YLE Teema

 

Teemalauantai

31.8. Teemalauantai: Peter von Bagh 70

Julkaistu keskiviikkona 07.08.2013 1 kommenttia 64 suositusta

lauantai 31.8. klo 21.00

Elokuvakulttuurin renessanssimiehen 70-vuotispäivän (29.8.2013) kunniaksi teemaillassa nähdään Peter von Baghin kaksi keskenään varsin erilaista ohjaustyötä: Kreivi (1971) ja Helsinki, ikuisesti (2008). Luvassa fiktiota ja dokumenttia, rienausta ja kauneutta, esseistiikkaa ja satuilua, historiaa ja tarinointia. Illan täydentää Peter von Baghin henkilökuva.

”Se oli onnellisten nuorten tekemä elokuva.” Illan avaa Kreivi, jonka nuori Peter von Bagh ohjasi kesällä 1970. Ohjaaja esittelee itse tämän ainoaksi näytelmäelokuvakseen jääneen, kohutun ja parjatun, sittemmin kulttielokuvaksi nousseen työnsä. Dokumenttia ja fiktiota luovasti sekoittava Kreivi on kertomus 76 kertaa kihloissa olleesta naistenmies Pertti Ylermi Lindgrenistä. Kreivin naisia näyttelevät Irma Martinkauppi, Titta Karakorpi, Elina Salo ja Kirsti Wallasvaara. Klassikoksi nousseen hurjan Nuoruustangon sävelsi Kaj Chydenius, sanat ovat Anu Kaipaisen ja laulun tulkitsee Kiti Neuvonen.

Nuoruustyöstä siirrytään Peter von Baghin kypsän vaiheen mestariteokseen, runolliseen kollaasielokuvaan Helsinki, ikuisesti. Sen keskeinen väite on: "Todellisin Helsinki on vain valkokankaalla." Arkistomateriaaliin perustuva esseistinen kaupunkisinfonia etsii Helsingin sielua niin näytelmä- ja dokumenttielokuvista kuin suomalaisesta taiteesta. Zeppeliini lentää Helsingin yllä, Tauno Palo ja Ansa Ikonen laulavat, Pikku-Matti saapuu suureen kaupunkiin, Kallion valot heijastuvat Matti Pellonpään Nikanderin kasvoille, ihmiset väkijoukossa kävelevät suoraan kohti kameraa kansalaissodan vuonna 1918...

Vuosikymmenet, ihmiskasvot, paikat, yksityiset ja yleiset kohtalot, tosi ja sepite kietoutuvat yhteen ainutlaatuiseksi kokonaisuudeksi, joka todistaa: kyllä, Helsingillä on sielu. Helsinki, ikuisesti on saanut ylistävän vastaanoton myös maailmalla. Muun muassa kriitikko Jonathan Rosenbaum nosti sen 2000-luvun ensimmäisen kymmenluvun kymmenen parhaan elokuvan joukkoon.

Illan päättää vuonna 2010 valmistunut tv-dokumentti Suomalainen elokuvaohjaaja Peter von Bagh, jossa ohjaaja, kirjailija, tutkija, Sodankylän ja Bolognan festivaalijohtaja ja dokumentaristi on vaihteeksi itse dokumentin aiheena. Marjaana Mykkäsen ja Esko Rautakorven ohjaamassa henkilökuvassa Peter von Bagh puhuu avoimesti niin dokumenttielokuvien tekemisestä kuin äidittömänä kasvamisesta. Haastattelut on tehnyt Liselott Forsman.

 

Kuuntele myös Filmiryhmä: Muisti, historia ja Peter von Bagh. Yle Radio 1 torstaina 29.8. kello 17.20 ja sen jälkeen Areenassa.

Huom! Teemalla esitetään Peter von Baghin syntymäpäivän kunniaksi myös Lastuja - taiteilijasuvun tarina (2011) ja 12-osainen suurtyö Sininen laulu (2003) sekä Teeman Elävässä arkistossa von Baghin vanhemmat dokumentit Tauno Palo (1981), Tankavaaran Travolta (1979) ja Päivä Karl Marxin haudalla (1983).

 

Lisätietoa ohjelmasta

Peter von Bagh esittelee Kreivin (2013) . Kuvaus Arto Kaivanto. Tuotanto Yle.

Kreivi (Suomi 1971). Ohjaus Peter von Bagh. Pääosissa Pertti Ylermi Lindgren, Irma Martinkauppi, Titta Karakorpi, Elina Salo ja Kirsti Wallasvaara. Tuotanto FJ-Filmi ja Filminor.

Helsinki, ikuisesti (Suomi 2008) Dokumenttielokuva, ohjaus Peter von Bagh. Tuotanto Illume.

Suomalainen elokuvaohjaaja: Peter von Bagh (2010). Haastattelut Liselott Forsman, ohjaus Marjaana Mykkänen ja Esko Rautakorpi. Tuotanto Yle Kulttuuri.

Suosittele64 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Elävä arkisto : Peter von Bagh 1/2

Elävä arkisto esittää vuodelta 1981 Peter von Baghin intiimin henkilökuvan suomalaisen valkokankaan ylivertaisesta tähdestä Tauno Palosta.

Elävä arkisto: Peter von Bagh 2/2

Peter von Baghin aikalaisdokumenteissa Lapin jätkät matkaavat Aira Samulinin disko-oppiin ja turistit kertovat mietteitään Karl Marxin haudalla.

Kommentit

Atro Niiniluoto

Onnea elämää suuremmalle suurmiehelle. Katsoin elokuvan Kreivistä. Muistutti tosiaan enemmän Auervaaraa kuin Casanovaa.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook