YLE Teema

 

Jacques Cousteau

Julkaistu perjantaina 19.11.2010 0 kommenttia 206 suositusta

Lahjapaketti meriluonnon, merentutkimuksen, sukelluksen ja Cousteaun ystäville.

torstai 30.12. kello 10.00

Jacques-Yves Cousteau (1910-97) oli ranskalainen merivoimien upseeri, tutkimusmatkailija, laitesukelluksen edelläkävijä ja tieteilijä, joka tutki merta ja kaikkia vesielämän muotoja. Hän tuli erityisesti tunnetuksi lähinnä tv-sarjoistaan. Cousteau ohjasi kuitenkin myös kolme elokuvateattereihin suunnattua dokumenttielokuvaa, kolmella vuosikymmenellä.

Cousteau: Hiljainen maailma
(Le monde du silence, Ranska 1956 82’)

Cousteaun nuoren Louis Mallen kanssa ohjaamassa elokuvassa Calypso-laivan miehistö kohtaa eläimiä maailman merillä. Dokumentti voitti Cannesin elokuvajuhlien Kultaisen palmun ja parhaan dokumentin Oscarin. Dokumentti kuvastaa myös aikansa eläinsuhdetta, esimerkiksi ”pahat” hait teurastetaan kostonhimoisesti. Dokumenttielokuva palkittiin Cannesin kultaisella Palmulla ja parhaan dokumentin Oscarilla. Elokuvassa on pari kohtaa, jotka saattavat hämmentää tai järkyttää katsojia.

Cousteau: Elävä meri
(Le monde sans soleil, Ranska 1964 89’)

Jacques-Yves Cousteaun toisessa elokuvassa Calypso-laiva on ankkuroitu Punaiselle merelle. Uraauurtavan tekniikan avulla tiimi tutkii syvyyksien luontoa ja vaikutusta sukeltajiin. Dokumenttielokuva palkittiin myös parhaan dokumentin Oscarilla.

Cousteau: Matka maailman ääriin
(Voyage au bout du monde, Ranska 1975 96’)

Kolmannessa elokuvassa Calypson tiimi tutkii pioneerina Etelämannerta. Retkillä riittää vaaroja, mutta myös upeita kohtaamisia mm. pingviinien ja ryhävalaan kanssa.

Löydä lisää:

Jacques-Yves Cousteau
Suosittele206 Suosittelee

Lähetä linkki

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook