YLE Teema

 

Ceylonin laulu

Julkaistu keskiviikkona 26.05.2010 0 kommenttia 202 suositusta

maanantai 12.9. klo 23, uusinta su 18.9. klo 22.40

Basil Wright: Ceylonin laulu (Song of Ceylon), 1935 

 

”Matkailu- ja tilauselokuvat ovat ellei säälittävin niin ainakin vähiten lupaava elokuvan laji. Näin koki asian myös 1930-luvulla päiväkritiikkiä kirjoittanut kirjailija Graham Greene, joka noteerasi Ceylonin laulu -elokuvan heti ja purki ällistystään siitä, että ”epälupaavin” laji oli tuottanut täydellisen onnistumisen.

Neljän jakson rakenteen kautta on luotu läpileikkaus kaukaisen seudun jokapäiväisestä työstä: näkemys elinkeinorakenteesta, buddhalaisista perinteistä – ja kaiken tämän taustalla liikekirjojen ja osakkeiden melkein näkymättömästä ja kuulumattomasta, mutta hyvin todellisesta ja kylmäävästä läsnäolosta.

Tällainen havainnon taso ei olisi mahdollinen, ellei ohjaaja itse olisi imperiumin kasvatti: kameran edessä on nyttemmin kadonnut maailma, brittiläisen siirtomaavallan olemus, jonka ihmeellisiä jännitteitä ulkopuolinen tuskin voisi tavoittaa näin syvällisesti. Kritiikki on melkein näkymätöntä, mutta tällä elokuvalla on omatunto.”

Peter von Bagh

 

Basil Wrightin ohjaama ja John Griersonin tuottama lyyrinen kronikka kaukaisen saaren asukkaiden elämästä ja uskonnollisista tavoista sekä länsimaisen teollisuuden vaikutuksesta niihin.

 

Peter von Bagh esittelee elokuvan: katso video alla.

Videot

Suosittele202 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Englannin sävel

Humphrey Jenningsin lyyrinen, moniääninen dokumentti kuvaa ilman kommentteja yhtä päivää Englannissa toisen maailmansodan aikana. "Tämä lähes täydellinen elokuva on minulle, elokuvakouluja käymättömälle, ollut tärkein opinkappaleeni”, toteaa Peter von Bagh.

Hullut mestarit (K15)

Jean Rouchin hurja, monesti kielletty elokuva kuvaa Ghanan lähiöissä harjoitettuja Hauka-riittejä, joissa kolonialismi vääntyy siirtomaaherrojen irvokkaiksi karikatyyreiksi. Dokumentin esittelee Peter von Bagh.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook