YLE Teema

 

Teemalauantai

22.1. Teemalauantai: Kennedyt

Julkaistu perjantaina 17.12.2010 2 kommenttia 211 suositusta

lauantai 22.1. klo 21.00

50 vuotta sitten presidentinvalansa vannoneelle John F. Kennedylle omistetussa teemaillassa esitetään upouusi pitkä dokumenttielokuva sekä suoran elokuvan klassikko vuodelta 1963.

21.00 Kennedyt: viattomuuden loppu (La fin de l'innocence, Ranska, 2010)

Uusi pitkä dokumenttielokuva kertoo Kennedyn klaanin traagisen tarinan lasten näkökulmasta. Mukana ainutlaatuista arkistomateriaalia. Ohjaus Patrick Jeudy.

Miten perhe-elämä vaikuttaa lapseen? Entä kun tuo perhe on Kennedyn lumottu ja kirottu klaani, jonka vaiheita koko maailma seuraa henkeään pidätellen? Caroline, Robert, Christopher, Mary, John-John ja David olivat 7-11-vuotiaita, kun John F. Kennedy murhattiin. Kun Robert Kennedy ammuttiin, he olivat 13-17-vuotiaita. He saivat elää rikkaiden lasten etuoikeutettua elämää, mutta he joutuivat myös seuraamaan aivan läheltä aikuisten valtapelejä, yksityiselämä draamoja ja kaikkialla väijyvää uhkaa.

Kennedyt: viattomuuden loppu on kertomus näiden lasten kohtaloista. Ainutlaatuisesta arkistomateriaalista rakentuu 20. vuosisadan vaikutusvaltaisimpiin kuuluneen perheen muotokuva, joka on sekä nostalginen, intiimi ja tunteikas että tarkkanäköinen. Näkökulma on lasten - sisäpiirissä mutta ulkopuolella olleiden klaanin jäsenten. Patrick Jeudyn edellinen pitkä dokumenttielokuva oli Marilynin viimeiset sessiot, sekin teeman yhteistuotanto.

22.30 Kriisi (Crisis: Behind a Presidential Commitment, USA 1963)

Kriisi on suoran dokumenttielokuvan eli "direct cineman" merkkiteos Yhdysvaltain rotuerottelukriisistä 1963. Robert Drew oli kameroineen paikalla niin Alabaman osavaltion kuvernöörin ja oikeusministeri Robert Kennedyn työpaikoilla ja kodeissa kuin John F. Kennedyn hallitsemassa Valkoisessa talossa, keskellä kriisiä. Suoran elokuvan periaatteiden mukaisesti ja uuden kevyen kuvauskaluston ansiosta hän taltioi tapahtumat mahdollisimman huomaamattomasti, niihin puuttumatta.

Yhdysvaltain kansalaisoikeustaistelun keskeiseksi tapahtumapaikaksi kesällä 1963 nousi Alabaman osavaltion yliopisto. Yliopistoon ensimmäisten mustien joukossa hyväksytyt opiskelijat Vivian Malone ja James Hood saivat vastaansa kuvernööri Wallacen, puolelleen oikeusministeri Kennedyn ja kriisin ratkaisijaksi presidentti Kennedyn. Näitä jännittäviä hetkiä Kriisi seuraa, aivan läheltä.

”Edessämme on syvästi inhimillinen näytelmä, jota seuraava kamera tuntuu olevan itse ihmistä monta askelta lähempänä kuin entiset dokumentit. Ja tietysti kasvoja: ensiksi kaksi mustaa opiskelijaa ja heidän ihmisarvoaan karkeasti manipuloiva kuvernööri George Wallace, sitten Kennedyn veljekset, presidentti ja ulkoministeri. Ainakaan minä en muista nähneeni koskettavampia, intiimimpiä filmikuvia John F. ja Robert Kennedystä.” Näin kirjoitti Kriisistä Peter von Bagh Teeman kesän 2010 dokumenttielokuvaklassikoiden esittelyssä.

Lisätietoa ohjelmasta

Kennedyt: viattomuuden loppu (La fin de l'innocence, Ranska, 2010). Ohjaus Patrick Jeudy.

Kriisi (Crisis: Behind a Presidential Commitment, USA 1963). Ohjaus Robert Drew.

Suosittele211 Suosittelee

Lähetä linkki

Kommentit

Rembo

Kennedy-dokumentti oli kokonaisuudessaankin hyvä, mutta erityisesti rotuerottelukriisistä 1963 kertonut "Kriisi" on kyllä ehdottomasti paras koskaan näkemäni dokumentti. Se hakkaa mennen tullen kaikki parhaatkin elokuvat. Kriisi on kuvattu keskellä tapahtumia ”kärpäsenä katossa” seuraten; niin Alabaman osavaltion kuvernöörin ja oikeusministeri Robert Kennedyn työpaikoilla ja kodeissa kuin Valkoisessa talossakin.

YLE Teema

Molemmat Kennedy-dokumentit ovat katsottavissa YLE Areenassa 29.1. asti.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook