YLE Teema

 

Suojele minua! Osa 2

Julkaistu keskiviikkona 05.01.2011 0 kommenttia 218 suositusta

Samuli Putro tekee laulun nuoruutensa elokuvateatterista, raahelaisesta Bio Huvimyllystä. Minna Joenniemi yllyttää porilaiset keksimään uutta käyttöä hylätylle vanhalle lyhytaaltoasemalle. Tuomas Toivonen pohtii Helsingin mökkikulttuurin tulevaisuutta Kivinokan perinteisellä kesämaja-alueella.

sunnuntai 9.10. klo 21.00

Raahelaisen Bio Huvimyllyn kohtalosta on Raahessa väännetty peistä vuosikausia. Bio Huvimylly avattiin vuonna 1936 ja se on yksi harvoja säilyneitä korttelikinoja. Rakennus seisoo vuokratontilla jonka omistaja haluaisi päästä vanhasta talosta eroon ja saada tontin tuottavampaan käyttöön. Raahessa on syntynyt valtava kansanliike rakennusta suojelemaan ja itse rakennuksen omistaja, elokuvayrittäjä Juha Koistinen, on tehnyt esityksen rakennuksen suojelemiseksi rakennussuojelulailla. Ohjelman kuvaamisen jälkeen Pohjois-Pohjanmaan ELY on tehnyt rakennuksesta suojelupäätöksen. Päätös on vielä ympäristöministeriön vahvistettava. Paikkaan liittyy paljon raahelaisten muistoja, ja omakohtainen on tarina myös Samulin laulussa…

Tilanne nyt: Huvimyllyn vuokrasopimus on päättymässä, ja kiista rakennuksen kohtalosta jatkuu.

Porin vanha Yleisradion lyhytaaltoasema valmistui arkkitehti Hugo Harmian piirustusten mukaisena heinäkuussa 1940. Funkistyylinen asema oli Porin ja koko Suomen ylpeys. ”Suurenmoinen osoitus valtavasta tekniikan kehityksestä”. Kun lyhytaaltotoiminta siirrettiin uuteen paikkaan 80-luvulla, rakennus jäi tyhjilleen. Nyt se on jonkinlaisesta suojelumerkinnästä huolimatta tuhoutumassa kovaa vauhtia. Talolle on 80-luvulla laadittu suunnitelma sen muuttamiseksi vapaa-ajantaloksi, mutta visiot ovat unohtuneet ja jääneet toteutumatta. ”Miten tämän unohtuneen funkishelmen voisi herättää eloon?” haastaa Minna porilaiset pohtimaan suorassa lähetyksessä…

Helsinkiläisen Kivinokan kesämaja-alueen tulevaisuutta uhkaa asuntorakentaminen. Kivinokan kesämaja-alue oli aina vuoteen 2002 asti merkitty yleiskaavassa virkistysalueeksi. Mutta sitten Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto esitti alueen rakentamista asuntoalueeksi. 30-luvulla työläisten kesänviettopaikkana alkunsa saaneella Kivinokan kesämaja-alueella on tällä hetkellä mm. noin kuusi ja puolisataa kesämajaa, luontopolku arvokkaassa aarnimetsässä ja pari uimarantaa. Alue sijaitsee ihan metron varrella, joten nykyisten kaupunkisuunnitteluideaalien mukaan se on mitä parasta aluetta asuntorakentamiseen. Onnistuuko Tuomas yhdistämään kaupungin tarpeen asunnoille hyvien liikenneyhteyksien varrella ja mökkiasukkaiden toiveen alueen arvostamisesta ja säilyttämisestä kaikille avoimena virkistyspaikkana.

Tilanne nyt: Kivinokan kohtalosta ei ole tehty lopullista ratkaisua. Kaupunki on jatkanut mökkiläisten vuokrasopimusta kymmenen vuotta (HS).

Lisätietoa ohjelmasta

Ohjaus: Sari Möttönen

Suosittele218 Suosittelee

Lähetä linkki

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook