YLE Teema

 

Teemalauantai

24.3. Teemalauantai: 1920-luvun Berliini

Julkaistu keskiviikkona 29.02.2012 1 kommenttia 169 suositusta

lauantai 24.3. klo 21.00-24.10

Teemalauantaissa herää henkiin maailmansotien välisen Weimarin tasavallan kiihkeä, kokeileva ja uskalias yöelämä. Siitä kerrotaan niin dokumentissa Berliinin villit vuodet kuin kahdeksan Oscaria voittaneessa menestysmusikaalissa Cabaret.

Kabareetaide kukoisti 1920-luvun Berliinissä. Yöelämää ja rajoja rikkovaa ilmaisua kiihdyttivät myös lama ja natsismin nousu. Näistä ajoista ja ajan taiteilijoista kertoo ainutlaatuista arkistomateriaalia sisältävä uusi dokumentti Berliinin villit vuodet (Cabaret-Berlin: Die wilde Bühne). Dokumentti on rakennettu kokonaan autenttisesta vanhasta materiaalista: mukana on niin uutisaineistoa kuin aikakauden fiktioelokuvia, kotielokuvia ja valokuvia, maalauksia ja musiikkitaltioita.

Berliinin villit vuodet seuraa Weimarin tasavallan kiehtovaa kulttuurihistoriaa vuodet 1919-1933 eli tasavallan synnystä superinflaation ja laman kautta natsismin nousuun.

Tuon aikakauden loppua kuvaa illan elokuva, Bob Fossen menestysmusikaali Cabaret (12). Vuonna 1972 valmistunut elokuva herätti henkiin syntisen Berliinin ja teki Liza Minnellin esittämästä kabareelaulajasta Sally Bowlesista kuolemattoman hahmon.

Cabaret kertoo Weimarin tasavallan pääkaupungista, jossa juhlitaan kuin viimeistä päivää samaan aikaan kun natsipuolue järjestäytyy ja kasvattaa rivejään. Berliinin yöelämässä testataan niin poliittisen kuin seksuaalisen vapauden rajoja. Kaiken kesipiste on pahamaineinen Kit-Kat-klubi, jossa amerikkalainen Sally Bowles esiintyy. Klubin toinen suuri tähti on MC, master of ceremonies eli paikan seremoniamestari.

Koreografivelho Bob Fossen ohjaama elokuvamusikaali oli huikea menestys, ja se voitti peräti kahdeksan Oscaria. Elokuva perustuu Broadway-musikaaliin, joka puolestaan perustuu Berliinissä 1930-luvun alussa asuneen kirjailija Christopher Isherwoodin tarinoihin. Musikaalin tarttuvat laulut teki parivaljakko John Kander ja Fred Ebb.

Minnellin ja sermoniamestaria esittäneen Joel Greyn lisäksi elokuvan keskeisiä näyttelijöitä ja kolmiodraaman osasia ovat nuorta kirjailijanalkua esittänyt Michael York ja rikasta paronia näytellyt Helmut Griem.

Cabaret-elokuvan taustoja ja Sally Bowlesin todellista esikuvaa jäljitetään myös dokumentissa Todellinen Cabaret, joka esitetään Teemalla 20.3.

(Cabaret-elokuva ja dokumentti Todellinen Cabaret esitettiin edellisen kerran Teemalla 16.10.2010 Teemalauantaissa.)

Lisätietoa ohjelmasta

Berliinin villit vuodet (Cabaret-Berlin: Die wilde Bühne), Ranska / Saksa 2010. Dokumentti, ohjaus Fabienne Rousso-Lenoir.

Cabaret, USA 1972. O: Bob Fosse. N: Liza Minnelli, Michael York, Joel Grey, Helmut Griem.

Suosittele169 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

17.3. Teemalauantai: 1920-luvun Pariisi

Sotienvälisenä aikana Pariisi oli modernin taiteen mekka, jazzin kehto ja kadotetun sukupolven turvapaikka. Teemaillassa nähdään dokumentti Montmartren Harlem ja Alan Rudolphin elokuva The Moderns eli Amerikkalaisia Pariisissa (16).

Todellinen Cabaret

Näyttelijä Alan Cumming jäljittää menestysmusikaalin ja -elokuvan taustoja: Weimarin tasavallan kabareekulttuuria, Christopher Isherwoodin Berliinin-vuosien tapahtumia ja oikean Sally Bowlesin kohtaloa. Haastateltavina mm. Liza Minnelli ja Ute Lemper.

Kommentit

Atro Niiniluoto

Kabareetaidetta muistan nähneeni vain Suomessa, mutta dokumentista tunnistin kyllä Dietrichin Marlenen. Cabaret-musikaalia en jaksanut kokonaan, mutta päätähti Minnelli oli roolissaan suorastaan rohkean näköinen.


Yllä olevien sanojen tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook