YLE Teema

 

Suosittelu lisätty!
Teemalauantai

17.11. Teemalauantai: Hillbillyt

Julkaistu tiistaina 23.10.2012 0 kommenttia 117 suositusta

lauantai 17.11. klo 21.00-24.20

Juurevan teemaillan avaa Coen-veljesten ratkiriemukas pula-ajan komedia Voi veljet, missä lienet?, jonka autenttisesti 1930-luvun hengessä svengaavasta soundtrackista tuli suurmenestys. Pääosissa ovat George Clooney, John Turturro, Tim Blake Nelson, Holly Hunter ja John Goodman. Elokuvan jälkeen esitetään dokumentti elokuvassa soivasta hillbilly-musiikista ja Nashvillessa järjestetystä suuresta konsertista, jossa esiintyivät muun muassa Emmylou Harris ja Alison Krauss.

Voi veljet, missä lienet? on Coen-veljesten huima elokuva kolmen saaliskätköä etsivän vankikarkurin seikkailuista 1930-luvun pulakauden Mississippissä. Pakomatkan aikana kolmikko törmää muun muassa seireeneihin, kyklooppeihin, sokeaan profeettaan ja Ku Klux Klaniin. Elokuva perustuu - ei enempää eikä vähempää kuin - Homeroksen Odysseiaan. Pääosissa ovat George Clooney, John Turturro ja Tim Blake Nelson. Kolmikon lisäksi elokuvassa näyttelevät muun muassa John Goodman, Holly Hunter ja Charles Durning.

Elokuvan musiikin tuotti T-Bone Burnett. 1930-luvun amerikkalaista folk-, country-, gospel- ja bluegrassmusiikkia tulkitsevasta soundtrack-levystä tuli suuri menestys.

Elokuvan nimi on kunnianosoitus Preston Sturgesin klassikkokomedialle Nauru kahleitten takana. Sturgesin elokuvan päähenkilö haluaa tehdä vakavan yhteiskunnallisen elokuvan lamasta, nimeltään O Brother, Where Art Thou? Vaan onko nauru sittenkin tärkeämpää?

Dokumenttielokuvassa Musiikkia Amerikan vuorilta (Down from the Mountain) soi kuudella Grammyllä palkittu juurekas musiikki Coen-veljesten elokuvasta Voi veljet, missä lienet?. Toukokuussa 2000 Nashvilleen kokoontui suuri joukko country- ja perinnemusiikin tähtiä kuten Emmylou Harris, Alison Krauss, Gillian Welch, John Hartford ja Ralph Stanley. Kolme dokumenttitaituria, Nick Doob, Chris Hegedus ja D. A. Pennebaker, taltioivat konsertin ja siihen valmistautumisen.

Lisätietoa ohjelmasta

Voi veljet, missä lienet? (O Brother, Where Art Thou?) USA 2000. Ohjaus: Joel & Ethan Coen. Näyttelijät: George Clooney, John Turturro, Tim Blake Nelson, Holly Hunter, John Goodman.

Musiikkia Amerikan vuorilta (Down from the Mountain), USA 2000. Dokumentti, ohjaus Nick Doob, Chris Hegedus ja D. A. Pennebaker.

Suosittele117 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

24.11. Teemalauantai: Pina Bausch

Ainutlaatuinen koreografi ja tanssija Pina Bausch on tanssille omistetun marraskuun teemaillan aiheena. Illan avaa Wim Wendersin upea dokumenttielokuva Pina, joka tehtiin Bauschin tanssiryhmän kanssa Bauschin kuoleman jälkeen. Sen jälkeen nähdään Bausch itse dokumentissa Pinan kanssa kahvilla.

14.6. Teemalauantai: Kubrickin Kellopeli

Stanley Kubrickin Kellopeliappelsiini on elokuvahistorian kiistellyimpiä elokuvia, vaarallinen mestariteos väkivallasta ja tahdonvapaudesta. Elokuvan jälkeen esitetään dokumentti Kellopelin moneen suuntaan aukeavista merkityksistä.


Yllä olevien sanojen tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook