YLE Teema

 

Teemalauantai

5.4. Teemalauantai: Naisia kameran takana

Julkaistu torstaina 27.03.2014 0 kommenttia 99 suositusta

Vivian Maierin salaisuus on nyt katsottavissa Areenassa!

lauantai 5.4. klo 21.00-0.30

Ilta on omistettu omia teitään kulkeneille valokuvaajanaisille: taidemaailman sensaatioksi kuolemansa jälkeen nousseelle katuvalokuvaaja Vivian Maierille sekä Ikuistetut hetket -elokuvan Maria Larssonille. Uusi jännittävä dokumenttielokuva Vivian Maierin salaisuus nähdään Teemalla aivan tuoreeltaan: se saa samaan aikaan teatteriensi-iltansa USA:ssa.

Amerikkalainen lastenhoitaja Vivian Maier kuoli köyhänä ja tuntemattomana erakkona Chicagossa vuonna 2009. Hänen kuollessaan juuri kukaan ei ollut nähnyt hänen valokuviaan. Sattuman, romuhuutokauppalöydön, innostuneen amatöörihistorioitsijan sekä tietysti upeiden kuvien ansiosta Vivian Maier on nyt valokuvamaailman sensaatio, jonka kuvat kiertävät näyttelyissä ympäri maailmaa keräten haltioituneita kommentteja.

83-vuotiaana kuolleelta Maierilta jäi yli sadantuhannen negatiivin kokoelma, osin kehittämättöminä rullina ja varastoihin unohdettuina. Koko tuotanto on vielä tutkimatta, mutta jo nyt se on paljastunut todelliseksi aarteeksi. Vivian Maieria on ratkaisevien hetkien tallentajana verrattu itseensä Henri Cartier-Bressoniin. Hän on ehkä koko 1900-luvun tärkein katuvalokuvaaja. Myös Maierin omakuvat ovat ainutlaatuisia.

Uusi dokumenttielokuva Vivian Maierin salaisuus (Finding Vivian Maier) esittelee meille Maierin valokuvia ja kertoo huikean tarinan siitä, miten tämän salaperäisen naisen kuvat löydettiin. Dokumenttielokuva saa ensi-iltansa Teemalla aivan tuoreeltaan: elokuvan teatteriensi-ilta New Yorkissa ja Los Angelesissa on 28. maaliskuuta. Vivian Maierin kotikaupungissa Chicagossa ensi-ilta on 4.4. eli vain päivää ennen kuin Teemalla!

Vivian Maierin salaisuutta on elokuvana verrattu Searching for Sugar Maniin, tässä tarinassa musiikin vain ovat korvanneet valokuvat. Elokuvan ovat ohjanneet alkuperäisen valokuvalöydön tehnyt John Maloof ja Charlie Siskel.

Maailmalla festivaaleja paraikaa kiertävä dokumenttielokuva yrittää myös ratkoa Vivian Maierin arvoitusta: Mikä sai Maierin toisaalta kuvaamaan ja toisaalta salaamaan valokuvansa? Liittyikö taiteilijan maailmalta piiloutumiseen joku tragedia? Mitä Maier itse olisi ajatellut kuolemanjälkeisestä maineestaan? Mitä hänet tunteneet ihmiset lopulta tiesivät hänestä? Millainen ihminen hän oli? Mistä syntyi hänen poikkeuksellinen lahjakkuutensa kuvaajana?

Ihmiset Maierin elämän varrelta - ystävät, tutut, työnantajat, hoitolapset, naapurit - muistavat poikkeuksellisen, vähän omituisen ja pelottavankin naisen, joka kulki kaikkialla Rolleiflex-kamera kaulassa. Dokumentissa kertojana esiintyvä John Maloof pohtii myös omaa rooliaan ja vastuutaan Maierin perinnön vaalijana. Maierin valokuvia arvioivat muun muassa valokuvataiteilijat Mary Ellen Mark ja Joel Meyerowitz.

Vivian Maierin salaisuus esitetään omia teitään kulkeneille valokuvaajanaisille omistetussa Teemalauantaissa. Illan fiktioelokuvakin perustuu tositapahtumiin: Jan Troellin ohjaama Ikuistetut hetket kertoo Maria Larssonista, joka arpajaisista voittamansa kameran avulla mursi 1900-luvun alun työväenluokkaiselle perheenäidille asetetut ahtaat rajat. Seitsenlapsisen perheen äitiä näyttelee roolistaan palkittu Maria Heiskanen. Miespääosassa nähdään Mikael Persbrandt.

(esittely: Kati Sinisalo)

VIVIAN MAIERIN SALAISUUS katsottavissa Yle Areenassa 3.5. asti.

Lisää aiheesta:

Vivian Maierin viralliset sivut

Finding Vivian Maier -elokuvan viralliset sivut

Finding Vivian Maier -elokuvan traileri (Youtube)


Lisätietoa ohjelmasta

Vivian Maierin salaisuus (Finding Vivian Maier), USA 2013. Dokumenttielokuva, ohjaus John Maloof ja Charlie Siskel.

Ikuistetut hetket (Maria Larssons eviga ögönblick), Ruotsi 2008) Ohjaus Jan Troell. Pääosissa Maria Heiskanen, Mikael Persbrandt. (12)

Suosittele99 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Magnum - tarina valokuvan takana

Kymmenosaisessa sarjassa aiheena on kymmenen valokuvatoimisto Magnumin kuuluisaa otosta vuosikymmenten varrelta.

Tekijänä valokuvaajat

Nuoria taitajia esittelevä Tekijänä-sarja jatkuu valokuvaajilla.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook