YLE Teema

 

Teemalauantai

3.7. Teemalauantai: Picasso

Julkaistu keskiviikkona 05.05.2010 0 kommenttia 254 suositusta

Tarua ja totta maestro Pablo Picassosta. Mukana taiteilija itse sekä hänen fiktiivinen versionsa, mestarillisia muotokuvia molemmat.

lauantai 3.7. klo 21

Teemailta avataan anarkistisesti Picasson hengessä. Tage Danielssonin vuonna 1978 ohjaamassa ruotsalaiskomediassa Picasson seikkailut (Picassos äventyr) kerrotaan tuhat rakastavaa valhetta taiteilijasta ja opitaan laittamaan kalakukkoa.

Hulvattoman elokuvan motoksi on valittu Picasson kuuluisa toteamus: "Taide on valhe, joka näyttää totuuden." Siinä hengessä, valheista totuutta kutoen, katsojat viedään keppostelija-Picasson matkassa maailmalle.

Picasson seikkailuissa ovat mukana muun muassa Gertrude Stein, Alice B. Toklas, Rousseau, Apollinaire, Hemingway ja Dali. Hitler ja Churchill ottavat nyt yhteen taiteilijoina. Djagilevin baletissa päräytellään pieruhuumoria, suomalainen Sirkka inspiroi Picasson luomaan monsterismi-tyylisuunnan, ja lopulta Picasso jää kaupallisuuden ansaan. Seuraa suuri Picasso-romahdus, mutta taiteilija lavastaa oman kuolemansa ja maalaa itselleen pakoreitin ulos.

Elokuvan pääosassa polvihousuisena Picassona nähdään Gösta Ekman. Muissa keskeisissä osissa ovat Hans Alfredson, Margaretha Krook ja Lena Olin. Kalakukko-ohjeita laulavan suomalaisen kabareetähden Sirkan (Lena Nyman) vanhempia esittävät muumimamma ja muumipappa eli Birgitta Ulfsson ja Lasse Pöysti.

Luikurin laskettelun jälkeen on vuorossa aito asia, maestro itse dokumenttielokuvassa Picasso - arvoitus (Le Mystère Picasso). Vuonna 1956 kuvattu elokuva sisältää ainutlaatuista kuvaa Picasson työskentelystä: piirrot taideteoksen ensimmäisestä viivasta viimeiseen. Kuvausten aikana syntyneet 20 teosta hävitettiin elokuvan valmistuttua, joten ne ovat olemassa vain filmillä. Itse elokuva on siis tässä tapauksessa se taideteos.

Maalaustaidetta käsittelevien dokumenttien parhaimmistoon kuuluvan elokuvan on ohjannut Henri-Georges Clouzot. Hän itse kutsuu teostaan hauskaksi seikkailuksi taiteilijan pään sisällä.

(kirjoittanut Kati Sinisalo)

Lisätietoa ohjelmasta

Picasson seikkailut (Picassos äventyr, Ruotsi 1978). Ohjaus Tage Danielsson. Pääosissa Gösta Ekman, Hans Alfredson, Margaretha Krook, Lena Olin, Lena Nyman. 114 min.

Picasso - arvoitus (Le Mystère Picasso, Ranska 1956). Ohjaus Henri-Georges Clouzot. 75 min.

Suosittele254 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

10.7. Teemalauantai: Vermeer

Teemailta on omistettu hollantilaiselle Johannes Vermeerille, jonka 1600-luvulla maalaamat taulut puhuttelevat ihmeen suorasti nykykatsojaa. Dokumentti lähestyy maalausten mysteeriä, illan elokuvana nähdään Tyttö ja helmikorvakoru.

7.8. Teemalauantai: Jacques Tati

Teemailta on omistettu ainutlaatuisen ranskalaisohjaajan mestarilliselle komedialle Enoni on toista maata. Ensin nähdään dokumentti elokuvasta, sitten itse elokuva. Mukana tietysti herra Hulot ja piippu!

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook