YLE Teema

 

Suojele minua! Osa 3

Julkaistu perjantaina 07.01.2011 2 kommenttia 250 suositusta

perjantai 4.2. klo 19.15

Tässä jaksossa Minna Joenniemi yrittää herättää henkiin Lahnajärven legendaarisen taukopaikan hengen. Tuomas Toivonen pohtii, kuinka pieni turkulainen puutalo ja siinä toimiva musiikkiklubi voisivat elää sovussa mahdollisten tulevien isojen rakennusmassojen kanssa. Samuli Putro astuu sisään Kittilässä sijaitsevaan Kalervo Palsan pikkuruiseen Getsemane-ateljeehen ja lähes mykistyneenä tekee laulun taiteilijan muistoksi.

Lahnajärven kahvila vanhalla Turuntiellä, täsmälleen Helsingin ja Turun puolivälissä, oli legendaarinen liikenteen taukopaikka. Se rakennettiin vuonna 1952 olympiakisaturistien pysähdyspaikaksi. Siitä lähtien Lahnajärvellä pysähtyivät lähes kaikki ohikulkijat; autoilijat ja kaikki Turun ja Helsingin väliset bussit. Katkarapuleivistään ja munkeistaan kuulun kahvilan lisäksi Lahnajärvellä toimi ufo-kahvila, vesipuisto, bensa-asema ja pieni kauppa. Satojen kuuluisien ohikulkijoiden lisäksi kahvilan vakiokävijöitä olivat muun muassa kesämökkiasukkaat Mauri Sariola, Ahti Karjalainen ja Urho Kekkonen. Turun moottoritien valmistuminen pelästytti kahvilayrittäjän, ja kuuluisa kahvila sulki ovensa loppuvuonna 2008, vaikka Lahnajärvelle on moottoritieltä oma liittymä, suoraan kahvilan pihaan. Suojeluehdottajat toivoisivat Lahnajärvestä esimerkiksi hitaan matkustamisen museota, tai matkailuautojen leirintäaluetta. Kahvilan henkiin herättäjää odotellessaan Minna kokeilee, saisiko ilmaisilla katkarapuleivillä edes hetkeksi väkeä tupaan, vanhoja aikoja muistelemaan.

Musiikkiklubi Dynamo on ollut osa turkulaisten opiskelijoiden ilta- ja yöelämää jo useita vuosia. Klubi toimii pienessä, ei aivan loistokuntoisessa puutalossa. Tontin reunoilla on rivi matalia vanhoja rakennuksia, yhdellä reunalla Alvar Aallon suunnittelema Turun Sanomien toimitalo, ja keskellä tonttia suuri tyhjä piha autojen parkkipaikkana. 90-luvulla Dynamon rakennus oli vähällä joutua jyrätyksi Turun uuden keskustakirjaston tieltä, mutta kirjasto sijoittikin itsensä sitten kadun toiselle puolelle. Vaikka tällä hetkellä ei ole tiedossa mitään tämän ns. Österbladin tontin asemakaavaan tai rakennushankkeisiin liittyvää asiaa, on ilmiselvää että jonain päivänä tontin omistaja haluaisi nähdä pihalla jotain tanakampaa kuin parkkipaikan.  Syystä tai toisesta tontin omistavan kiinteistöyhtiön isännöitsijä olisi halunnut kieltää Ylen kuvausryhmää edes kuvaamasta koko kohdetta. Arkkitehti Tuomas yrittääkin pohtia, kuinka tontille saisi mahdutettua sekä Dynamon talo, muikeat rakennusmassat, kulttuuritiloja sekä kaikille avointa kaupunkitilaa.

Getsemane on vuonna 1987 kuolleen kittiläläisen omaperäisen taiteilijan Kalervo Palsan pieni ateljee, joka seisoo Palsan kotimökin pihassa Kittilän keskustassa. Mökki säästyi sodan aikana kuin ihmeen kaupalla saksalaisten tulitikkuleikeiltä - ainoana rakennuksena Kittilässä kirkon ohella.  Pihapiirillä oli huono maine, sillä sinne majoitettiin pohjoisen kulkumiehiä, juotiin ja myytiin viinaa, tapeltiin ja tehtiin niin sanotusti huorin. Vanhempana Palsa muutti pihapiirissä sijaitsevaan 15 neliömetrin kokoiseen, jäterimoista kulkumiesten majapaikaksi rakennettuun vajaan, jonka hän nimesi komeasti Getsemaneksi. Tässä vajassa Palsa eli ja työskenteli suurimman osan aikuista elämäänsä, maalasi vimmaisesti tuhansia ja tuhansia töitä, ja sen ovelle sitten pakkaseen kuoli. Palsan kotimökki ja ateljee ovat olleet taiteilijan kuolemasta lähtien tyhjillään ja rapistuneet hoidon ja ylläpidon puutteessa pikkuhiljaa. Kunnalla ei ole ollut joko halua tai rahaa sijoittaa Getsemanen peruskunnostukseen, ja asiaa on vielä mutkistanut se, että Palsan pihan rakennukset ovat yksityisessä omistuksessa. Yksittäisiä pyhiinvaeltajia Palsan mökillä silti riittää. Talon suojelun puolesta toimii Getsemania – Kalervo Palsan ystävät -yhdistys, joka on nyt saanut Kulttuurirahastolta kohtuullisen rahasumman, jolla voidaan tehdä välttämättömimmät korjaustyöt Getsemanen säilyttämiseksi.

Samuli Putrolle Palsa on ollut tärkeä henkilö töidensä kautta . Siksi Samuli lähes mykistyy astuessaan Getsemanen matalasta ovesta sisään hurjien seinämaalausten hallitsemaan pieneen vajaan. Getsemane-laulun soidessa syksyisessä pienessä pakkassäässä jostain kitaran ympärille havahtuu pyörimään ampiainen. Se ei voi olla kukaan muu kuin Palsa itse!

Suojele minua! käynnistyy tässä kuussa

Lisätietoa ohjelmasta

Ohjaus: Jouko Salokorpi

Suosittele250 Suosittelee

Lähetä linkki

Kommentit

Sami

Lahnajärvi ei ole edes mitenkään jäänyt syrjään. Se näkyy moottoritielle ja liittymä on aivan kohdalla. Sinne taitaa olla moottoritieltä jopa helpompi ajaa kuin esim. Kivihoviin. Lahnajärvi näyttää olevan myynnissä ja toivon hartaasti, että sille löytyy innokas ja osaava ostaja. Hyvin, hyvin monet ovat kypsyneet nykyajan liikenneasemajätteihin ja uskon, että Lahnajärvi menestyisi hyvin vaihtoehtopaikkana näille riistoloille.
Hiidenpirtti vanhan 1-tien varrella on jo avattu uudelleen ja toivon Lahnajärvelle käyvän pian samoin.

Vanhan suojelija

Minä kävin kääntymässä tuossa perinteisessä kahvila-ravintolan pihassa joskus ja näytti ikäväkseni olleen kiinni. Milloin saadaan takaisin? En todella halua pysähtyä missään uudessa ankeassa Teboilin kahvilassa.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook