YLE Teema

 

Teemalauantai

17.4. Teemalauantai: Mafiosot valkokankaalla

Julkaistu tiistaina 16.03.2010 0 kommenttia 221 suositusta

Mitä muuta kuin spagettia ja mafiaa? Teemaillan aiheena ovat Hollywoodin italialaiset juuret. Illan elokuva on Mafiaveljet.

Lauantaina 17.4. klo 21.00.

Teemaillan aiheena on italialaisen perinnön merkitys amerikkalaisessa elokuvassa. Hollywoodin historia on täynnä näyttelijöitä ja elokuvantekijöitä, joilla on italialaiset juuret, mutta mitä muuta italialaisuus on kuin latinorakastajia ja järjestäytyneitä rikollisia, kummisetiä ja spagettia? Ja mikä mafiakuvauksissa jaksaa jatkuvasti kiehtoa katsojia?

 

Dokumentissa Amerikanitalialaiset ja Hollywood juuriaan ja identiteettiään pohtivat muun muassa näyttelijät Susan Sarandon, Isabella Rossellini, John Turturro, Chazz Palminteri, Stanley Tucci, Marisa Tomei ja Ben Gazzara sekä Sopranos-tv-sarjan luoja David Chase. Dokumentin historiallinen kaari ulottuu mykän kauden ensirakastajasta Rudolph Valentinosta Frank Sinatran kautta Francis Coppolaan ja James Gandolfiniin.

Italialaisperäiset hahmot vyöryivät toden teolla elokuviin, kun gangsterielokuvat alkoivat yleistyä. Samalla syntyi myyttinen kuva italialaisesta rikollismafiasta. 1930-luvun kuuluisimpia mafiakuvauksia olivat Arpinaama ja Pikku Caesar. Ylittämättömiä mafiakuvauksia ovat 1970-luvun Kummisedät ja vuonna 1990 valmistunut Mafiaveljet. Italialaismafian asemaa valkokankaalla ei tunnu horjuttavan mikään, touhu vain on käynyt raadollisemmaksi.

”Vihaan sanaa juuret”, totesi sisilialaissyntyinen menestysohjaaja Frank Capra aikoinaan, mutta amerikanitalialaiset elokuvantekijät kokevat yhä taistelevansa stereotyyppejä vastaan. Toisenlaista, realistisempaa ja vivahteikkaampaa kuvaa italialaisamerikkalaisuudesta löytyy muun muassa elokuvista Jäähyväiset kummisedälle (A Bronx Tale) ja Big Night. Dokumentissa on mukana myös Spike Lee, jonka elokuvassa Do the Right Thing afrikanamerikkalaiset ja italianamerikkalaiset ottavat yhteen helteisenä päivänä Brooklynissä.

 

Illan elokuvana esitetään Martin Scorsesen mestariteos Mafiaveljet (K15). Se on tosipohjainen, realistinen elokuva rikolliskolmikosta, joka yrittää kiivetä New Yorkin italialaismafian hierarkiassa ylöspäin ja pysyä hengissä. Pääosia näyttelevät Ray Liotta, Robert De Niro ja Joe Pesci, joka voitti maanisesta roolistaan Oscarin. Muissa tärkeissä rooleissa ovat Paul Sorvino ja Lorraine Bracco.

Scorsesen silottelematon kuvaus rikollisten elämästä näyttää paitsi silmittömän väkivallan myös sen, mikä mafiassa ja mafiakuvauksissa vetää puoleensa. Mafiaveljet perustuu Nicholas Pileggin kirjaan Wiseguy, joka kertoo oikean mafiamiehen Henry Hillin tarinan. Rikollinen elämäntapa, ”mafian lifestyle”, kiehtoi Hilliä pienestä asti, joten uravalinta 1950-luvun Brooklynissa oli helppo.

Mafiaveljet on ohjauksen, kuvauksen, leikkauksen, musiikinkäytön ja näyttelijätyön juhlaa. Sitä on usein kutsuttu kaikkien aikojen parhaaksi mafiaelokuvaksi.

 

(Kirjoittanut Kati Sinisalo, 2010)

Lisätietoa ohjelmasta

Amerikanitalialaiset ja Hollywood (Beyond Wiseguys: Italian Americans & The Movies, USA 2008). Dokumentti. Ohjaus: Steven Fischler.

Mafiaveljet (Goodfellas, USA 1990). Ohjaus: Martin Scorsese. Näyttelijät: Ray Liotta, Robert De Niro, Joe Pesci, Paul Sorvino, Lorraine Bracco. K15

Suosittele221 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

24.4. Teemalauantai: Seitsemän samuraita

Ohjaaja Akira Kurosawan syntymästä on kulunut 100 vuotta ja näyttelijä Toshiro Mifunen syntymästä 90 vuotta. Juhlapäivien kunniaksi lauantai-iltaan on raivattu tilaa liki kolme ja puoli tuntia kestävälle muhkealle seikkailuelokuvalle.

8.5. Teemalauantai: Easy Rider

Teema painaa kaasua ja matkaa amerikkalaisen elokuvan murrosvuosiin. Uuden Hollywoodin symboliksi nousseen Easy Riderin jälkeen perehdytään elokuvan kapinavuosiin perusteellisessa ja viihdyttävässä dokumentissa Hollywoodin pelastajat.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook