YLE Teema

 

Teemalauantai

23.4. Teemalauantai: Barokkinen Depardieu

Julkaistu tiistaina 15.03.2011 1 kommenttia 190 suositusta

lauantai 23.4. klo 21

Pääsiäislauantaita vietetään ranskalaisissa merkeissä, taidetta ja elämää yhteen sovitellen. Illan elokuva on peräti seitsemän César-palkintoa voittanut Kaikki elämän aamut (Tous les matins du monde, Ranska 1991). Se on kertomus kahdesta erilaisesta säveltäjästä, Sainte Colombesta ja Marin Marais'sta 1600-luvun Ranskassa. Toinen on erakko, toinen päätyy aurinkokuninkaan hoviin. Pääosia esittävät Gérard Depardieu ja Jean-Pierre Marielle.

Alain Corneaun ohjaaman elokuvan suuri menestys toi ranskalaisen barokkimusiikin laajan yleisön tietoisuuteen ja teki elokuvan musiikin esittäjästä, viola da gamban taiturista Jordi Savallista tähden.

Ennen elokuvaa nähdään Depardieu (Gérard Depardieu: une force qui va, Ranska 2008), ytimekkäästi nimetty henkilökuva barokkielokuvan barokkisesta pääosanesittäjästä. Dokumentissa seurataan Depardieuta (s. 1948) muun muassa kuvauksissa New Yorkissa (elokuva Green Card) ja Ranskassa (Cyrano de Bergerac), Kalkutassa tapaamassa intialaisen elokuvan mestariohjaajaa Satyajit Rayta sekä Tourainen linnassa, jossa näyttelijästä tuli viininvalmistaja.

Voimakastahtoinen, värikäs ja viiniä rakastava näyttelijä surffailee yhtä luontevasti liike-elämän ja kaupallisuuden kuin taiteen ja politiikan maailmassa. Hän veljeilee silmäätekevien kanssa ja on Fidel Castron ystävä. Depardieu kykenee esittämään niin sarjakuvahahmo Obelixia kuin äärimmäisen herkkää rekkakuskia Marguerite Durasin elokuvassa Le Camion. Kahdensadan elokuvan jälkeen häntä voi pitää yhtenä harvoista eurooppalaisista supertähdistä.

Dokumentissa on runsaasti näytteitä Depardieun elokuvista ja tv-esiintymisistä. Haastateltavina ovat muun muassa ohjaajat Peter Weir, Jean-Paul Rappeneau, Claude Berri ja Bertrand Blier.

Lisätietoa ohjelmasta

Depardieu (Gérard Depardieu: une force qui va, Ranska 2008). Dokumentti, ohjaus Pierre-André Boutang. Tuotanto: Films du Bouloi/YLE Yhteistuotannot.

Kaikki elämän aamut (Tous les matins du monde, Ranska 1991). Ohjaus Alain Corneau. N: Jean-Pierre Marielle (Sainte Colombe), Gérard Depardieu (Marin Marais), Anne Brochet (Madeleine), Carole Richert (Toinette), Guillaume Depardieu (Marin Marais nuorena).

Suosittele190 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Vapahtajamme seitsemän viimeistä sanaa ristillä

Periodiorkesteri Le Concert des Nations esittää Joseph Haydnin mestariteoksen Jordi Savallin johdolla Cádizin Santa Cueva -katedraalissa.

Kommentit

Atro Niiniluoto

Dokumentin katsoin alusta loppuun. Muistan itse Depardieun ainakin Monte Criston kreivin roolista. Hän ei todellakaan ole mistään keskiajalta.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook