YLE Teema

 

Teemalauantai

28.5. Teemalauantai: Gigolot

Julkaistu maanantaina 04.04.2011 0 kommenttia 229 suositusta

lauantai 28.5. klo 21.00-23.50

Teemalauantait lähtevät kesätauolle kreikkalaisten gigoloiden sekä nuoren ja viriilin Richard Geren seurassa.

Illan avaa dokumentti Rodoksen rantaleijonat, joka kertoo Kreikan turistirannoilla 1970-80-luvuilla turisteja liehitelleistä gigoloista, "kamakeista". Entiset kamakit muistelevat aikaa, jolloin puritaaniseen sotilasdiktatuuriin saapui yhtäkkiä tuhansittain vapaamielisiä pohjoiseurooppalaisia naisia valmiina lomaromanssiin.

Miehet valloittivat naiset muutamilla englanninkielisillä fraaseilla ja avonaisilla paidoilla sekä eritoten päättäväisellä asenteella. Dokumentissa miehet paljastavat muutamia hilpeitä naisten vokottelukikkoja. He kertovat myös, mitä heille kuuluu tänä päivänä.

Kulttuurierot olivat valtavia, mutta kohtaamisista syntyi myös avioliittoja. Dokumentin ainoa naishaastateltava on suomalainen Tarja, joka päätyi naimisiin Rodokselle. Herkullisessa ja vähän kiusallisessa arkistomateriaalissa näkyy useitakin suomalaisturisteja.

Illan elokuva on Paul Schraderin kirjoittama ja ohjaama rikosdraama American Gigolo (1980) (K15), jossa Richard Gere esittää menestyvää, narsistista miesprostituoitua Los Angelesissa. Komean ja karismaattisen Julian Kayn naisseuralaiset vaihtuvat ja ylellinen elämä jatkuu, kunnes yksi varakkaista naisasiakkaista murhataan. Mitä pidemmälle poliisin tutkimukset etenevät, sen pahemmin Julian näyttää sotkeutuvan vyyhtiin. Julian on jo aiemmin tutustunut kauniiseen senaattorin vaimoon (Lauren Hutton), joka odottaa, että jokin muuttuisi hänen elämässään. 

American Gigolo on tyylillisesti 1980-luvun avainelokuvia. Se muistetaan paitsi Geren rohkeasta roolista myös Giorgio Moroderin musiikista, Blondien Call Me -kappaleesta ja ylellisen kasarilifestylen kuvauksesta. Schrader kertoo kuitenkin kaiken loiston keskellä tarinan yksinäisestä miehestä, synnistä ja sovituksesta. Armanin puvuissa näytellään draamaa, jonka esikuva on pelkistyksen ja transsendenssin mestarin Robert Bressonin Taskuvaras.

Lisätietoa ohjelmasta

Rodoksen rantaleijonat (Colossi of Love), Kreikka 2010. Dokumentti, ohjaus Nikkos Mistriotis.

American Gigolo, USA 1980. Ohjaus Paul Schrader, pääosissa Richard Gere, Lauren Hutton. K15

Suosittele229 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Elokuvan kätketty kieli (K15)

Mitä elokuvat kertovat meistä ja perversioistamme? Kulttifilosofi ja psykoanalyytikko Slavoj Žižek avaa jäljittelemättömällä tavallaan Hollywood-elokuvien kätketyn kielen kolmiosaisessa sarjassa.

Huuma (16)

Kathleen Turner on 1980-luvun femme fatale Lawrence Kasdanin eroottisessa trillerissä. Floridan kuumuudessa kohtalokkaaseen naiseen rakastuvaa lakimiestä esittää William Hurt.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook