiheena on menestyselokuva Cabaret (K15), joka herätti henkiin 1930-luvun alun syntisen Berliinin ja teki Liza Minnellin esittämästä kabareelaulajasta Sally Bowlesista kuolemattoman hahmon. Elokuva kertoo Weimarin tasavallan pääkaupungista, jossa juhlitaan kuin viimeistä päivää samaan aikaan kun natsipuolue järjestäytyy ja kasvattaa rivejään.

Berliinin yöelämässä testataan niin poliittisen kuin seksuaalisen vapauden rajoja. Kaiken kesipiste on pahamaineinen Kit-Kat-klubi, jossa amerikkalainen Sally Bowles esiintyy. Klubin toinen suuri tähti on MC, master of ceremonies eli paikan seremoniamestari.

Koreografivelho Bob Fossen ohjaama elokuvamusikaali oli huikea menestys, ja se voitti peräti kahdeksan Oscaria. Vuonna 1972 valmistunut elokuva perustuu Broadway-musikaaliin, joka puolestaan perustuu Berliinissä 1930-luvun alussa asuneen kirjailija Christopher Isherwoodin tarinoihin. Musikaalin tarttuvat laulut teki parivaljakko John Kander ja Fred Ebb.

Minnellin ja sermoniamestaria esittäneen Joel Greyn lisäksi elokuvan keskeisiä näyttelijöitä ja kolmiodraaman osasia ovat nuorta kirjailijanalkua esittänyt Michael York ja rikasta paronia näytellyt Helmut Griem.

Elokuvaa ennen nähdään uusi tv-dokumentti Todellinen Cabaret, jossa näyttelijä Alan Cumming jäljittää musikaalin taustoja: Weimarin tasavallan kabareekulttuuria, Isherwoodin Berliinin-vuosien ihmisiä ja tapahtumia sekä oikean Sallyn kohtaloa. Tuo oikea Sally Bowles oli fiktiivistä Sallya valveutuneempi eikä siksi pitänyt Isherwoodin luomasta Sallysta. Minnellin valkokangastulkintaa hän ei ilmeisesti ehtinyt nähdä, sillä hän kuoli vuonna 1973.

Cumming tuntee hyvin aiheen: hän on näytellyt Kit-Kat-klubin seremoniamestaria Cabaret-musikaalin eri näyttämöversioissa Lontoossa ja Broadwaylla.

Berliinissä Cumming haastattelee muun muassa laulaja Ute Lemperiä ja aikakauden kabareemusiikin tutkijaa. Hän käy myös Amerikassa jututtamassa Liza Minnelliä. Minnelli paljastaa Sally Bowlesin legendaarisen Louise Brooks -kampauksen olleen ohjaajaisänsä Vincent Minnellin idea. Sallysta oli vähällä tulla blondi. 

Eloisa ja juoruileva tarina synkkenee, kun Cumming jäljittää 1930-luvun Berliinin kabareetaiteilijoiden kohtaloita Theresienstadtin keskitysleirin jazzorkesteriin asti.

(Kirjoittanut Kati Sinisalo)

Lisätietoa ohjelmasta

Todellinen Cabaret (The Real Cabaret). Tv-dokumentti, ohjaus Richard Bright. Britannia 2009

Cabaret, USA 1972 (K15). Ohjaus Bob Fosse, pääosissa Liza Minnelli, Michael York, Joel Grey, Marisa Bernson, Helmut Griem.

Suosittele223 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

23.10. Teemalauantai: Syntinen Shanghai

Japanin miehitysvaltaa vastustavat shanghailaiset opiskelijat suunnittelevat salamurhaa mestariohjaaja Ang Leen eroottisessa trillerissä Lust, Caution (K15). Elokuvaa taustoittaa dokumentti 1930-luvun Shanghaista, jossa kiinalaiset ”kummisedät” johtivat markkinoita.

6.11. Teemalauantai: Totta ja tarua rockista

Anvil ja Spinal Tap! Ennen kaikkien aikojen kulttifilmiä ja huippukomediaa Spinal Tap - he me rokataan! nähdään dokumentti Anvil! Tämä on Anvil, kertomus tosielämän Spinal Tapiksi kutsutusta kanadalaisesta hevibändistä.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook