YLE Teema

 

Teemalauantai

8.1. Teemalauantai: Audrey Hepburn

Julkaistu maanantaina 29.11.2010 1 kommenttia 222 suositusta

lauantai 8.1. klo 21

Teemalauantai on omistettu mimmileffojen eli chick flick -genren kirkkaimmin loistavalle tyyli-ikonille, näyttelijä Audrey Hepburnille (1929-93).

Illan aloittaa dokumentti Chick Flicks - elokuvia naisille, joka kertoo Hollywoodin naisroolien ja erityisesti naisille tehtyjen elokuvien muutoksesta 1930-luvulta nykypäivään ja Sinkkuelämään asti. Kaari kulkee suurista melodraamoista ja film noirista naisten syrjäyttämiseen valkokankailla sekä lopulta moderneihin romanttisiin komedioihin.

Onko "chick flick", mimmileffa, genre? Mitä muuta tarvitaan kuin sympaattinen sankaritar ja epätäydellinen sankari sekä lopuksi maagiset sanat ”I love you”? Entä ovatko naisille tehdyt filmit jotenkin huonompia elokuvia, joista nauttimisesta pitää tuntea syyllisyyttä?

Runsaasti elokuvanäytteitä sisältävässä dokumentissa haastatellaan muun muassa ohjaaja Nora Ephronia (Kun Harry tapasi Sallyn, Uneton Seattlessa, Sinulle on postia), elokuvakriitikko Molly Haskellia sekä Thelma & Louise -elokuvan käsikirjoittajaa Callie Khouria.

Khourin mukaan nyt eletään naiselokuvan alennustilaa: vahvat naiset ovat menneet televisioon, eikä elokuvia tehdä aikuisille naisille vaan keskenkasvuisille tytöille.

Naisten elokuvien historian tärkeitä näyttelijöitä ovat muun muassa Bette Davis, Doris Day ja Barbra Streisand. Mutta yksi on ylitse muiden: Audrey Hepburn. Hän on mimmileffojen suurin tyyli-ikoni kautta aikojen, dokumentissa todetaan. "Audrey Hepburn muuttaa surkeat tarinat saduiksi", Molly Haskell sanoo.

Illan elokuva on romanttinen komedia Loma Roomassa, jossa Audrey Hepburnin vastaparina nähdään Gregory Peck. Muissa tärkeissä rooleissa ovat Rooma, ikuinen kaupunki, sekä Vespa. Kruununprinsessan ja lehtimiehen rakkaustarina sai ensi-iltansa vuonna 1953. William Wylerin ohjaama elokuva toi Hepburnille naispääosa-Oscarin. Oscar tuli myös elokuvan puvustuksesta.

Loma Roomassa -elokuvan käsikirjoitti Hollywoodin mustalle listalle vasemmistosympatioidensa vuoksi joutunut Dalton Trumbo. Käsikirjoitus toi myös Trumbolle Oscarin, mutta sen vastaanotti Trumbon sijasta elokuvan lopputeksteihin merkitty Ian McLellan Hunter.

Teemalauantai käynnistää Kino Klassikon Audrey Hepburn -sarjan, jossa esitetään elokuvat Kaunis Sabrina (9.1.), Rakastunut Pariisissa eli Funny Face (16.1.), Aamiainen Tiffanylla (23.1.) ja Huhu eli The Children's Hour (30.1.).

Chick Flicks -dokumentti ensiesitettiin Teemalla syyskuussa 2010.

(kirjoittanut Kati Sinisalo

Suosittele222 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Kaunis Sabrina

Billy Wilderin romanttinen komedia täysin erilaisista rahasuvun veljeksistä ja autonkuljettajan tyttärestä. Pääosissa Humphrey Bogart, William Holden ja ihana Audrey Hepburn.

Rakastunut Pariisissa

Stanley Donenin ohjaama romanttinen musikaalikomedia kertoo kirjakaupan ujosta filosofitytöstä ja muotikuvaajasta, joka ryhtyy tekemään tytöstä huippumallia. Pääosissa Audrey Hepburn ja Fred Astaire.

Kommentit

Anonyymi

Naisnäyttelijät ovat olleet vahvoja kautta aikojen. Ei mikään ihme, että myös Audrey Hepburn kuului heihin.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook